Пламен Константинов пред BGvolleyball.com: Най-много ме притесняват разпределителите (снимки)


Пламен Константинов пред BGvolleyball.com: Най-много ме притесняват разпределителите (снимки)
Снимки:Ивелин Солаков
16-05-2018 14:00 | Мая Димитрова

Волейболните национали започнаха подготовка за Лигата на нациите преди около три седмици. Към състава на Пламен Константинов се присъединяваха старите кучета и новобранците. Добрата сплав между опитни и млади състезатели определено прави пвечатление. Затова попитахме националния селекционер как се справя с младите играчи, какво го дразни в новото поколение и дали би изгонил някой от представителния ни тим. Той пък не се поколеба и отговори откровено на въпросите на BGvolleyball.com. 

 

Как се работи с толкова много млади състезатели?

С младите е малко рисково. Важното е, когато имаш млади момчета в състава си, да имаш и време. При нас няма.

 

А търпение?

Търпението е задължително, но и време, за да можеш да променяш или да добавяш някои неща в елементите им на игра. Това е техническа работа и за нея се изисква повече време и повторения. В националния отбор обикновено няма време за тези неща. 

 

Капитнът Виктор Йосифов спомена наскоро, че младите волейболсти идват в националния отбор неподготвени от клубовете си...

Това е факт, без някой от клубните отбори да се обижда. 

 

 

Върху какво не се набляга там?

Върху технически неща - елементи, владеене на топката. Тактическите неща могат да се добавят. Когато правиш една тактика е важно състезателите да умеят да владеят топката. Тогава, те ще научат всяка една тактика. И ще могат да я изпълнят, защото имат умения. Когато нямат умения, до голяма степен част от тактиките се обезсмислят, защото не могат да бъдат изпълнени от състезателя. Първото, което куца, е техническо богатство. Тази година имаме доста проблеми и с физическото състояние на състезатели. Имаме играчи с травми. Идват в лошо състояние от клубните си отбори. Някои въобще няма да участват в състезанията. 

 

Имате ли проблеми с младите играчи?

Лични проблеми нямам. Говоря генерално за младите състезатели, а не конкретно за играчите в националния отбор. Проблем с младите обаче има и той става все по-очевиден. Това е въпрос на възпитание. Хората растат без да са поставени в нужните рамки, най-вече свързани с  дисциплина, отношение към по-стари играчи, към треньорите. Дори уважение. Може да не е лично към треньорите или към конкретен състезател. Не говорим за междуличностни проблеми. Въпросът е, че има определени правила, които трябва да се спазват в един отбор. Говорим  за позициите в йерархията, която е нарушена тотално. 

 

Бихте ли изгонил играч, който демонстрира поведение, което не съответства на възрастта и постигнатите резултати от него?

Разбира се! Много често колективът го изключва, не само треньорът. Не е въпрос само на треньорско решение. Независимо дали си невероятно талантлив и имаш голямо бъдеще, трябва да се съобразяваш с някои неща. Иначе колективът просто те изхвърля. Ставаш неприятен за хората, с които трябва да играеш.

 

Как ви се струват новобранците в състава ви?

Те първо трябва да усетят атмосферата и нивото. Лошото е, че младежите не се класираха нито за допълнителна квалификация, нито за европейско първенство. Това означава автоматично, че те нямат никакви ангажименти това лято. Затова решихме да повикаме и някои момчета от младежкия национален отбор. Имат нужда от тренировки в тези години. Пламен Шекерджиев изигра финалите в Суперлигата много добре и се открои. Имаше своя принос отборът му (б.а. ЦСКА) да играе финал в първенството. Той заслужено е в тази група. Венци има физически проблеми основно с рамото. Иначе съм доволен от старанието му. Основно ме притеснява проблемът му с рамото. Трябва да направи допълнителна програма. Той има стара операция. Ще прави част от програмата на Ники Николов.

 

Доста често споменавате коктузии. Освен големите липсващи - Цветан Соколов, Николай Николов и Теодор Тодоров, има ли други състезатели с проблеми?

Всички имат някакви дребни травми. Това вече не са толкова сериозни неща. Те съпътстват всеки професионален спортист. Тези контузии няма да ги спрат да играят. По-големият проблем е с тези, които няма да могат въобще да участват в състезанията.

 

 

Кои са най-големите проблеми в отбора преди заминавате за Китай?

Бързо да се напаснат състезателите един към друг. Иска ми се по-бързо да се възвърнат някои усещания между състезателите, взаимовръзката най-вече с разпределителите, да напаснат игровия ритъм. Проблемът е, че имаме двама диагонали, които отдавна не са били в състава. Боян не е играл за националния отбор от 10 години. Въпросът с напасването при него е по-сложен. При Ники Учиков е същото. Трябва по най-бързия начин да намерят ритъма помежду си.

 

Вече тренирате три седмици. Доволен ли сте от селекцията, която направихте за това лято с националния отбор?

Истината е, че този състав, който ще пътува за първия турнир от Лигата на нациите, се събра в понеделник. Преди това постепенно се включваха състезатели, които са приключили с клубните си отбори. В общи линии, това, с което разполагаме като играчи, е максимумът. Едва ли можем да кажем, че има нещо по-добро. Като изключим тези, които не проявяват желание да играят... 

 

С оглед на всички контузии, за кой пост треперите най-много в момента?

Най-много ме интересува играта на разпределителите, защото от тях зависи всичко.

 

 

Най-вероятно повечето читатели очакваха да кажете, че повече ви притеснява положението при центровете или диагоналите...

И да се притеснявам за тези псотове, когато има някакви обективни проблеми, които не са решими в момента, нищо не мога да направя. Няма защо да се притеснявам, защото това са фактите. Състезателите идват с определени проблеми от първествата и трябва в движение да се лекуват и да се прави някаква рехабилитация. Дай Боже да е само до там. Повече ме притеснява напасването на здравите състезатели с разпределителите. Трябва да стане бързо и разпределителите да показват стабилност в играта си. Все още имаме доста спадове. На моменти се получава тази константна горе-долу равна линия на игра и това категорично се отразява веднага на целия отбор. 

 

Предвиждате ли промени в състава за различните турнири от Лигата на нациите?

Да, ще има промени. Ще има играчи от втората група, които ще се присъединяват в определени турнири към първия състав. 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, Лига на нациите волейбол 2018 мъже, Пламен Константинов
Коментари
Състезания Мъже  Жени

Юноши

ст. в.

Девойки

ст. в.

Юноши

мл. в.

Девойки

мл. в.

Олимпийски игри 2012 2012 - - - -
Световно първенство 2014  2014  2013 2015  2013  
Световна лига 2016 - - -  - -
Световна купа 2015 2015 - - - -
Европейска лига  2014  2014  -  -  - -
Гран При - 2015  -

 -

 -  -
Европейско първенство 2015 2015 2014 2014 2013 2013
Световно клубно първенство 2015 2014 - -  - -
Шампионска лига 2016 2016 - - - -
Купа ЦЕВ 2016 2016 - - -  -
Купа на претендентите  2016 2016  -  -  - -
Национално първенство, България  2015/2016 2015/2016  2015/2016

2015/2016

 2014/2015  2014/2015
Купа България 2016 2016        
Студентско първенство - България 2015/2016 2015/2016 - - - -
ЛВЛ Volley Mania 2012/2013 2012/2013 - - - -
Купа на Volley Mania 2012/2013
Сериe А1, Италия 2015/2016    - - -  -
Купа Италия А1 2015/2016   - - - -

Суперлига, Русия

2014/2015   - -  - -

Купа Русия

2014/2015    -  - -  -

ПлусЛига, Полша

2013/2014   -  -  -  -
Календар
Ноември 2018
Други новини