Илия Динков: Трябва да има втори национален отбор


Илия Динков: Трябва да има втори национален отбор
16-07-2016 15:01 | BGvolleyball.com

Смятаме да развиваме плажния волейбол, коментира президентът на Марица и вицепрезидент на БФВ

 

Наскоро приключи клубният сезон в зала, включително при подрастващите. На практика приключи и волейболното лято за мъжките и женския национални отбори на България. В този подходящ за анализи момент volleymaritza.bg дава думата на Илия Динков, президент на ВК Марица (Пловдив) и вицепрезидент на Българска федерация волейбол.

 

ЧАСТ 2

 

 

- Завърши сезонът в зала, но сезонът на пясъка вече е в разгара си. Марица участва в първата по рода си Национална отборна лига по плажен волейбол за жени. Има ли поставени някакви цели пред отбора за участието му в този шампионат?

- Не, поставени цели няма, но това, че участваме, е достатъчно красноречиво. Това е един пилотен проект, който не може да мине без Марица, според мен. В плажния волейбол усилията ни са основно насочени към обновяване на кортовете, за да може първо да се създаде материалната база, а после да търсим каквото ще търсим от състезатели и треньори. Съвместно с другия пловдивски клуб Виктория Волей, или по-точно Интеркомплекс съвместно с Атаро Клима и други наши съмишленици, направихме две от игрищата, но обновяването продължава – смяна на трибуни, на настилка, на огради, на абсолютно всичко... Предвиждаме и осветление, за да може да се играе и в тъмната част на денонощието. Даже вече имаме заявки от хора, които имат желание да играят по това време.

 

- Какви са плановете на клуба в плажния волейбол относно подрастващите?

- Плановете са да развиваме школата. Владимир Котев е специалист по плажен волейбол и е със задачата да прави подбора на млади състезателки по този спорт, след което си ги поема, тренира си ги, а ние му оказваме пълна подкрепа за всичко, каквото му трябва. За мен плажният волейбол е една много сериозна перспектива. Просто трябва да се работи по този въпрос. Не е като в зала – да ти трябват 14-16 момичета. Много по-лесно е, според мен, да ги селектираш, а и с опитен човек като Владо ще бъде още по-лесно.

 

Как смята клубът да осигури целогодишна подготовка за своите състезателки по плажен волейбол?

- Това пак е свързано с база. Може би точно тук е редно да споменем и зимния волейбол, който е нов за нас. Е, в Пловдив ще имаме проблем със снега, но горе на Здравец има сняг... Това е една много интересна нова инициатива, а ние естествено ще гледаме да сме в крак с модата. Както всяко ново нещо, което идва във волейбола, то ще бъде обект на внимание и от страна на нашия клуб. Каквото трябва да се направи, за да могат нашите състезателки да практикуват зимен волейбол, ние ще го направим – екипировка, игрища, всичко...

 

- А готов ли е клубът да изпрати свои представителки да играят в Европейската верига по зимен волейбол, която от тази година е официално състезание под егидата на ЦЕВ?

- Клубът е готов, но трябва да видим те дали ще са готови.

 

- Извън темата Марица, в ролята ти на вицепрезидент на Българска федерация волейбол, как ще коментираш последните сътресения в ръководството на федерацията?

- Очаквани промени, ако говориш за последното Общо събрание и направените промени в Управителния съвет. Аз лично не можах да се убедя в необходимостта от освобождаването на Петър Кънев и на Иван Тодоров. Затова и гласувах по съответния начин. От друга страна, хората, които бяха приети на тяхно място, са също хора, които са дали много на волейбола – както Красимир Илиев от Варна, така и Васил Аргиров от Казанлък. Това е безспорно. Също като Петър Кънев, те са хора, които дават на волейбола. Не взимат. Мисля, че хора, които дават на волейбола, е по-редно да бъдат част от Управителния съвет. Все пак е демокрация и мнозинството определя. Така гласуваха колегите – така се получи.

 

- Може ли да се очакват някакви директни ефекти върху политиката и стратегията на БФВ в следствие на тези промени?

- Дано да са ефекти и да не се превърнат в дефекти. Не мога да бъда сигурен. Ще изчакаме и времето ще покаже.

 

- Какъв е твоят коментар за представянето на националните ни отбори това лято?

- Мъжете се подмладяват. Така твърдят всички. Липсваха основни единици. Да кажа, че са прогресирали – няма как да кажа такова нещо. Не мога да бъда доволен. Но не мога да бъда и недоволен от мъжете, защото запазиха мястото си в първия ешелон на Световната лига. В Европейската лига не успяха момчетата, но мисля, че трябва да се продължи в това отношение. Трябва да има и втори отбор, в който да се изявяват по-младите. Същото може да се направи и за жените. Защо го няма не знам. Що се отнася до представянето на женския национален отбор, предпочитам да не коментирам. Като вицепрезидент на федерацията и като някакъв администратор, не само на мен, но и на много от моите колеги, не би следвало по никакъв начин да ни се разрешава да говорим по спортно-технически въпроси. Просто не разбираме достатъчно. Може да имаме самочувствието, но нямаме знанието... Но можеше много по-добре да се представят и трите национални гарнитури. Основната грешка по отношение на женското направление е, че на старши-треньора на женския национален отбор се вмени отговорността да определя селекционерите на всички национални отбори надолу. Тези, които работят с мъже и с жени, обикновено не разбират от работа с деца и не е правилно те да определят кой ще води националните гарнитури при подрастващите. Като цяло, в българската волейболна общност имаме един манталитетен проблем – винаги гледаме напред към някаква уж по-голяма и по-далечна цел и в името на тази цел често пренебрегваме по-малката, по-непосредствената и по-достъпната цел.

 

Николай Марков, пресаташе на ВК Марица

 

Част 1 от интервюто, в което се говори за селекцията на Марица прочети - ТУК.

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Илия Динков, БФВ, Марица, зимен волейбол, snow volleyball, Национална отборна лига плажен волейбол 2016, Владимир Котев
Коментари
Състезания Мъже  Жени

Юноши

ст. в.

Девойки

ст. в.

Юноши

мл. в.

Девойки

мл. в.

Олимпийски игри 2012 2012 - - - -
Световно първенство 2014  2014  2013 2015  2013  
Световна лига 2016 - - -  - -
Световна купа 2015 2015 - - - -
Европейска лига  2014  2014  -  -  - -
Гран При - 2015  -

 -

 -  -
Европейско първенство 2015 2015 2014 2014 2013 2013
Световно клубно първенство 2015 2014 - -  - -
Шампионска лига 2016 2016 - - - -
Купа ЦЕВ 2016 2016 - - -  -
Купа на претендентите  2016 2016  -  -  - -
Национално първенство, България  2015/2016 2015/2016  2015/2016

2015/2016

 2014/2015  2014/2015
Купа България 2016 2016        
Студентско първенство - България 2015/2016 2015/2016 - - - -
ЛВЛ Volley Mania 2012/2013 2012/2013 - - - -
Купа на Volley Mania 2012/2013
Сериe А1, Италия 2015/2016    - - -  -
Купа Италия А1 2015/2016   - - - -

Суперлига, Русия

2014/2015   - -  - -

Купа Русия

2014/2015    -  - -  -

ПлусЛига, Полша

2013/2014   -  -  -  -
Дунав Добруджа 07
0:0
17:00 часа
Раковски Перун
0:0
17:00 часа
ЦСКА Левски
0:0
18:30 часа
Календар
Ноември 2018
Други новини