Данчо Лазаров: Пламен Константинов остава селекционер на България


Данчо Лазаров: Пламен Константинов остава селекционер на България
12-09-2017 11:00

Президентът на българска федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров заяви, че селекционерът на мъжкия национален отбор Пламен Константинов запазва поста си. В предаването "България сутрин" по Bulgaria On Air Лазаров направи оценка на представянето на тима на европейското първенство в Полша. Той коментира и играта на женския национален отбор, който се класира за световно първенство.

 

Г-н Лазаров, как оценявате представянето на мъжкия национален отбор на европейското първенство?

Мисля, че мъжете се представиха много добре на това европейско първенство. Вярно е, че имахме много по-високи очаквания предвид потенциала на нашия отбор, както и неговата нагласа за постигане на добър резултат на шампионата. Шестото място е престижно място. Вярно е, че имахме един мач със Сърбия, който за голямо съжаление не можахме да спечелим – иначе това ни отваряше пътя към медалите, особено като имате предвид, че страни като Франция, Италия, Полша не можаха да влязат в осмицата.

 

Само спортно-технически ли отстъпихме пред Сърбия или имаше и голямо психологическо напрежение в момчетата?

Вижте, винаги когато играем със Сърбия или с водещи отбори в Европа, има много голямо напрежение и е много важно да хванеш момента, в който да победиш съответния отбор. Според мен сърбите бяха малко по-силно мотивирани и го изразяваха по всякакъв начин по време на играта. Има и други причини, но не искам да влизам в спортно-технически анализи. Първо не ми е работа и второ Константинов достатъчно обширно обясни причините защо не продължихме по-напред.

 

Според Вас Пламен Константинов има ли подкрепата на играчите вътре в отбора?

Аз съм убеден, че той има подкрепата на играчите, защото нашият тим е добра сплав между опитни и млади състезатели. Една от темите на нашия разговор с Пламен беше какво ще търсим през следващата година – защото тя е твърде важна за българския волейбол и не само заради световното първенство. Новият формат на Световната лига е така организиран, че нашият отбор е сред онези четири, които трябва да играят под огромно напрежение, тъй като трябва да направим всичко възможно да останем сред най-силните в световния волейбол. Вече 16-те отбора ще бъдат разделени на две групи – една основна група от 12 отбора, които имат договор със Световната федерация до 2024 година. В другата група, в която попадаме ние, Канада, Австралия и Корея – двата първи отбора след изиграни 15 срещи другата година остават в Световната лига, третият тим ще играе плей-аут мач, четвъртият веднага ще бъде отстранен, а на негово място ще влезе отбор с уайлд-кард. Така че ще бъде много тежка битка за оставането сред тези 16 тима.

 

Ще издържи ли България на това напрежение?

България трябва да издържи. Ние задължително трябва да запазим мястото си сред най-добрите и аз съм убеден, че отборът ни ще го направи. Даже нещо повече – от разговора, който водихме с Константинов, той се съгласи, че трябва да влезем във финалите.

 

В този разговор с Константинов Вие оказахте ли му пълна подкрепа и остава ли той начело на отбора?

Естествено, че остава начело на отбора. Сега не е моментът дори да се мисли за подобни експерименти като смяна на треньор. Първо нямаме такова основание и второ предстоят ни много по-отговорни, много по-важни задачи. Още повече, че самият Пламен е убеден, че може да постигне тези цели и задачи, за които говорихме.

 

Ще има ли играчи, които няма да продължат по пътя с него и отбора към постигането на тези цели?

Мисля, че няма такъв въпрос към този момент. Всичко е въпрос на конкретните мотивация и нагласа на играчите, и те да могат да се включат в добра спортна форма в този маратон, който ще бъде новата Световна лига. Времето за подготовка ще бъде много ограничено и поради тази причина предстои Световната федерация да одобри по-голям брой състезатели да бъде картотекиран за Световната лига.

 

Г-н Лазаров, Вие лично каква оценка си поставяте като ръководител на волейбола у нас?

Вижте, ако говорим за резултати – те са очевидни и са налице, без това да ни задоволява в никакъв случай. Всички, които работим в Управителния съвет, се стремим да подобряваме и вдигаме летвата все по-високо.

 

Да обърнем поглед и към женския национален отбор, който си осигури участие на световното първенство догодина в Япония, а сега му предстои участие на европейско. Има ли подем?

Вярно е, че женският ни национален отбор постигна един впечатляващ успех с класирането на световното първенство. Пропуснаха първия си шанс, но на поправителния в Амстердам се справиха. Това е безспорен успех, защото Европа има едва осем квоти и ние взехме една от тях. Нека бъдем търпеливи и да видим какво ще се случи в Баку, но задачата, която самите момичета си поставят, е влизане в топ 8.

 

В лицето на Иван Сеферинов намерихте ли вярното решение за женския национален отбор?

Аз мисля, че това е едно добро решение, което взе Управителният съвет. Най-вече съм впечатлен, че той успя да обедини всички момичета да играят за България. Преди години винаги някои състезателки си намираха повод да не играят – къде субективни, къде обективни. И това, което той успя да направи, заслужава поздравления.

 

Направи ми впечатление едно негово изказване при завръщането на тима от Амстердам – че отборът има потенциал, но за да се постигат успехи, трябва да има единство при състезателки, треньори и ръководство. Как тълкувате тези негови думи?

Това той може да Ви го обясни. Федерацията си върши своята работа – ние осигуряваме условията за подготовка. Може би има условия за още по-близко и тясно сътрудничество. Аз постоянно се срещам със Сеферинов и обсъждаме и най-малките детайли, решаваме ги навреме. По-важно е друго – до каква степен треньори и състезателки могат да се обединят около идеята за постигане на един впечатляващ резултат. Още повече, както и Вие подчертахте, е дошло времето за това!
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, Данчо Лазаров, Пламен Константинов, Европейско първенство волейбол 2017 мъже
Коментари
Състезания Мъже  Жени

Юноши

ст. в.

Девойки

ст. в.

Юноши

мл. в.

Девойки

мл. в.

Олимпийски игри 2012 2012 - - - -
Световно първенство 2014  2014  2013 2015  2013  
Световна лига 2016 - - -  - -
Световна купа 2015 2015 - - - -
Европейска лига  2014  2014  -  -  - -
Гран При - 2015  -

 -

 -  -
Европейско първенство 2015 2015 2014 2014 2013 2013
Световно клубно първенство 2015 2014 - -  - -
Шампионска лига 2016 2016 - - - -
Купа ЦЕВ 2016 2016 - - -  -
Купа на претендентите  2016 2016  -  -  - -
Национално първенство, България  2015/2016 2015/2016  2015/2016

2015/2016

 2014/2015  2014/2015
Купа България 2016 2016        
Студентско първенство - България 2015/2016 2015/2016 - - - -
ЛВЛ Volley Mania 2012/2013 2012/2013 - - - -
Купа на Volley Mania 2012/2013
Сериe А1, Италия 2015/2016    - - -  -
Купа Италия А1 2015/2016   - - - -

Суперлига, Русия

2014/2015   - -  - -

Купа Русия

2014/2015    -  - -  -

ПлусЛига, Полша

2013/2014   -  -  -  -
Световно първенство по волейбол за мъже 2018
Календар
Юли 2018
Други новини