Бивша волейболна националка лекува по метода на Норбеков


Бивша волейболна националка лекува по метода на Норбеков
Десислава Никодимова лекува по системата на Норбеков
02-12-2018 18:45 | в. България Днес

 

Десислава Никодимова е популярна волейболистка от близкото минало. Името й се свързва с нейния не по-малко популярен баща - Аспарух Никодимов-Паро, известен футболист и треньор. Деси има осем титли с отбора на ЦСКА, а през 1984 г. печели и Купата на европейските шампиони. Била е национална състезателка. През 1991 г. заминава да играе във Франция, където живее 21 години. Състезава се до 37-годишна възраст. След приключване на професионалната си кариера тя се посвещава на медицината. Завършва в Париж Европейски колеж по холистична натуропатия. В момента е част от екипа лечители в центъра "Норбеков-България".

 

Г-жо Никодимова, вие сте натуропат. Какво е това?

 

Натуропатът насочва пациентите си към здравословно хранене, предоставя техники за преодоляване на стреса, препоръчва подходящи масажи, физически упражнения за правилно дишане и други рефлексни техники. Самата аз изключително много се занимавам и с етерични масла и ароматерапия в работата си с пациентите. Всичко това е комплексно и помага при различни заболявания. По подобна система работи световноизвестният акад. Норбеков.

 

Как се запознахте с него?

 

Когато се върнах в България, се записах на курс по системата на Норбеков. За мен това беше първоначално мечта, която впоследствие се реализира, и сега съм част от обучителния екип в център „Норбеков-България“. Тогава разбрах какво всъщност значи да си здрав. Това не означава да не си болен. На тези курсове първият въпрос към хората е: „За какво ти е здравето?“, и всички много се шокират. Защото здравето не е самоцел. Всеки трябва сам да намери пътя си в живота и това, което го радва. Работейки по тази система, се въздейства общо върху емоциите, мислите, чувствата, характера на човека. Когато всичко е в баланс, няма болести. Това е и нашата цел.

 

Вие сте професионален спортист, използвали ли сте метода за собствено изцеление?

 

Да. Тялото ми беше много експлоатирано, имах и проблеми, особено в края на кариерата. Травми, контузии. Нямам операции на стави, но гръбнакът често ме боли. Когато приключих с волейбола, имах здравословен проблем и с вътрешен орган. Получи се претоварване, а аз пренебрегвах всички сигнали, които излъчваше тялото ми с години. Проблемът ме накара да започна да чета неща на здравни теми и реших да запиша четиригодишния колеж по холистична натуропатия „Даниел Кифер“. И както казах, завърших и станах здравен възпитател. Тръгвайки по този път, след това се записах в оздравителния курс на акад. Норбеков. Това беше през 2005 г. Курсът се провеждаше в Бургас. Тогава нямах особен личен здравословен резултат и се стигна до хирургична интервенция през март 2007 г. Отстраниха ми част от болния орган. Но след две години отидох на проверка и се оказа, че той си е на мястото. Всички доктори тогава казаха, че хирургът е сбъркал, но за мен истината беше друга - тялото просто беше регенерирало този орган. Който иска, да вярва. Консултирах се във Франция със светила в китайската медицина и с други представители на алтернативната медицина по въпроса и те бяха съгласни с мен, че няма нищо чудно и че органите имат тази способност. Оттогава разбрах, че винаги можем да създадем на мястото на болен орган здрав. Просто трябва този процес да започне отнякъде. След дълга работа и върху себе си сега се чувствам добре и съм напълно здрава.

 

Доколко движението е важно в системата на Норбеков, много са популярни упражненията му, нали така?

 

Да, движението е изключително важно! Когато спрях с активния спорт, тялото ми беше преуморено и в продължение на година си лягах рано. Но колкото повече си почивах, толкова повече болежки се появяваха. Тогава разбрах колко е важно движението, за да се чувствам добре. Единственото, което активира отделителната система, е съобразеният с конкретния човек спорт. Храненето също е много важно. В моята практика установих, че не трябва да съм супер крайна в това, което ям. Защото минах през период, в който правех трагедия, ако хапна парченце шоколад. Когато ходех на гости, си носех храна, за да не притеснявам домакините, че не ям това, което те ядат. Това беше максимумът на истерията. (Смее се.) Сега почти не ям месо. Понякога хапвам тортички и шоколадчета с удоволствие, без чувство за вина, но след това внимавам какво ям. За съжаление в храната има страшно много химия, пестициди. Но все пак е по-добре да ядеш свежи продукти, отколкото нещо, което е стояло година в хладилник и го стопляме на микровълнова печка. Ако имаме достъп до органични продукти, още по-добре. Норбеков съветва да си водим дневник три месеца как се чувстваме след всеки вид храна. Така ще си намерим нашата собствена рецепта.

 

Какви заболявания се повлияват от метода на акад. Норбеков?

 

Виждала съм с очите си всякакви чудеса. Например заличаването на белези се практикува с изключителен ефект. Чрез определени упражнения се активират ензими, които разграждат излишните тъкани и създават здрави такива. В това няма нищо чудно, но отстрани е като фантастика, т.е. процесът става вътре в тялото, но се проявява навън като ефект. Ние работим с групи от хора, не индивидуално. Акцентът е емоционалното здраве и се работи със събития от миналото - минаваме и през прошката, както и ако има акцент, който не е преживян от човека, се работи върху него, за да не му се превърне в хроничен проблем. Всъщност идеята на акад. Норбеков за тази методика не е лечителска, а обучителна, в това как да поддържаме баланса в живота си, за да сме здрави. Това е като обяснението на процесите на заболяването от Авицена. Той казва: „Ти, аз и болестта сме в теб. Въпросът е ти на коя страна си - искаш да оздравееш или ще се предадеш на болестта“. Толкова е просто. Балансът в живота всъщност кара хората да оздравяват от всякакви заболявания - хронични, проблеми с високи диоптри, нервни заболявания и много други.

 

Как си обяснявате бума на автоимунните заболявания?

 

Най-вече с трансформираните храни, козметики, перилни препарати и други продукти, които съдържат ксеноестрогени. Това са изкуствени химически вещества, които наподобяват женските хормони – естрогените, и нарушават функциите в женското тяло. Напоследък са измислени повече от 70 000 нови вещества, които действат върху нас в ежедневието ни. Да, вярно е, че човешкото тяло с хилядолетия се е адаптирало към околната среда, но сега му е изключително трудно за кратко време да се приспособи към тези нови агенти. Всички ние например имаме безжични телефони, които често държим до главата си, докато спим, постоянно са до тялото ни. Това са част от нещата, които ни деструктират. Физическите упражнения, природата, общуването с хора на „нашата вълна“ ни хармонизира и ни прави устойчиви на неблагоприятните външни фактори. Това е много важно.

 

Помагате изключително много на жени с хормонални проблеми, откъде се появяват те?

 

Напоследък често се взимат хормонални препарати, без тялото да има нужда от тях. Например в пубертета, ако момичето има акне, му дават хормонални хапчета. После се започва с противозачатъчните. И когато попиташ какъв е естественият женски цикъл, девойките не знаят, защото пият хормони от много отдавна. С приемането на противозачатъчни обаче на мозъка се поднася фалшива информация и оттам се губи усещането за себе си, за собственото тяло, което няма как да не се отрази в един момент на общото здраве.

 

С дисбаланса в организма ли се появяват и т.нар. женски и мъжки болести?

 

Да. Хормоналният дисбаланс е началото на болестни процеси. Проблемът се търси и в храната - дали има повече естрогени или прогестерони, дали е само медикаментозен проблемът. Естрогените в тялото, независимо дали са произведени от него, или внесени отвън, се разграждат и елиминират от черния дроб. Но ако той не е в добро състояние, тогава не може да елиминира естрогените. Една от причините черният дроб да не работи добре е, защото червата са нередовни например, защото ги претоварваме. Всеки орган има информация кое е неговото идеално състояние. Когато се наруши балансът, той се адаптира, но това вече не е неговото нормално състояние. Ние учим хората как да възвръщат нормалното състояние на организма си.

 

С децата постигате също невероятни успехи по методиката на Норбеков - сваляте диоптри, помагате и при физически проблеми, така ли е?

 

С децата се работи изключително добре. По методиката на Норбеков голяма част от тях се научават как да постигат резултати, да бъдат успешни, да преодоляват притесненията си. С най-малките се работи заедно с родителите. Защото малчуганите обикновено са „огледало“ на родителите си. Това е важно да се разбере, осъзнае и когато има проблем, да се работи и върху майките и татковците.

 

Разбирам. Каква е ролята на маслата във вашите терапии?

 

Маслата имат много нива на действие. Има растения, които са успокояващи, а други дават енергия, тонус. Самият аромат действа много на емоциите, може да „извика“ спомен. Общо взето, у нас хората си представят масаж с масла, а във Франция това е медицинската част на използването на маслата - тогава концентрациите може да са много високи. Човек може много да „се открие“ чрез етеричните масла. Процесът изглежда така - ляга се в отпуснато състояние, не отваряте очи през целия сеанс, докато се избират аромати. Те се поднасят под носа ви и идеята е да се избере чрез усещане, а не чрез мисъл. Използвани за здраве, маслата трябва внимателно да се избират, защото градинският чай например е билката, която се препоръчва при възпаления и засилване на имунитета, но е противопоказен при жени, които имат определени хормонални проблеми. Често хората бъркат базовите масла с етеричните. Базовите са мазните - зехтин, бадемово масло, кайсиево масло, които се получават чрез директно изстискване на ядките. Етеричните масла се придобиват само при цитрусовите по този начин, като се настъргва кората и след това се изстисква. Всъщност ние му казваме етерично масло, но то е есенция. Всички други етерични масла, например розата, с която се гордеем, се дестилират на водна пара.
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Десислава Никодимова
Коментари
Други новини