Изчезват ли Вечните дербита във волейбола?


Изчезват ли Вечните дербита във волейбола?
През настоящия сезон 2017/2018, във волейбола Вечно дерби в пълния смисъл на думата няма..
12-02-2018 13:53 | Ани Колева

 

Само след ден предстои поредното Вечно дерби, като на 13 февруари (вторник) Левски София приема ЦСКА в мач от деветнадесетия кръг на Суперлигата при мъжете. Само че двубоят няма да е в пълния смисъл на думата Вечно дерби, защото тези мачове в българския волейбол са на път да изчезнат. Получава се така, че истинските битки между ЦСКА и Левски, които са които са едни от най-вълнуващите и емоционални мачове за феновете, вече не са същите.

 

Такава е тревожната ситуация, след като през настоящия сезон 2017/2018, три от срещите между „червени“ и „сини“ се играят само пред собствена публика. Фенове на гостите не се допускат, като цялото действие „Вечно дери“ се обезсмисля…

 

В първото дерби за сезона при мъжете домакин бе ЦСКА, като ръководството на армейския клуб взе решението да затвори мача за сини фенове. Причината – зала „Васил Симов“ не отговаря на изискванията за провеждане на срещи от такъв род, като е рискова за противопоставяне на агитки и на двата клуба. 

 

Във второто дерби между двата тима, на 13 февруари, Левски София ще домакинства в столичната зала „Универсиада“, която е далеч по-голяма и комфортна. Но в отговор на първия мач,  ответни мерки взеха и от синия клуб, като също няма да се допускат поддръжници на съперника.

 

 

При жените в първия мач от есенния дял на първенството домакинството бе за „сините“ в столичната зала „Сиконко“. От съображения за сигурност и превенция те също затвориха срещата за червени запалянковци. Същата участ най-вероятно ще има и предстоящото противопоставяне от пролетния дял, на което домакин ще бъде ЦСКА, като то също ще бъде затворено.

 

 

И така истински дербита няма…

 

Причини много – недобри условия в залите, превантивни мерки за футболните хулигани, които посещават волейболните мачове, съображения за сигурност, избягване на преки сблъсъци на агитките. Всичко, което ще се изтъкне, е вярно. Клубовете не желаят излишни рискове.

 

А през изминалата 2017 година се състоя едно от най-грандиозните дербита при мъжете в историята. Левски и ЦСКА сътвориха невероятен празник, който събра хиляди фенове в столичната „Арена Армеец“. Спектакъл, който продължи цял ден, а двата клуба противопоставиха свои селекции от най-малки до ветерани преди решаващия сблъсък при мъжете. А феновете пяха и танцуваха, като емоциите отекваха дълго време. Само че организацията и разходите за такъв двубой в „Арена Армеец“ се оказаха твърде трудоемки и непосилни. А за втори такъв опит не се заговори повече.

 

 

Левски и ЦСКА сътвориха най-грандиозното дерби в историята, което се игра в столичната зала "Арена Армеец"

 

 

Година след невероятно мащабното дерби нещата са на другия полюс. Говори се за Вечно дерби, но истинското противопоставяне остава засега някъде на закрито. Остава само в спомените от преди една година.

 

За съжаление от сегашната ситуацията страдат всички, волейболът като цяло, клубовете, както и самите фенове. Противопоставяне, което е запазена малка за българския спорт и което го няма в редица други страни, може в скоро време да изчезне във волейбола.

 

А това ще бъде тъжно.

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Левски, ЦСКА, Национална волейболна лига 2018 Суперлига, Национална волейболна лига 2018 жени
Коментари
Други новини