Малки стъпки да подобрите формата си


Малки стъпки да подобрите формата си
03-08-2018 10:00

 

Ето нещо, което никой не Ви казва за популярната мъдрост: „По-добре болка, отколкото съжаление.“ Повечето хора, които постоянно надхвърлят лимита си в тренировките, накрая съжаляват.

 

Изключително тежките тренировки може да са пристрастяващи за атлетите, да им създават мотивация да се придържат към плана си и дори да доведат до бързо подобряване на формата. Само че в дългосрочен план героичните усилия не дават резултат“, казва Мат Диксън пред списание OutsideТой е основател на компанията Purplepatch Fitnessкоято се занимава с подготовката на професионални състезатели и отбори по триатлон, както и с тренировъчни консултации.

 

Най-добрият начин да постигнете целите си – в спорта и в останалите области от живота – е с постигането на малки и постепенно трупащи се ползи за дълъг период от време.

 

Силата на навика

 

Навиците се пораждат от самите себе си, смята д-р БиДжей Фог, който е специалист по поведенчески науки в Станфордския университет. Половината му време е отдадено на проекти за бизнеса, чиято цел е позитивната промяна на поведението с помощта на съвременните технологии.

 

Той твърди, че ако искате да постигнете каквато и да е значима промяна, трябва да го направите с малки стъпки. Фог създава модел, според който предприемането на конкретно действие зависи както от мотивацията на човек, така и от способността му да завърши дадената задача. Ако постоянно надхвърляте възможностите си, най-вероятно ще прегорите. Ако обаче постепенно увеличавате трудността, това, което преди време Ви се е струвало сложно, днес ще Ви изглежда по-лесно. Това правило с пълна сила важи и за тренировките.

 

Постоянството е ключът“, казва Диксън. „Най-сигурният начин да натрупате самоувереност и трайно да подобрите спортното си представяне, е с многопластови тренировки - постепенно да надграждате това, което правите, пласт върху пласт.“

 

Диксон не е единственият привърженик на този подход. Точно това правят най-добрите бегачи на дълга дистанция, включително Елиуд Кипчоге, който през септември спечели Берлинския маратон. Освен това в предизвикателството на „Найк“ той остана само на 25 секунди от целта да стане първият човек, пробягал маратон за под два часа. Патрик Санг, треньор на Кипчоге и други елитни бегачи от Кения, твърди пред Wiredче стратегията му е съвсем проста: „Малко по малко... Всяка тренировка е градивен елемент.“

 

 

Капан за спортисти


Ако надграждането е достатъчно добър подход за най-добрите атлети в света, тогава защо толкова много хора продължават да падат в капана на неефективния цикъл, редуващ изключителни тежки тренировки и дълги периоди на принудителна почивка, причинена от контузия или умора? Диксън вярва, че има две основни причини – липса на самоувереност и неразбиране на тренировъчния процес.

 

Атлетите чувстват нужда да натрупат увереност и го правят чрез абсолютно съкрушаващи тренировки. Само че после е нужно толкова много време за възстановяване и дори по-лошо – могат да доведат до травма. Ако обаче атлетите вярват в цялостния си прогрес, няма нужда да търсят потвърждение в смазващи тренировки. Вместо това те се придържат към рутинна програма в продължение на седмици, месеци или дори години“, казва Диксън.

 

За съжаление социалните мрежи засилват подтика да съкратим последователния подход. Никога не е било по-лесно да потърсим и получим външно одобрение за заниманията си. В същото време никога не е било по-лесно да сравним тренировките си с тези на останалите. Сякаш в Instagram и Facebook всеки се стреми да сподели последната си и най-интензивна тренировка, но тази надпревара често оставя човек преуморен, контузен или дори депресиран.

 

 

Заключение

 

В крайна сметка ние сме просто хора, което означава, че нетърпението ни е присъщо. Затова не се учудвайте, ако в един момент усетите изкушението да се отклоните от пътя на постоянството.

Когато това се случи, треньорът Джонатън Маркъс съветва да спрете и да помислите, както би разсъждавал един градинар: „Растенията разцъфват напълно, когато са подхранвани със слънчева светлина и вода. Всички наши усилия, включително спортните, разцъфват напълно, когато са подхранвани ежедневно с концентрация и позитивни действия. Да инвестирате прекалено много в героични тренировки е като да поливате градината си цял ден без да спрете, след което да оставите растенията си без вода за десет дни“, заключва Маркъс.

 

 

Източник: 2beFit 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки
Коментари
Черно море Дунав
0:0
18:00 часа
Други новини