Коя е най-подходящата част от деня за тренировка


Коя е най-подходящата част от деня за тренировка
12-09-2017 14:30 | Малинка Димитрова

По кое време е добре да се тренира? Блогърът на BGswim.com Боян Гечев направи интересна разработка по темата, която е валидна за всички спортове. 

 

През различните части на денонощието в тялото се извършват десетки процеси и се отделят най-различни видове хормони. Това определя и особените възможности на човешкия организъм да е максимално ефективен в точно определена част.

 

Някои плувци имат чудесната възможност да тренират, както сутрин, така и вечер, извличайки  възможно най-голяма полза за развитието си. Но разбира се не всички притежават тази привилегия.

Обикновено повечето плувци имат ангажименти през целия ден – най-вече училище или работа. Тези „странични” дейност от своя страна определят кога ще застане на ръба на басейна, за да направи  тренировката.

Има редица проучвания и изследвания затова кое е най-благоприятното време за трениране. Съществуват привърженици на сутрешното, но има и такива, които твърдят, че късните следобедни или вечерни тренировки са по-резултатни.

В крайна сметка, в зависимост от поставените цели, отделните части на деня може да са подходящи за определена тренировка и да окажат различно влияние.

Това влияние е следствие от т.нар. „циркаден ритъм”,  който представлява 24-часов цикъл, контролиращ цялата физиологична активност на човека. В това число – съня, отделянето на хормони, метаболизма и други. 

Тъй като този цикъл е специфичен за всеки един човек и се влияе от различни фактори, ако разберем какво е неговото въздействие върху нас, то ще можем да определим кога ще е най-подходящият етап от деня, в който да изпълняваме тренировката. 

Разбира се, тук можем да включим не само плуването, но и други дейности както свързани с него, така и такива, които не са.


„Циркадният ритъм” 
е особено явление, все още ненапълно познато на учените. Съществува дял от биологията, изучаващ точно тези явления и адаптацията на организма към промените, оказващи влияние върху тях – хронобиология.


Особен интерес представлява адаптация на човека към различните часови зони по света. Знаем, че всеки може да се адаптира към тези „странни ” за организма промени, но понякога тя може да отнеме малко повече време.

 

Каква е причината за тази по-дълга адаптация?


Разбира се, за някои може да е дълга, за други къса, но нека разгледаме, случващото се в нас, когато сменим стандартната  за нас  часова зона на България с някоя доста по-различна. 

 

Според  група британски учени от Оксфордския университет причината е реакцията на организма към светлината, а до този извод достигнали с помощта на мишки, върху които експериментирали.


Когато през тъмната част на денонощието върху гризачите били осветени от лъч светлина, учените забелязали, че съществуват около 100 гени, които реагират на нея и се опитват да пренастроят организма към новите промени. Интересното било, че една от молекулите действала против тази пренастройка, т. е опитвала се да попречи на адаптацията.


Когато привикнем към дадени условия и след това те се променят, тази молекула действа като детектор към новите сигнали. Целта й е да разбере дали този сигнал е истински или точно обратното.


Времето, което й е необходимо, за да се увери, че тези знаци са истински е времето за адаптация на организма.

 

Ето кои са най-важните неща, които се случват с организма през деня:


Сутрин:

 • Най-високи нива на тестостерон;
 • Бдителността и концентрацията са най-високи;
 • Ниска телесна температура;

 

Ранен следобед:

 • Най-висока поносимост към натоварването;
 • Към късния следобед има балансиране на физическите и умствените функции;
 • Започва повишаване на телесната температура;

 Късен следобед:

 • Понижение на бдителността и умствените функции  ;
 • Мускулната сила е най-висока;
 • Достига се пик на телесната температура;

През нощта:

 • Започва отделянето на хормона мелатонин (хормон, който подготвя организма за сън);
 • Наблюдава се забавяне на биологичните функции, защото организма се подготвя за сън;

Лесно можем да направим извода, че през различните етапи от деня има пикове на едни функции и хормони и спадове на други.


В крайна сметка, кога е най-добре да тренирам?


Много специалисти твърдят, че най-подходящото време е това, което можем да превърнем в наше ежедневие, защото предимствата, които ще извлечем от тренировката ще съществуват, ако те са редовни.


Всеки има различни предпочитания и дори предразположения към тренировките в различните етапи от деня.

Отново според мнението на специалисти, идеалното време е това, в което ние се чувстваме в най-добра кондиция, а не това, според което физиологията на човека твърди, че е.


Но, все пак нека разгледаме някои проучвания и опити, в които е доказано, че имат положително влияние върху спортната форма:


Сутрешно плуване


Според едно проучване сутрешното плуване е най-подходящо за сваляне на килограми. В него се твърди, че това е така, защото през нощта  нашият организъм е използвал запасените въглехидрати, за да може да изпълнява биологичните функции. На сутринта тези запаси са почти изчерпани и следващият енергиен източник, който ще черпи организма са именно мазнините.

 

Според друго проучване резултатите в басейна, които бихме дали сутрин ще бъдат по-слаби, отколкото тези, които бихме постигнали в късния следобед или ранната вечер. 

 


Повече на bgswim.com 

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки, ефективност
Коментари
Състезания Мъже  Жени

Юноши

ст. в.

Девойки

ст. в.

Юноши

мл. в.

Девойки

мл. в.

Олимпийски игри 2012 2012 - - - -
Световно първенство 2014  2014  2013 2015  2013  
Световна лига 2016 - - -  - -
Световна купа 2015 2015 - - - -
Европейска лига  2014  2014  -  -  - -
Гран При - 2015  -

 -

 -  -
Европейско първенство 2015 2015 2014 2014 2013 2013
Световно клубно първенство 2015 2014 - -  - -
Шампионска лига 2016 2016 - - - -
Купа ЦЕВ 2016 2016 - - -  -
Купа на претендентите  2016 2016  -  -  - -
Национално първенство, България  2015/2016 2015/2016  2015/2016

2015/2016

 2014/2015  2014/2015
Купа България 2016 2016        
Студентско първенство - България 2015/2016 2015/2016 - - - -
ЛВЛ Volley Mania 2012/2013 2012/2013 - - - -
Купа на Volley Mania 2012/2013
Сериe А1, Италия 2015/2016    - - -  -
Купа Италия А1 2015/2016   - - - -

Суперлига, Русия

2014/2015   - -  - -

Купа Русия

2014/2015    -  - -  -

ПлусЛига, Полша

2013/2014   -  -  -  -
Световно първенство по волейбол за мъже 2018
Календар
Юли 2018
Други новини