България със сребро в Баку


България със сребро в Баку
Снимка: cev.lu
28-06-2015 13:30

Бундестимът е първият шампион на Европейските игри

 

Мъжкият отбор на Германия е първият шампион на Европейските игри. На финала Бундестимът победи България с 3:1 (25:16, 25:18, 29:31, 25:21) гейма в Кристалната зала в Баку. Момчетата на Николай Желязков успяха да се отпуснат и да свалят напрежението от себе си едва в третия гейм, а времето за реакция бе твърде кратко, което доведе до историческия успех за Германия. За да подкрепи българския отбор в Баку бе пристигнал и президентът на България Росен Плевнелиев.

 

България започна в състав: Георги Братоев, Светослав Гоцев, Валентин Братоев, Жани Желязков, Тодор Алексиев, Николай Николов и Мартин Божилов

 

Противно на логиката в началото на срещата напрежението бе в полето на българския състав, а от това се възползваха германците и до първата техническа почивка поведоха с 8:5. Задържана топка от Тодор Алексиев и атака в аут на Жани Желязков отвориха сериозна разлика от 12:7 в полза на Германия. Лошото посрещане в българските редици продължи, а това не даваше възможност на Георги Братоев за разнообразие в атаката и след аут на Тодор Алексиев от зона две дойде второто техническо прекъсване при 16:9 в полза на Германия. Прекалено голямата разлика даде необходимото спокойствие на Бундестима и след атака на Кристиан Фром първата част приключи при 25:16. През нея българския отбор даде цели 11 точки от непредизвикани грешки на противника си, срещу само 3 в своя полза.

 

Вторият гейм започна лошо за България и след няколко неразбирателства при посрещането и блокада срещу Жани Желязков Германия поведе с 10:6. Атака на капитана Тодор Алексиев и успешна блокада на Светослав Гоцев намали разликата на само две точки 8:10. Проблемите в посрещането на България продължиха и Ники Желязков замени за кратко Валентин Братоев с Розалин Пенчев. Втората техническа почивка дойде при 16:10 в полза на Германия след успешни атаки на Фром и Калиберда. Сервис в аут на Жани Желязков сложи точка на втория гейм при 25:18 в полза на Германия.

 

Три успешни германски блокади срещу Тодор Алексиев дадоха комфортна преднина и в началото на третата част на Германия от 8:5. Два аса на появилия се в игра втори диагонал Велизар Чернокожев изравниха резултата при 9:9. Двата отбора заиграха точка за точка, а ас на Йохен Шьопс изведе Германия с две точки напред в резултата при 20:18. Блокади на Велизар Чернокожев и Светослав Гоцев изведоха България напред в резултата при 22:21. Атака на Валентин Братоев по диагонала доведе резултата до 23:23. България мина през деветте кръга на Ада, но оцеля. След като спасиха три мачбола, блокади на Светослав Гоцев и Велизар Чернокожев оставиха България във финала и след 31:29 Трикольорите продължиха битката за златните медали. Ключова роля в третия гейм изигра факта, че България заигра с двама човека на поста либеро - Мартин Божилов при сервис на Германия и Петър Каракашев при български начален удар. Този ход на Ники Желязков стабилизира българското посрещане.

 

Подобно на предходната част, в началото на четвъртия гейм отборите на България и Германия заиграха точка за точка. Две успешни атаки на Кристиан Фром и Йохен Шьопс по българската блокада дадоха аванс от 13:10 в полза на Бундестима. Успешна блокада срещу Тодор Алексиев изведе Германия с четири точки напред в резултата 16:12. Комфортната разлика даде възможност на по-опитния тим да заиграе в собствен ритъм и след успешен пайп на Кристиан Фром, Германия спечели златните медали в първото издание на Европейските игри след 25:21.

 

За България най-резултатен бе Николай Николов с 13 точки (2 аса, 1 блок и 67% в атака), а по 12 добавиха Светослав Гоцев (7 блока и 56% в атака) и Валентин Братоев (46% в атака, 39% позитивно и 21% перфектно посрещане). За Германия над всички бе Кристиан Фром с 21 точки (1 ас, 2 блока, 62% в атака, 14% позитивно и 14% перфектно посрещане), а Йохен Шьопс добави 16 (1 ас, 1 блок и 48% в атака).

 

Статистика от финала България-Германия виж ТУК.

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

 
 
 

Тагове: Европейски игри волейбол 2015, Николай Желязков, Жани Желязков, Тодор Алексиев, Валентин Братоев, Георги Братоев, Николай Николов, Светослав Гоцев, Мартин Божилов
Коментари
Други новини