Илия Динков: Няма правна пречка да картотекираме Нася Димитрова


Илия Динков: Няма правна пречка да картотекираме Нася Димитрова
25-12-2016 13:00 | BGvolleyball.com

 

Ради Тенева е човек за пример, коментира президентът на Марица  

 

 

В навечерието на Коледа и на новата 2017 година, както обикновено, е време за равносметки. Президентът на клуба Илия Динков направи именно такава една равносметка на изминаващата година и да открехне вратата към това, което предстои през 2017-а. Освен това, той коментира и някои съвсем актуални теми като случващото се около националката Нася Димитрова и изключването на Пловдив от градовете домакини на Световното първенство през 2018 година за мъже.

Като президент на волейболен клуб Марица, доволен ли си от изминаващата 2016 година като цяло?
 С оглед втората поредна шампионска титла, доволен съм, разбира се.

Кои са топ трите момента през 2016 година, свързани с клуба, които ти донесоха най-много радост?
  Гореспоменатата шампионска титла, мачът в пълната зала "Колодрума" с Еджзаджъбашъ ВитрА (Истанбул) и второто място на волейболен клуб Раковски (Димитровград).

 Като споменаваш Раковски (Димитровград), в медиите този клуб често е определян като "сателит" на Марица. Съгласен ли си с едно такова определение?
  Не, не бих се съгласил. "Сателит" звучи много грубо. Споменавам го, защото имаме много наши състезателки там и старши-треньорът е от нашия клуб, но това е клуб, който се самоуправлява - както административно, така и финансово. Те си гонят своите си цели, а Марица като клуб и в мое лице като ръководство нямаме никаква намеса в техните дела. Просто се радвам, защото при тях има много наши млади състезателки.

 А кои са топ трите разочарования през 2016 година за теб?
 Аз съм много положителен човек и разочарования трудно преживявам. Просто не ги срещам по пътя си. Може би изпитвам известно недоволство от това, че не успяхме да дублираме титлата с Купата на България, но това е нещо, което е поправимо. Само едно е разочарованието – няма три... Поне аз не си спомням.

 Марица не получи шанс да защити Суперкупата си от 2015 година. И като вицепрезидент на БФВ, имаш ли обяснение защо не бе организиран такъв мач, който уж трябваше да стане традиционен?
 Много добър въпрос! За съжаление, аз не успях да присъствам на вчерашния Управителен съвет, но при следващия такъв ще поставя въпроса, за да мога да ти отговоря. Иначе аз какво мисля ли? Може би някой не пожела да даде шанс на Марица да защити тази Суперкупа или да я направи традиционна, но се надявам, че в бъдеще нещата ще станат такива в женския волейбол, че проявата ще е ежегодна. Смятам, че някой прецени, че няма смисъл да го прави, защото няма как да се противопоставят на нашия клуб.

 Седем мача в НВЛ – седем победи и само един загубен гейм – това хубаво ли е или лошо?
  По-скоро лошо. Във всяка една човешка дейност конкуренцията е положителен фактор, включително и във волейбола. Това, че сме победили останалите участници във волейболното първенство със само един загубен гейм мен лично ме натъжава, не ме прави щастлив.

 Ако трябва да определиш една състезателка като Волейболистка №1 на Марица за 2016 година, коя ще бъде тя и защо?
 Радосвета Тенева. Това е еднозначно, макар че не е моя работа да определям коя е най-добрата. Защо Ради Тенева – мисля, че се вижда ясно във всеки един мач, във всяка една тренировка, в отношението и към колежките си... Просто тя е човекът за пример. Заслужено е капитан на отбора. Безапелационен капитан на отбора!

 Стана ясен съперникът на Марица за Купата на CEV – италианският Унет Ямамай (Бусто Арсицио). Съгласен ли си с твърдението, че това са най-важните мачове на отбора за този сезон и изобщо как ще коментираш предстоящия сблъсък?
 Позволих си да гледам няколко мача на Ямамай от началото на сезона – както в италианското първенство, така и в евротурнирите. Винаги съм избягвал да давам оценки от спортно-техническо естество, защото не смятам, че това е моя работа. Много силен противник обаче! И се надявам да се получат качествени мачове, да направим отново един волейболен празник в Пловдив, а защо не и да опитаме да вземем нещо повече. Но всички мачове са важни. Всички мачове трябва да бъдат спечелени...

  Може би от гледна точка на това, че срещите с предишните два противника, в Шампионската лига, бяха до голям степен с предизвестен край...
  Да, така е. А тук би следвало да има интрига. Аз не съм си правил илюзии за турския гранд, нито пък съм очаквал отборът от Косово да е толкова слаб. Но такъв е волейболният живот. Съвсем скоро ще видим...

  Какво се случва около Нася Димитрова? Ще може ли тя най-после да бъде картотекирана в Марица за мачовете в Европа и тези от втория полусезон на НВЛ?
  Този въпрос е по-скоро за мениджъра на клуба. Мисля, че той е подал искане за картотека във федерацията в края на миналата седмица. Това наше искане на Марица беше продиктувано от информацията, която получихме от адвоката на Нася. Той твърди, че няма никаква пречка тя да бъде картотекирана. До този момент нямаме още официално становище от страна на Българска федерация волейбол. Ще се опитаме да го изискаме и аз лично поемам ангажимента да занимая президента на федерацията с този случай. Не виждам защо да не можем да я картотекираме, след като правно няма спънки.

  Значи можем да очакваме, че срещу Ямамай Нася вече ще бъде част от отбора?
  Аз поне очаквам...

 Да минем на плажния волейбол. Какво ще донесе 2017 година на плажния волейбол в Марица?
  Като начало три изцяло реновирани корта на Гребната база. Имам предвид всичко – дренажи, настилка, пясък, огради, трибуни... А в спортно-технически план очакваме успехи. Ние сме още млади в това начинание в сравнение с клубове като Арда (Кърджали), които имат богат опит в плажния волейбол. Ние, в Пловдив, прохождаме. Да се надяваме, че нещата ще се развият благоприятно.

 Астрономическата зима вече официално започна. А ще започне ли в клуба и практикуването на зимен волейбол, за което говориш в предишни интервюта?
 Имахме такава идея. Проблемът е, че пясък можем да сложим навсякъде, но сняг няма. Трябва да почакаме да падне снегът и да проходим в това начинание – вероятно някъде в планината, някъде на хижа Здравец...

  И все пак има ли клубът готовност, когато падне снегът, нещо да предприеме?
  Мисля, че това бързо ще се организира. Говорено е с някой от хотелите да подсигурят място около техните площадки, а другото ще го направим ние. Ако не тази зима, да се надяваме, че догодина ще бъде факт. Ще бъде забавно и интересно.

  Да обсъдим едно решение, което беше взето вчера относно Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. С това решение всъщност Пловдив беше изключен от градовете домакини за сметка на София, Русе и Варна. Отново и като вицепрезидент на Българска федерация волейбол, как ще коментираш това решение?
  Много приказки се изприказваха за това, че зала "Колодрума" не е подходяща за волейбол, че някой си там не я харесвал... Всичко това е адски несправедливо. Колегите от федерацията, които са определяли домакинствата, или не могат да смятат (за тяхно добро ще е, ако просто не могат да смятат), или тенденциозно са взели това решение. Имахме задочен спор за това колко би струвало домакинството на Пловдив, съотнесено към домакинството на някои от другите градове, което ме навежда на мисълта, че някой не може да смята. Не бих желал да цитирам цифри.

 На мен лично ми се струва нелогично да предпочетат една Варна, където и залата е по-стара, и публиката не ходи на мачове, когато не играе мъжкият ни национален отбор, докато в Пловдив на Европейското за младежи, дори когато не играеше България, имаше доста публика...
 За волейболните качества на публиката аз ще пропусна да коментирам, но действително и на мен ми е направило впечатление, че, когато не играе България, местните просто не ходят, а да не говорим пък за женски мачове. Аз съм имал случаи да сме само представителите на федерацията и няколко роднини и това е всичко. Дано за Световното в Русе и във Варна да не е така.

  В такъв случай как си го обясняваш в политически план? Това някакъв ход срещу Пловдив или срещу Марица (Пловдив) ли е?
 Не ми се иска да допускам, че това е такъв ход, защото не виждам основания за подобно нещо. Но пък фактите ме карат да съм подозрителен.

  В личен план как ще изкараш коледните и новогодишните празници?
 Със семейството. От известно време съм стигнал до извода, че по такива празници е добре човек да прекара семейно, а не по летищата, защото всички хукват да ходят нанякъде. Обичам да пътувам и много ще пътувам и през предстоящата година, но за празниците ще съм вкъщи.

  И накрая какво ще пожелаеш на себе си, на клуба, а и на всички наши зрители за новата 2017 година?
 Ще пожелая на всички хора на първо място здравето да не излиза от домовете им, а на клуба успехи – титла, купа... За себе си лично може би пак здраве!

 


Николай Марков, пресаташе на Марица (Пловдив)

volleymaritza.bg

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Марица, Национална волейболна лига жени, Купа на ЦЕВ волейбол 2017 жени, Илия Динков, зимен волейбол, snow volleyball
Коментари
Състезания Мъже  Жени

Юноши

ст. в.

Девойки

ст. в.

Юноши

мл. в.

Девойки

мл. в.

Олимпийски игри 2012 2012 - - - -
Световно първенство 2014  2014  2013 2015  2013  
Световна лига 2016 - - -  - -
Световна купа 2015 2015 - - - -
Европейска лига  2014  2014  -  -  - -
Гран При - 2015  -

 -

 -  -
Европейско първенство 2015 2015 2014 2014 2013 2013
Световно клубно първенство 2015 2014 - -  - -
Шампионска лига 2016 2016 - - - -
Купа ЦЕВ 2016 2016 - - -  -
Купа на претендентите  2016 2016  -  -  - -
Национално първенство, България  2015/2016 2015/2016  2015/2016

2015/2016

 2014/2015  2014/2015
Купа България 2016 2016        
Студентско първенство - България 2015/2016 2015/2016 - - - -
ЛВЛ Volley Mania 2012/2013 2012/2013 - - - -
Купа на Volley Mania 2012/2013
Сериe А1, Италия 2015/2016    - - -  -
Купа Италия А1 2015/2016   - - - -

Суперлига, Русия

2014/2015   - -  - -

Купа Русия

2014/2015    -  - -  -

ПлусЛига, Полша

2013/2014   -  -  -  -
Календар
Ноември 2018
Други новини