Пламен Константинов пред BGvolleyball.com: Най-много ме притесняват разпределителите (снимки)


Пламен Константинов пред BGvolleyball.com: Най-много ме притесняват разпределителите (снимки)
Снимки:Ивелин Солаков
16-05-2018 14:00 | Мая Димитрова

Волейболните национали започнаха подготовка за Лигата на нациите преди около три седмици. Към състава на Пламен Константинов се присъединяваха старите кучета и новобранците. Добрата сплав между опитни и млади състезатели определено прави пвечатление. Затова попитахме националния селекционер как се справя с младите играчи, какво го дразни в новото поколение и дали би изгонил някой от представителния ни тим. Той пък не се поколеба и отговори откровено на въпросите на BGvolleyball.com. 

 

Как се работи с толкова много млади състезатели?

С младите е малко рисково. Важното е, когато имаш млади момчета в състава си, да имаш и време. При нас няма.

 

А търпение?

Търпението е задължително, но и време, за да можеш да променяш или да добавяш някои неща в елементите им на игра. Това е техническа работа и за нея се изисква повече време и повторения. В националния отбор обикновено няма време за тези неща. 

 

Капитнът Виктор Йосифов спомена наскоро, че младите волейболсти идват в националния отбор неподготвени от клубовете си...

Това е факт, без някой от клубните отбори да се обижда. 

 

 

Върху какво не се набляга там?

Върху технически неща - елементи, владеене на топката. Тактическите неща могат да се добавят. Когато правиш една тактика е важно състезателите да умеят да владеят топката. Тогава, те ще научат всяка една тактика. И ще могат да я изпълнят, защото имат умения. Когато нямат умения, до голяма степен част от тактиките се обезсмислят, защото не могат да бъдат изпълнени от състезателя. Първото, което куца, е техническо богатство. Тази година имаме доста проблеми и с физическото състояние на състезатели. Имаме играчи с травми. Идват в лошо състояние от клубните си отбори. Някои въобще няма да участват в състезанията. 

 

Имате ли проблеми с младите играчи?

Лични проблеми нямам. Говоря генерално за младите състезатели, а не конкретно за играчите в националния отбор. Проблем с младите обаче има и той става все по-очевиден. Това е въпрос на възпитание. Хората растат без да са поставени в нужните рамки, най-вече свързани с  дисциплина, отношение към по-стари играчи, към треньорите. Дори уважение. Може да не е лично към треньорите или към конкретен състезател. Не говорим за междуличностни проблеми. Въпросът е, че има определени правила, които трябва да се спазват в един отбор. Говорим  за позициите в йерархията, която е нарушена тотално. 

 

Бихте ли изгонил играч, който демонстрира поведение, което не съответства на възрастта и постигнатите резултати от него?

Разбира се! Много често колективът го изключва, не само треньорът. Не е въпрос само на треньорско решение. Независимо дали си невероятно талантлив и имаш голямо бъдеще, трябва да се съобразяваш с някои неща. Иначе колективът просто те изхвърля. Ставаш неприятен за хората, с които трябва да играеш.

 

Как ви се струват новобранците в състава ви?

Те първо трябва да усетят атмосферата и нивото. Лошото е, че младежите не се класираха нито за допълнителна квалификация, нито за европейско първенство. Това означава автоматично, че те нямат никакви ангажименти това лято. Затова решихме да повикаме и някои момчета от младежкия национален отбор. Имат нужда от тренировки в тези години. Пламен Шекерджиев изигра финалите в Суперлигата много добре и се открои. Имаше своя принос отборът му (б.а. ЦСКА) да играе финал в първенството. Той заслужено е в тази група. Венци има физически проблеми основно с рамото. Иначе съм доволен от старанието му. Основно ме притеснява проблемът му с рамото. Трябва да направи допълнителна програма. Той има стара операция. Ще прави част от програмата на Ники Николов.

 

Доста често споменавате коктузии. Освен големите липсващи - Цветан Соколов, Николай Николов и Теодор Тодоров, има ли други състезатели с проблеми?

Всички имат някакви дребни травми. Това вече не са толкова сериозни неща. Те съпътстват всеки професионален спортист. Тези контузии няма да ги спрат да играят. По-големият проблем е с тези, които няма да могат въобще да участват в състезанията.

 

 

Кои са най-големите проблеми в отбора преди заминавате за Китай?

Бързо да се напаснат състезателите един към друг. Иска ми се по-бързо да се възвърнат някои усещания между състезателите, взаимовръзката най-вече с разпределителите, да напаснат игровия ритъм. Проблемът е, че имаме двама диагонали, които отдавна не са били в състава. Боян не е играл за националния отбор от 10 години. Въпросът с напасването при него е по-сложен. При Ники Учиков е същото. Трябва по най-бързия начин да намерят ритъма помежду си.

 

Вече тренирате три седмици. Доволен ли сте от селекцията, която направихте за това лято с националния отбор?

Истината е, че този състав, който ще пътува за първия турнир от Лигата на нациите, се събра в понеделник. Преди това постепенно се включваха състезатели, които са приключили с клубните си отбори. В общи линии, това, с което разполагаме като играчи, е максимумът. Едва ли можем да кажем, че има нещо по-добро. Като изключим тези, които не проявяват желание да играят... 

 

С оглед на всички контузии, за кой пост треперите най-много в момента?

Най-много ме интересува играта на разпределителите, защото от тях зависи всичко.

 

 

Най-вероятно повечето читатели очакваха да кажете, че повече ви притеснява положението при центровете или диагоналите...

И да се притеснявам за тези псотове, когато има някакви обективни проблеми, които не са решими в момента, нищо не мога да направя. Няма защо да се притеснявам, защото това са фактите. Състезателите идват с определени проблеми от първествата и трябва в движение да се лекуват и да се прави някаква рехабилитация. Дай Боже да е само до там. Повече ме притеснява напасването на здравите състезатели с разпределителите. Трябва да стане бързо и разпределителите да показват стабилност в играта си. Все още имаме доста спадове. На моменти се получава тази константна горе-долу равна линия на игра и това категорично се отразява веднага на целия отбор. 

 

Предвиждате ли промени в състава за различните турнири от Лигата на нациите?

Да, ще има промени. Ще има играчи от втората група, които ще се присъединяват в определени турнири към първия състав. 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, Лига на нациите волейбол 2018 мъже, Пламен Константинов
Коментари
Берое Славия
3:0
18:00 часа
(25:14) - (25:17) - (25:13)
Левски Дея спорт Бургас
3:0
19:00 часа
(25:17) - (25:16) - (25:19)
Други новини