Култура и волейбол на световно ниво


Култура и волейбол на световно ниво
11-02-2019 17:00 | Ани Колева

 

След като Пловдив бе утвърден за европейска столица на културата за 2019 година, добрите новини за местната общественост не спират дотук. Кметът на града Иван Тотев и Общината се заеха с нови международни предизвикателства, този път  в спорта.

 

През нястоящето лято Пловдив ще е домакин на кръг от Волейболната лига на нациите при мъжете. Турнирът ще се проведе от 28 до 30 юни в многофункционалната спортна зала „Колодрума“, а съперници на българските волейболисти ще бъдат Сърбия, Иран и САЩ. Така за пръв път в града под тепетата ще бъде организатор на надпревара от най-висок ранг в световния волейбол, тъй като Лигата на нациите се явява като най-комерсиалния турнир в света, участието в който е чест и престиж за всяка държава.

 

 

Отборът на САЩ, който е бронзов медалист от световното първенство 2018 ще гостува в Колодрума

 

А че битките ще бъдат от най-високо ниво говори и фактът, че в зала „Колодрума“ ще играят четири отбора, които са сред първите петнадесет на изминалото световно първенство 2018 - бронзовият медалист  САЩ, четвъртият – Сърбия и тринадесетият в крайното класиране – Иран. Предстоящата надпревара породи огромен интерес, като приятелите на волейбола вече очакват с нетърпение турнира. Очакванията са залата да се напълни, особено след като БФВ оповести напълно достъпни цени на билетите – между 10 и 20 лева, както и пакетни цени за трите дни на турнира. В социалните мрежи пък вече тече организация и на чуждестранни фенове, като най-активни са сърбите, които с близката си локация се очаква да имат многобройна агитка. Не по-малка полемика върви и сред родните фенове, които приветстваха домакинството и вече се правят планове за съвместяване на различните дейности от културния афиш с волейболните сблъсъци.

 

 

Многобройна сръбска агитка се очаква да подкрепи своите в Пловдив

 

С приемането на турнир от Лигата на нациите кметът Иван Тотев показа, че не само може да предложи отлични условия и да се пребори със своите колеги за домакинството, но и че следва неотлъчно своята целенасочена политика, а именно желанието всяка година да се провежда значимо събитие от международен мащаб. Усилията в тази насока не са от вчера, като във волейбола започнаха още през 2015 и 2016 година, когато Пловдив последоветелно стана домакин на две Европейски първенства, съответно за девойки под 18 години, а на следващия сезон за юноши под 20 години. Още тогава в града под Тепетата показаха страхотна организация и професионализъм, а шампионатите се проведоха на много високо ниво. В изминалите две години, включително и настоящата, зала „Колодрума“ стана арена на битки от Шампионската лига, отново след добрата екипна работа между волейболен клуб Марица и Общинската управа. Стигна се и до свеобразен рекорд, като над 4000 фенове посетиха двубои на Марица, а с това за първи път бе отбелязан такъв огромен интерес към женски клубен волейбол у нас.

 

 

 

Родните фенове стягат редици от сега за мощна подкрепа в Колодрума 

 

По време на тридневната надпревара от Лигата на нациите Пловдив ще прикове вниманието на хиляди почитатели на спорта от цял свят, спонсори и телевизии. Градът пък ще покаже как култура и спорт са съвместими и вървят ръка за ръка на световно ниво.

 

Дали зала „Колодрума“ ще ври и кипи и феновете ще изпълнят докрай трибуните, ще разберем на турнира, но всички се надяват, че Пловдив ще се утвърди наред със София, Варна и Русе като един от центровете у нас, готов да домакинства на всяка голяма международна проява.---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, Световна лига волейбол 2019 мъже
Коментари
Други новини