Най-подценяваната тренировка за издръжливост


Най-подценяваната тренировка за издръжливост
07-08-2018 10:30

 

Има нещо специално в разходките сред природата, които Ви оставят освежени и презаредени с енергия. Може би заради това преходите в планината рядко се приемат за спорт, равен на бягането по пресечен терен или планинското колоездене, които са доста по-изтощителни и имат далеч по-големи изисквания към тялото. Въпреки това науката заключва, че разходката в гората, особено с правилното темпо, е превъзходен начин да увеличите силата и издръжливостта си.

 

През май при изследване на австрийски екип от Университета в Инсбрук, публикувано в журнала PLOS One, 42-ма души трябвало да изпълнят две 3-часови разходки при различни условия. Първата била „бърза разходка“ на бягаща пътека, а втората – преход в планината. Бягащата пътека била настроена с наклон, отразяващ планинския маршрут възможно най-точно, така че физическото усилие в двата случая било сходно. (Тъй като бягащата пътека не може да се настрои с обратен наклон, спускането навън било заменено с 0% наклон на закрито).

 

По време на двете тренировки и веднага след края им учените извършили няколко физиологически и психологически теста, от които събрали различни данни. Откритията им са доста интересни, до някъде парадоксални и напълно подкрепят преходите като полезна тренировка.

 

 

Полезна тренировка


Като начало, участниците хвърлили повече усилия по време на прехода в планината. За това свидетелства пулсът им, който бил средно с 6 удара по-висок, отколкото на бягащата пътека. На база това може би си мислите, че преходът им се е сторил по-изморителен и не толкова приятен? Тъкмо напротив. Още докато били в планината и веднага след това, те отчели, че изпитват по-голямо удоволствие и при това се чувствали по-малко изтощени. Това означава, че на човек му се струва по-лесно да ходи с бързо темпо сред природата, отколкото на бягаща пътека.

 

Разбира се, да си осигурите по-приятна тренировка от прекарването на дълго време на бягаща пътека не е особено трудно. Само че по-ранно изследване, водено от Грегъри Братман от Станфордския университет, изследвало психологическия ефект от разходката сред природата в сравнение с разходка в града. Тези, които прекарали 90 минути сред природата заявили, че се чувстват по-малко стресирани. Освен това имали по-малка неврална активност в части от мозъка, свързани с безпокойството и депресията. Т.е. преходите са по-голямо предизвикателство за тялото, докато в същото време действат по-успокояващо.

 

Д-р Мартин Нийдермайер, водещ автор на първото изследване, твърди, че природата – и в частност зеленината – намалява чувството за стрес и умора. Според него откритията му са важни най-вече заради една проста причина. „Хората се придържат по-лесно към упражненията, които смятат за приятни“, казва той.

 

Преходите са отличен начин да се преборите с монотонността, съпътстваща тичането и карането на колело из градските улици. Освен че са по-приятни, те носят и по-малък риск от контузия. В същото време помагат да подобрите формата си, независимо от това с какъв спорт се занимавате по принцип.

 

 

Да замените традицията с природата


Поради всички тези причини Джеси Кропелники – треньор на триатлети и основател на QT2 Systems, компания подготвяща атлети за триатлон – често включва преходи в тренировъчната програма на клиентите си. „Повечето са толкова фокусирани в ежедневното плуване, колоездене или тичане, че стават като коне с капаци, когато трябва да включат нови дейности в плана си. Има няколко необичайни тренировки, които дори при подготовка за състезание са наистина ефективни и носят много специфични ползи. Преходите са точно такива“, казва Кропелники.

 

Той отбелязва, че освен умствено отпускане, дългата разходка сред природата носи и уникални ползи за тялото. „Цялостното време, прекарано в движение, и спускането по наклоните наистина увеличават силата. А и като се има предвид колко дълго време се налага да приемате напитки и храна без да спирате да се натоварвате сравнително интензивно, подготвя храносмилателната система да усвоява калории, докато сте активни“, допълва Кропелники.

 

Според него да трансформирате дългото бягане в преход не е никак трудно. Просто трябва да умножите продължителността по 2,85. Това означава, че може да превърнете двучасовото тичане в целодневен преход в планината. Трябва да вложите достатъчно усилия, че да се изпотите, но в нито един момент не трябва да се чувствате, сякаш тичате, освен при особено стръмните спускания.

 

А кога е добре да замените традиционната си тренировка с преход? Според Кропелники по всяко време, стига да е не по-скоро от 6 седмици преди старта на състезание, изискващо конкретна подготовка. Това означава, че ако смятате тази есен да се състезавате в спорт за издръжливост, може би моментът е идеален да се разходите в планината. Определено няма да съжалявате.

 

 

Източник: 2beFit.bg 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки, издръжливост
Коментари
Черно море Дунав
0:0
18:00 часа
Други новини