Илия Динков: Трябва да има втори национален отбор


Илия Динков: Трябва да има втори национален отбор
16-07-2016 15:01 | BGvolleyball.com

Смятаме да развиваме плажния волейбол, коментира президентът на Марица и вицепрезидент на БФВ

 

Наскоро приключи клубният сезон в зала, включително при подрастващите. На практика приключи и волейболното лято за мъжките и женския национални отбори на България. В този подходящ за анализи момент volleymaritza.bg дава думата на Илия Динков, президент на ВК Марица (Пловдив) и вицепрезидент на Българска федерация волейбол.

 

ЧАСТ 2

 

 

- Завърши сезонът в зала, но сезонът на пясъка вече е в разгара си. Марица участва в първата по рода си Национална отборна лига по плажен волейбол за жени. Има ли поставени някакви цели пред отбора за участието му в този шампионат?

- Не, поставени цели няма, но това, че участваме, е достатъчно красноречиво. Това е един пилотен проект, който не може да мине без Марица, според мен. В плажния волейбол усилията ни са основно насочени към обновяване на кортовете, за да може първо да се създаде материалната база, а после да търсим каквото ще търсим от състезатели и треньори. Съвместно с другия пловдивски клуб Виктория Волей, или по-точно Интеркомплекс съвместно с Атаро Клима и други наши съмишленици, направихме две от игрищата, но обновяването продължава – смяна на трибуни, на настилка, на огради, на абсолютно всичко... Предвиждаме и осветление, за да може да се играе и в тъмната част на денонощието. Даже вече имаме заявки от хора, които имат желание да играят по това време.

 

- Какви са плановете на клуба в плажния волейбол относно подрастващите?

- Плановете са да развиваме школата. Владимир Котев е специалист по плажен волейбол и е със задачата да прави подбора на млади състезателки по този спорт, след което си ги поема, тренира си ги, а ние му оказваме пълна подкрепа за всичко, каквото му трябва. За мен плажният волейбол е една много сериозна перспектива. Просто трябва да се работи по този въпрос. Не е като в зала – да ти трябват 14-16 момичета. Много по-лесно е, според мен, да ги селектираш, а и с опитен човек като Владо ще бъде още по-лесно.

 

Как смята клубът да осигури целогодишна подготовка за своите състезателки по плажен волейбол?

- Това пак е свързано с база. Може би точно тук е редно да споменем и зимния волейбол, който е нов за нас. Е, в Пловдив ще имаме проблем със снега, но горе на Здравец има сняг... Това е една много интересна нова инициатива, а ние естествено ще гледаме да сме в крак с модата. Както всяко ново нещо, което идва във волейбола, то ще бъде обект на внимание и от страна на нашия клуб. Каквото трябва да се направи, за да могат нашите състезателки да практикуват зимен волейбол, ние ще го направим – екипировка, игрища, всичко...

 

- А готов ли е клубът да изпрати свои представителки да играят в Европейската верига по зимен волейбол, която от тази година е официално състезание под егидата на ЦЕВ?

- Клубът е готов, но трябва да видим те дали ще са готови.

 

- Извън темата Марица, в ролята ти на вицепрезидент на Българска федерация волейбол, как ще коментираш последните сътресения в ръководството на федерацията?

- Очаквани промени, ако говориш за последното Общо събрание и направените промени в Управителния съвет. Аз лично не можах да се убедя в необходимостта от освобождаването на Петър Кънев и на Иван Тодоров. Затова и гласувах по съответния начин. От друга страна, хората, които бяха приети на тяхно място, са също хора, които са дали много на волейбола – както Красимир Илиев от Варна, така и Васил Аргиров от Казанлък. Това е безспорно. Също като Петър Кънев, те са хора, които дават на волейбола. Не взимат. Мисля, че хора, които дават на волейбола, е по-редно да бъдат част от Управителния съвет. Все пак е демокрация и мнозинството определя. Така гласуваха колегите – така се получи.

 

- Може ли да се очакват някакви директни ефекти върху политиката и стратегията на БФВ в следствие на тези промени?

- Дано да са ефекти и да не се превърнат в дефекти. Не мога да бъда сигурен. Ще изчакаме и времето ще покаже.

 

- Какъв е твоят коментар за представянето на националните ни отбори това лято?

- Мъжете се подмладяват. Така твърдят всички. Липсваха основни единици. Да кажа, че са прогресирали – няма как да кажа такова нещо. Не мога да бъда доволен. Но не мога да бъда и недоволен от мъжете, защото запазиха мястото си в първия ешелон на Световната лига. В Европейската лига не успяха момчетата, но мисля, че трябва да се продължи в това отношение. Трябва да има и втори отбор, в който да се изявяват по-младите. Същото може да се направи и за жените. Защо го няма не знам. Що се отнася до представянето на женския национален отбор, предпочитам да не коментирам. Като вицепрезидент на федерацията и като някакъв администратор, не само на мен, но и на много от моите колеги, не би следвало по никакъв начин да ни се разрешава да говорим по спортно-технически въпроси. Просто не разбираме достатъчно. Може да имаме самочувствието, но нямаме знанието... Но можеше много по-добре да се представят и трите национални гарнитури. Основната грешка по отношение на женското направление е, че на старши-треньора на женския национален отбор се вмени отговорността да определя селекционерите на всички национални отбори надолу. Тези, които работят с мъже и с жени, обикновено не разбират от работа с деца и не е правилно те да определят кой ще води националните гарнитури при подрастващите. Като цяло, в българската волейболна общност имаме един манталитетен проблем – винаги гледаме напред към някаква уж по-голяма и по-далечна цел и в името на тази цел често пренебрегваме по-малката, по-непосредствената и по-достъпната цел.

 

Николай Марков, пресаташе на ВК Марица

 

Част 1 от интервюто, в което се говори за селекцията на Марица прочети - ТУК.

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Илия Динков, БФВ, Марица, зимен волейбол, snow volleyball, Национална отборна лига плажен волейбол 2016, Владимир Котев
Коментари
Други новини