ВК Пан Волей – амбициозният проект на Панагюрище


ВК Пан Волей – амбициозният проект на Панагюрище
17-03-2016 12:05 | Ани Колева

Асоциация с анимационен герой ражда името на клуба

 

Един нов клуб  у нас набира сили и скорост, като показва на практика как се гради волейбол в малки населени места. Създаден едва преди две години, ВК Пан- Волей (Панагюрище) се превръща в един от най-бързо развиващите се спортни организации на територията на града.

 

Специализираният волейболен сайт BGvolleyball.com продължава с рубриката за малките клубове в България, като информира и популяризира тяхната дейност, както и усилията им за изграждането на волейболни основи в малките градове. Днес ви представяме ВК Пан Волей (Панагюрище).

 

Панагюрище се намира само на 42 километра от Пазарджик, който е голям волейболен център. В настоящето обаче областният град няма представителни мъжки и женски отбори, но това пък е цел номер едно пред панагюрци.

 

Волейболен клуб Пан-Волей е учреден през януари 2013 година и е член на Българска Федерация по волейбол. За тези две години от своето съществуване вече над 120 деца се занимават активно с волейбол. Клубът участва в първенствата на БФВ със селекции от всички възрасти. Сформира се и мъжки отбор, който участва в аматьорската лига на Волей Мания.

 

 

Мъжкият отбор на Пан Волей се подвизава в първенството на Волей Мания

 

Клубът е създаден по идея на Стоян Василев и група любители на волейбола, който са в основата на мъжкия отбор. Това е огромно предизвикателство за всички, но проектът се приема с ентусиазъм и желание за работа.

 

АСОЦИАЦИЯ С АНИМАЦИОНЕН ГЕРОЙ

 

Асоциация с известния анимационен герой Питър Пан, в комбинация с името на град Панагюрище ражда и наименованието на клуба – Пан Волей. Оригинално и запомнящо се, името веднага привлича вниманието. И има защо.

 

Волейболът е голямата страст на панагюрци. Голяма част от учредителите на клуба редовно посещават мачове на националните ни отбори, като имат силно присъствие сред феновете. „В залата  опъваме най-голямото знаме, на което пише „ФЕН КЛУБ, ПАНАГЮРИЩЕ, БЪЛГАРИЯ“… много преди да се създаде националния фенклуб“, с гордост разказват местните фенове.

 

БЛИЗО 120 ДЕЦА В ШКОЛАТА


Близо 120 тренират в школата на Пан Волей. Факт, който е показателен за усилената работа на специалистите за развиване на волейбола в града. Трима треньори се занимават основно с подрастващите, като програмата е натоварена, но специалистите работят с плам и всеотдайност. Росица Ангелкова отговаря за мъжки профил, Катя Янакиева  за женския профил и гостуващ треньор - Петьо Костадинов. Президент на клуба е Стоян Василев.

 

За амбициите на клуба говорят и представителните селекции. Още през първата година от своето създаване – сезон 2013/2014,  Пан Волей участва в първенствата на БФВ с цели пет отбора, от най-малките – момчета до 10 години, момчета до 12 години, момчета до 15 години и юноши младша възраст  до 18 години.

 

 

Отборът на Пан Волей за юноши старша възраст играе в трета група от първенството по волейбол на България за тази възраст

 

През втората година, сезон 2014/2015 клубът вече разширява спектъра, като участва със седем отбора. Паралелно с работата с момчетата, започва и работа с момичета, като момчетата, като вече има и отбор за юноши старша възраст.

 

През настоящата година 2015/2016 Панагюрище вече участва с 9 отбора – всички възрасти момчета и юноши, както и момичета до 10 г, момичета до 12 години, момичета до 13 години и девойки младша възраст.

 

 

От този сезон Пан Волей има отбор и за девойки младша възраст

 

За първи път отборът за юноши младша възраст (до 18 години) тази година се класира за квалификация за зони, което е голям успех за клуба, в предвид, че Пан Волей играе в регион с отбори на утвърдени школи, като Виктория Волей, Локомотив, Хебър, Родопа. Все клубове с над 50-годишна история и традиции във волейбола.

 

 

За първи път юношите младша на Пан Волей се класираха за зони

 

Мъжкият отбор е върхът на айсберга, но за момента играе в аматьорското първенство на Волей Мания. През изминалия сезон той имаше 8 победи и 2 загуби и стига до осминафинал. За съжаление на панагюрци жребият отрежда отборът да се изправи срещу носителя на Купата - Тигрите, като в оспорван мач Пан Волей отстъпи и бе сред най-добрите  от 52 отбора.

 

НОВАТА ЗАЛА „АРЕНА АСАРЕЛ“ – БИЖУТО НА ПАНАГЮРИЩЕ

 

Построяването на новата спортна зала в Панагюрище – „Арена Асарел“ също допринася за развитието на волейбола в града. Спортното съоръжение е „бижуто“ на града и изграждането й не само радва местната общественост, но допринася за по-пълното развитие на спорта като цяло. Арена Асарел е с вместимост 2000 места, като в нея може да се практикуват над 25 вида спорт. Залата предлага изключителни условия за подготовка и състезания и е истинска гордост на Панагюрище. След нейното изграждане ВК Пан Волей също започва да я ползва, като провежда някои от официалните си мачове в нея.

 

 

Арена Асарел е местното бижу на панагюрци

 

За домакинските мачове на мъжкият отбор, както и на отборите за юноши и девойки, малката залата към новопостроената Арена Асарел (вместимост 250 зрители)  винаги е пълна. Така волейболът се радва на популярност, а състезателите на местната подкрепа.      

 

„С организирането на различни празници на волейбола правим всичко възможно да привлечем повече хора в залите, както и повече деца да се занимават активно със спорт. Определено волейбола е изключително интересен, атрактивен и привличащ зрители спорт….това важи с пълна сила и за нашият град“ , радват се панагюрци.

 

„Засега мъжкият ни отбор играе във Волей Мания. Но често хората се лъжат за Аматьорската лига. Тя не е слаба, напротив в нея има много дивизии и е пълна с бивши волейболисти, които вдигат нивото много“, разказва капитанът на мъжете Димитър Мазнеков.

 

 

„Естествено, че искаме да бъдем на професионално ниво и да започнем да играем в първенствата на БФВ, например Висшата лига. Но затова само желание не стига. Изисква се финансиране, което за момента все още го нямаме. Също така за това ниво трябват играчи. Сегашният ни състав е от по-възрастни състезатели, не можем да мерим сили с професионални отбори. Затова целта ни е изграждане на собствени кадри. Юноши, които ще бъдат формирани в нашия клуб и които след време ще поемат щафетата за издигане на нивото на мъжкия отбор“, допълва капитанът.

 

„Факт е обаче, че имаме вече близо 120 деца в школата, като се започна работа и с момичета. Тези деца не само са се записали за занимания, но и тренират активно. Идват с желание на занимания и обичат волейбола. Това е много радостно за нас, защото виждаме ентусиазъм и прогрес. Това са два фактора, които надявам се, да допринесат за развитието на нашия клуб“ завършва Мазнеков.

 

РАБОТАТА В МАЛКИЯ ГРАД

 

„Трудно е да се работи с деца в малкия град“, коментира треньорката на мъжкото направление Росица Ангелкова. „Това е така, не защото липсва желание за спорт, а защото нямаме история.

 

Когато нямаш  баби и дядовци, майки  и бащи, които са практикували  спорта и никой преди теб не е играл волейбол  - нямаш реален пример и вдъхновение. Например, цяла зима децата тренират, сформират се отбори и накрая, като стане пролет, като се затопли времето и отиват навън, да играят футбол, да практикуват други неща. Получава се на практика голямо текучество. Съвременното поколение не обича да им е трудно, а ние въпреки цялата работа оставаме безсилни..“, разказва треньорката.

 

 

Четирима състезатели от юношите старша на Пан Волей могат да подсилят мъжкия отбор на клуба

 

„Въпреки това не се отказваме. Първите четири момчета, които завършват тази година и ще бъдат новите попълнения в мъжкия отбор, вече са факт! Дори две да продължат с волейбола  – това са собствени кадри, състезатели, които са от школата на Пан Волей. Няма как да не се радваш и да не изпитваш удовлетворение от постигнатото. Правим съвсем малки стъпки  в големия път, който ни предстои. Идеята и да вървим напред, независимо от всичко“, допълва специалистката.

 

В заключение, панагюрци с гордост казват, че 7-8 местни фирми отделят малки суми за волейболния клуб. Те изказват своята благодарност за подкрепата като се надяват от тук нататък клубът да продължава своето развитие напред и да радва местната общественост с постигнати успехи.

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Пан Волей, Арена Асарел
Коментари
Други новини