Секс преди мач? Да, но без прекаляване


Секс преди мач? Да, но без прекаляване
14-04-2017 21:01

Или защо сексуалните преживявания помагат на волейболисти и волейболистки

 

Историята разказва, че Боб Биймън направи скок в бъдещето, записвайки 8,90 м по време на Олимпийските игри през 1968 г. след като прекарва страстна нощ. А между хрониките и легендите се вписва Бен Джонсън, който преди състезатение в Стокхолм се сближава с мениджърка на съперник, която го отвежда в непозната за него територия и вместо тренировки следва истински маратон под завивките. След края тя му казва следното: "Моята задача я свърших, сега е твой ред". Резултатът? На следващия ден Джонсън печели състезанието. 

"Никакъв секс, ние сме англичани" и може би поради тази причина волейболът не се практикува толкова много на Острова. В Италия се говори малко по темата, но самите волейболисти признават - нормален сексуален живот е полезен преди всичко за мозъка. 

 

КОЙТО ОТРИЧА, ЛЪЖЕ


"Предизвиквам всеки, който отрича да е правил секс поне веднъж в часовете преди мач. Който казва подобно нещо, лъже", обяснява с усмивка разпределителят на Лубе Антонио Корвета. "Разбира се, не трябва да се прекалява, хубаво е да се избере подходящия момент и без маратонски изпълнения преди мач. Иначе съм убеден, че вечер заедно с годеницата помага да се намали стреса, както и за добър сън", обяснява Корвета. 

 

Джулия Леонарди, либеро на Модена, подчертава разликата: "Според мен на момичетата действа стимулиращо, докато при момчетата има риск секс преди мач да ги изтощи физически. Искате да знаете дали си говорим по темата в съблекалнята? Зависи, със сигурност не е забранено, но е нещо, което си идва по естествен път", споделя Леонарди. 

 

Джулия Леонарди, която играе като либеро, смята, че сексът помага на жените, но изтощава мъжете


А ако годениците са волейболисти и двамата? В така сгъстен календар да намериш подходящия момент изглежда по-трудно от това да изледваш човешкия генотип. Шегува се Томас Берета, център на Монца и приятел на Фабиола Факинети, състезателка на Леняно в А2. "Проблеми имахме през миналия сезон, когато тя играеше в Казерта (град в южна Италия, б.р.) и се виждахме рядко, но сега вече нямаме трудности". Допълвайки разговора, програмата и очакванията варират според възрастта. "По-младите, които нямат приятел/приятелка, имат възможности за повече срещи и трябва да планират внимателно заниманията си извън волейбола. Като цяло, мисля, че няма проблем, стига да не си бил буден цяла нощ. Но след като от три години съм сгоден, мога да ви уверя, че в моя случай няма никакви проблеми", допълва Берета. 

 

БЕЗ ПРЕКАЛЯВАНЕ


В заключение може да кажем, че не бива да се прекалява. И със сигурност да се избягват ситуации като тази, за която се разказват митове и легенди, когато треньор и капитан връщат чужденец от тренировка, пристигнал изтощен, след като е имал срещи с две момичета в същия ден.

 

ЗА


"Който е спортист по професия, знае как да се контролира", разказва Наталия Бруса, нападател на Ил Бизонте (Флоренция) и съпруга на Рикардо Фенили, бивш състезател по волейбол и плажен волейбол. "Когато съм била по чужбина и съпругът ми е идвал при мен, треньорът ми казваше: "Вижда се, че си по-отпочинала". А когато се чувстваш добре психологически, успяваш да играеш по-добре. Дали има разлика между редовен сезон и плейофи? Напоследък играем по-често и това се отразява, но като цяло е все едно да разнообразиш с дискотека. Ако играеш само един мач на седмица, може да си позволяваш такива неща до четвъртък, но ако имаш мач на всеки три дни, трябва да си по-внимателен". 

 

ПСИХОЛОГИЧЕСКИЯТ АСПЕКТ


За психологическия аспект говори и Серена Ортолани, нападателка на Конеляно и съпруга на треньора на тима - Давиде Мадзанти, наското избран за селекционер на женския национален тим на Италия. "Мисля, че това се отразява добре преди всичко на жените, особено, когато те "тресат хормоните". Най-добрите моменти? Аз имам предимство, защото съпругът ми е у дома. А и след като имаме дъщеря е доста по-различно, отколкото когато бяхме само двамата. Разбира се, че някои констатации трябва да се направят и енергията да се изразходва в подходящия момент", допълва тя.

 

Давиде Мадзанти и Серена Ортолани нямат проблеми да съчетават семейния живот с успехите във волейбола

 

Аспект, за който е съгласен и Матео Пиано, център на Модена: "Ако е възможно, по-добре да се остави секса за след мача. Основният проблем е, че това е тема, по която трудно може да говориш на спокойствие". 


Волейболисти и волейболистки са на едно мнение - романтично прекарване в леглото помага за по-добра игра на терена.

 

А на какво мнение е науката? "Доказано е, че в спортовете, в които трябва издръжливост представянето търпи по ниски-амплитуди, особено ако говорим за мъжете. Обяснението е просто - агресивността се повишава, когато се покачва тестостеронът и се понижава, когато тестостеронът намалява, нещо, което се случва в края на една сексуална връзка. Разбира се, трябва да се вземат предвид и много други фактори. Едно е да правиш секс с приятелката си, съвсем друго - с момиче, с което сте се запознали в някой бар", разяснява Карлос Де Лелис, кондиционен треньор на Пиаченца. Така че и от научна гледна точка става ясно, че не бива да се прекалява. "Изследванията показват, че секс вечерта преди мач, подобрява представянето на терена. А и волейболът се играе от шестима състезатели, така че ако аз съм правил секс, а останалите петима - не, можем да спечелим, без да се усети някаква промяна", аргументира се още кондиционният треньор. 


Или казано по друг начин, за да си заслужим аплодисментите след представянето в леглото или на терена, от фундаментално значение е доброто планиране. 


Матео Маркети,

"Гадзета дело Спорт" 


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: секс, волейбол, Джулия Леонарди, Антонио Корвета, Серена Ортолани, Давиде Мадзанти, Карлос Де Лелис
Коментари
Състезания Мъже  Жени

Юноши

ст. в.

Девойки

ст. в.

Юноши

мл. в.

Девойки

мл. в.

Олимпийски игри 2012 2012 - - - -
Световно първенство 2014  2014  2013 2015  2013  
Световна лига 2016 - - -  - -
Световна купа 2015 2015 - - - -
Европейска лига  2014  2014  -  -  - -
Гран При - 2015  -

 -

 -  -
Европейско първенство 2015 2015 2014 2014 2013 2013
Световно клубно първенство 2015 2014 - -  - -
Шампионска лига 2016 2016 - - - -
Купа ЦЕВ 2016 2016 - - -  -
Купа на претендентите  2016 2016  -  -  - -
Национално първенство, България  2015/2016 2015/2016  2015/2016

2015/2016

 2014/2015  2014/2015
Купа България 2016 2016        
Студентско първенство - България 2015/2016 2015/2016 - - - -
ЛВЛ Volley Mania 2012/2013 2012/2013 - - - -
Купа на Volley Mania 2012/2013
Сериe А1, Италия 2015/2016    - - -  -
Купа Италия А1 2015/2016   - - - -

Суперлига, Русия

2014/2015   - -  - -

Купа Русия

2014/2015    -  - -  -

ПлусЛига, Полша

2013/2014   -  -  -  -
Календар
Май 2018
Други новини