Иван Петков: Трябва да приемаме националния отбор като кауза


Иван Петков: Трябва да приемаме националния отбор като кауза
14-05-2018 13:39 | BGvolleyball.com

Треньорът на женския национален отбор по волейбол на България Иван Петков, който пое тима от този сезон, говори за предстоящата си работа през лято 2018 пред БНТ.

 
"За мен е ново предизвикателство и голяма чест да бъда национален селекционер. Приемам го и като отговорност към българския волейбол и ще направя всичко възможно момичетата да го приемат по същия начин."
 
Малшанс за една от най-добрите ни волейболистки Елица Василева, която претърпя операция. Ще може ли тя да вземе участие през това лято в мачовете на националния тим?
 
"Тя е силен характер. Справя се с трудностите. Елица се надява да вземе участие на Световното първенство. И на двама ни не ни е минавало през главата, че тя няма да участва на това първенство."
 
Няма как да не направи впечатление отсъствието на имена като Емилия Николова и Страши Филипова.
 
"При Николова са малко по-делекатни нещата. Тя има по-различни приоритети. Самата Златна лига е турнир, на който трябва да дадем шанс на по-различен кръг от състезателки. Те трябва да почувстват отговорността на подобни мачове. Това че някои състезателки не са попаднали в състава не значи, че повече няма да бъдат част от националния отбор."
 
 
Какв цел гоните в Златната европейска лига?
 
"Този турнир ти дава възможност да влезнеш в най-комерсиалното състезание - Волейболната лига на нациите. За да влезем там, ни трябва финал. Не са без значение и точките, които вдигат рейтинга и местата, които България заема в световната ранглиста. Сегашното място не е никак добро."
 
Голямата цел си остава Световното първенство. Коментар за групата?
 
"С оглед на другите групи нашата е много сериозна. Надявам се нещата да се развият по най-добрия начин за нас. Да се подготвим добре и да направим задълбочени анализи след Златната лига. Да си поставяш високи цели означава, че планираш добре нещата. Тези цели трябва да се следват една по една и да бъдат реалистични. Според мен на този етап трябва да се борим да влезем в осмицата. От там насетне само Господ знае дали ще се случат нещата, надявам се да имаме шанс."
 
 
Имаме доста силни състезателки в големи европейски клубове. Къде са обаче успехите на национално ниво?
 
"Отбора има наистина страхотни състезателки. Всички сме се надявали, че ще дойде моментът, в който ще имаме добро класиране. Надявам се, този момент да е сега. Нещо трябва да се промени не само като начин на работа, но и възприемането на националния отбор като кауза е важно. Трябва всички от първия до последния човек в отбора да даваме всичко от себе си и да действаме с патриотизъм".
 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Иван Петков, България национален отбор волейбол жени, Златна лига волейбол 2018 жени
Коментари
Други новини