Българин тренира наследнички на руски волейболни знаменитости


Българин тренира наследнички на руски волейболни знаменитости
Страхил Балов с първите момичета в школата на ВК Белогорие, сред които и наследнички на волейболни знаменитости
03-12-2018 11:00 | Ани Колева

 

Български треньор бе избран да работи с наследнички на руски волейболни знаменитости при техния дебют в спорта. Опитният специалист Страхил Балов заема длъжността главен треньор в девическото направление на ВК Белогорие (Белгород) в Русия.

 

Школата е основана през тази година, като Балов стартира подготовка  в средата на септември с 11, 12 и 13 годишни момичета. Сред тях са и наследнички на величия в руския волейбол като капитана на олимпийските шампиони от Лондон 2012 Тарас Хтей, Александър Косерев, участник на две олимпиади, както и големият Генади Шипулин. ВК Белгород е един от грандовете в руския волейбол, който освен с много успехи в страната може да се похвали с множество титли в Европа. Мъжкият тим на клуба три пъти е носител на титлата в Шампионската лига пред 2003, 2004 и 2014 година, както и два пъти притежател на златния връх във втория по сила европейски турнир – за купата на ЦЕВ през 2009 и 2018 година.

 

"Много добре се чувствам Белгород. За мен е чест и гордост, че бях избран от ръководството за този пост, който е изключително отговорен.  Попаднах в клуб, който може да се нарече "меката на волейбола". Спортен директор е Тарас Хтей. Треньор на мъжкия отбор е Слободан Ковач, в състава са капитаните на националните отбори на Сърбия и  Канада, съответно Неманя Перич и Гордан Перин. Сергей Тетюхин също е тук, като в момента си почива, но най-вероятно ще поеме отговорен ръководен пост в клуба. Напреднах много с руския език и вече говоря без затруднения. Условията в клуба са страхотни и те предразполагат за работа", разказва за BGvolleyball.com Страхил Балов.

 

 

Страхил Балов със спортния директор на ВК Белогорие Тарас Хтей, капитан на олимпийските шампиони от Лондон 2012

 

Родният треньор заявява, че е много много благодарен на авторитетна личност в българския волейбол, със завидни международни контакти, благодарение която е започнал работа като трреньор в една от най-големите руски школи.

 

"Работил съм с различни възрастово групи, сега отговорността е изключително голяма защото работата ми е съсредоточена изцяло с малки деца, които правят първите си стъпки във волейбола. Разликата е огромна. Открих, обаче, че това ми харесва и се разбирам чудесно с тях. Мога да кажа, че тренировките са от съвсем друго естество. Изисква се много подготовка. Постоянно усъвършенствам знанията си за да направя заниманията забавни и привлекателни, съобразени с техните години. Защото на тази възраст много важно нещо е да успееш да увлечеш тези деца за волейбола. Другото основно нещо е да им дадеш първоначални умения, които да станат тяхната основа в този спорт. Това е отговорност, която, ако не направиш както трябва в тази възраст, после състезателите остават с греши навици при изпълнението на елементите“, коментира още за BGvolleyball.com треньорът.

 

 

Сергей Тетюхин често посещава заниманията на Страхил Балов с децата

 

С чувство на удовлетворение заявява, че досега ръководството на ВК Белогорие  е много доволно от работата му, като в израз на това го пускат да се прибере за Коледа и Нова година в България. „Ще видя сина си Паоло, както и жена ми Ани. Ще прекарам празниците с тях и това ме прави щастлив“, радва се Страхил Балов.

 

Българският треньор разказва още с гордост, че често на неговите занимания присъства Генади Шипулин, Тарас Хтей и  Сергей Тетюхин. „Идват в залата, наблюдават моите тренировки. Говорим си, обсъждаме различни подходи и методи на работа с подрастващите. Дават ми също ценни съвети и обменяме опит. Поласкан съм от тяхното внимание и особено съм възхитен от магията на харизматичния президент и легендарен треньор Шипулин“, добавя родният специалист.

 

 

Страхил Балов е горд притежател на книгата на големия треньор Генади Шимулин, която е подписана лично от него 

 

Засега Страхил Балов води усилена подготовка с момичетата. Първите изпитания са през следващата 2019 година, като през февруари предстои първото състезание.

 

„Не съм се вълнувал толкова много, както сега с работата с децата. Надявам се всичко да продължи по план и момичетата да напредват. Живот и здраве през февруари ще излезем за първи път в битка, но дотогава има още време“. Пожелавам си само здраве, всичко останало зависи от работата ти, и сърцето, която влагаш в нея“ завършва родният треньор.

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Страхил Балов, Белогорие Белгород, Тарас Хтей, Генади Шипулин, Сергей Тетюхин
Коментари
Други новини