Проф. Миладинов: Физическото е един от най-важните предмети, оценките не трябва да отпаднат


Проф. Миладинов: Физическото е един от най-важните предмети, оценките не трябва да отпаднат
10-05-2019 12:01 | bnr.bg

 

Физическото възпитание е един от най-важните учебни предмети в училищното образование в България, заяви пред БНР проф. Огнян Миладинов – декан на Факултет „Педагогика“ в Националната спортна академия.


„Физическото възпитание е може би единственият предмет, който се грижи за здравето на децата. Изключително важно е качествено да се провежда този учебен предмет. Нивото на физическата дееспособност е показател и за здравето на нашите деца“, заяви спортният специалист.

 

"Оценките по физическо възпитание няма и не трябва да отпаднат, категоричен е проф. Миладинов. Според него трябва да се помисли за стимулиране на участието в учебния предмет, както и в различни спортни изяви.

 

„Ако при кандидатстване след 7-ми клас в профилираните гимназии се помисли за това – оценката за физическа дееспособност да влезе по някакъв начин в балообразуването, дори и в минимален процент, това изключително много ще активизира родители и деца да се занимават допълнително с физически упражнения“.

 

Според него се налага да се промени системата за оценяване на физическата дееспособност на учениците и обясни:

 

„Системи за оценяване на физическата дееспособност действат от много време. Към момента в системата на образованието действат 2 системи за оценка. Едната е разработена през 1992 г. за ученици от 6 до 10 години. Другата е въведена през 1995 г. и тя е за учениците от 10 до 18-годишна възраст. И в двете системи няма критерии, по които да се формира крайна оценка за физическата дееспособност. В новите нормативни документи в часовете по физическо възпитание трябва да се постави точно определена оценка за физическа дееспособност по шестобалната система, която е част от крайната оценка за учебния предмет – 1/3 от оценката за учебния предмет физическо възпитание. Само това е причина да се актуализират тези системи и да се разработи единна система за оценяване“.
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Физическо възпитание, подготовка, здраве
Коментари
Други новини