Пламен Константинов пред BGvolleyball.com: Планираме контроли с Бразилия преди Световното


Пламен Константинов пред BGvolleyball.com: Планираме контроли с Бразилия преди Световното
15-12-2017 11:00 | Ани Колева

 

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов бе за ден и половина в София, след което отново се завърна в Русия. По време на визитата си той бе на среща с ръководството на волейболната федерация, като бяха обсъдени за въпроси относно подготовката на националите за Световното първенство 2018 в България и Италия. Ето какво разказа Пламен Константинов в специално интервю за BGvolleyball.com за съперниците, подготовката и текущите задачи преди старта на Мондал 2018.

 

Защо толкова за кратко в България?

Само един ден успях да отделя, защото с Локомотив имаме мачове в Шампионската лига, трябва да водим подготовка и да тренираме.

 

Какво наложи тази бърза визита?

Обсъждането с ръководството на БФВ на групите, подредбата за Световното първенство 2018 година. Неща, свързани с програмата за подготовката на националите. Трябва да договаряме контроли, с кои отбори ще играем, уточнения по програмата, къде ще се води подготовката и т.н

 

Ясна ли е визията за предстоящата подготовка и какви контроли предвиждате?

Да. Но за момента все още обсъждаме. Хубаво и било да изиграем поне пет-шест контроли преди Световното първенство. Колкото повече мачове по-добре. Но същевременно искам да имаме и класни съперници. В плановете ми са да поканим Бразилия, защото бразилците са в групата в Русе и може и на тях да е удобно като вариант, примерно последния уикенд преди старта на Световното. Като цяло трябваше да изчакаме жребия за да видим с кои отбори сме, с кои се кръстосваме, с кои можем и с кои не да играем. Имам предложение от Холандия за контроли. Също така трябва да обсъдим вариант за контроли с Китай преди Световната лига. А те имат желание и преди Световното първенство отново да играят с нас.

 

 

Повечето специалисти определиха нашата група като „добра“, но ти беше доста умерен за жребия?

Нормално, предстои Световно първенство. Като погледнем, в  групата на Русия са три топ отбора – Русия, САЩ и Сърбия. Така че имаше и по-лош вариант. Ако сравним нашата група с италианската, там топ отбор е само Аржентина. При цялото ми уважение този отбор не е нито Полша, дори Иран в последните години играе по-убедително отколкото Аржентина.  Особеното в нашата група според мен е, че има поне пет отбора, които могат да играят добър волейбол. Докато в другите групи, повече са изявени два три отбора и след това има разлика. При нас, с изключение на Пуерто Рико, които все пак са американска школа, няма да кажем неволейболна нация. Всичките пет отбора са с традиции, с история и постижения.

 

 

Куба ли е най-непредвидимият отбор?

Това е най-неясният за мен отбор. С какъв състав ще се яви, какво могат да направят. Кубинците са тим, който един ден може да победи някой от топ отборите, а на другия ден да загуби от последния отбор. При всички положения Куба си е Куба. При толкова хора, които избягаха, тази страна продължава да ражда волейболисти и да изгражда добри състезатели. Най-малкото заслужават уважения за това и не можеш да ги сложиш като аусайдер.

 

 

До колко е неизвестен Пуерто Рико?

За последно с тях играхме на Световната купа 2007. И мога да кажа, че тогава бяха сериозен отбор. Имаха състезатели, които играеха в чужбина и в европейските първенства включително . Но може би тогава бяха по-добър отбор, от колкото сега, времето минава. Затова трябва внимателно да се следи всичко и да се разузнае съперника.

 

В едно твое изказване каза, че по-добре да играем срещу Полша, отколкото срещу някой друг, защото винаги излизаме на „кръв срещу тях“. Сега са в нашата група. Те ли са основният ни съперник?

Така е, винаги играем на кръв срещу Полша. Леки мачове срещу тях няма. Но сега Полша няма да прави повече експерименти след европейското. Според мен ще заложи на сигурно и ще викне всички най-опитни играчи. И ще бъдат с различен състав спрямо миналата година. Което означава, че предстои тежък сблъсъкп с тях.

 

 

 

Очаквайте втора част от интервюто с Пламен Константинов в BGvolleyball.com

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Пламен Константинов, България национален отбор мъже волейбол мъже, Световно първенство волейбол 2018 мъже
Коментари
Други новини