Рожден ден: Волейболът навършва 124 години!


Рожден ден: Волейболът навършва 124 години!
9 февруари се смята като официален рожден ден за световния волейбол
09-02-2019 12:00 | Ани Колева

 

На датата 9 февруари 1895 г. в щата Масачузетс американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган създава игра, която впоследствие ще бъде наречена волейбол.


Поради тази причина 9 февруари се смята за рожден ден на любимия ни спорт и днес навършва 124 години!

 

Повече подробности около историята на играта, правилата и нейното развитие припомни си тук.

 

По случай празника BGvolleyball.com подготви няколко любопитни факти от историята на волейбола

 

- Първото Национално първенство по волейбол в света се организира в САЩ през 1928 година. България също е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение, като началните опити за това са през същата 1928 година. Едва през 1942 година обаче в страната ни е проведено първото Национално първенство по волейбол, като участват отбори от София, Варна, Пловдив и Враца. Шампион става отборът на Раковски (София).

 

 - Първият отбелязан в историята мач по двойки на плажен волейбол се провежда през 1930 година в Санта Моника, Калифорния (САЩ).

 

 

Американци играят волейбол по време на Втората световна война през 1944 година  

 

- Волейболът става действащ олимпийски спорт на игрите в Токио през 1964 година, когато са връчени и първите медали на призьорите. България изиграва решителна роля за това. В края на месец септември 1957 г. В София се провежда 53-ата сесия на МОК. По този повод на стадион „Васил Левски” се организира демонстративен турнир по волейбол, който е наблюдаван от редица влиятелни личности в спорта. Благодарение на този турнир, волейболът се приема за олимпийски спорт. Отборът на СССР става първият олимпийски шампион в света.

 

 

 

СССР - първият в историята олимпийски шампион по волейбол за мъже

 

- Плаженият волейбол се появява като олимпийски спорт на Игрите през 1996 година в Атланта.

 

 - Международната федерация по волейбол - FIVB е основана през 1947 година в Париж. На учередителното събрание присъстват 14 национални федерации от пет различни континента. За първи президент е избран французина Пол Либо. България е член на ФИВБ от 1949 година.

 

 - Волейболът първоначално е бил наричан Volley Ball до 1952 година, след което е прието да бъде една цяла дума.

 

 - Залата на славата на волейбола е основана през 1971 г. и се намира в град Холиук щата Масачузетс. В нея са включени над 100 от най-големите състезатели и треньори от цял свят. България също има свой представител, като, като в нея е присъства един от най-големите ни национали в миналото и легенда в родния волейбол - Димитър Златанов

 

 

 Екипът на BGvolleyball.com поздравява всички свои читатели и фенове на играта по света с пожелания за още много хубави, волейболни емоции!

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Волейбол, история
Коментари
Други новини