Големите промени във волейбола през 2017 година (обзор)


Големите промени във волейбола през 2017 година (обзор)
Световната лига вече е в историята. Снимка: ФИВБ
31-12-2017 14:31 | Ани Колева

 

През изминалата 2017 година настъпиха редица промени в световния волейбол, които засягат наименования на международни форуми, формати и стратегия за бъдещето. Ето някои от тях, подбрани от  BGvolleyball.com:

 

Утвърдените и известни марки като Световната лига при мъжете и Световното Гран При при жените вече са история. Най-престижните и комерсиални форуми в света вече носят ново име, като се обединиха в едно и вече се наричат Волейболна лига на нациите. Международната волейболна федерация (FIVB)  обяви, че новата Волейболна лига на нациите ще стартира през 2018 година. Турнирът ще революционализира волейболните състезания, като ги направи едни от най-важните събития в историята на този спорт.

 

Както при мъжете, така и при жените, ще участват по 16 отбора – 12 основни тима и четири "претенденти".  В Лигата ще се играе по системата "всеки срещу всеки" и ще се проведат общо 130 мача. Всеки отбор ще има по минимум 15 срещи, а всяка от т.нар. основни нации ще има възможност да бъде домакин на най-малко една от групите.

 

 

Световната лига вече е история, като турнирът се преименува на Волейболна лига на нациите

 

Във Волейболната лига на нациите при мъжете България е отбор "претендент" заедно с Австралия, Канада и Република Корея. Ядрото на турнира е Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия. В следващите пет сезона тези 12 основни отбора няма да могат да изпаднат от първото ниво на турнира независимо от мястото си в крайното класиране. За сметка на това четирите претенденти са заплашени от изпадане в по-долната дивизия - Лигата на претендентите, през всеки един от сезоните.

 

Във Волейболната лига на нациите при жените България е във второто ниво – Лигата на претендентите. Дванадесетте основни страни са Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Холандия, Тайланд, Турция, Република Корея, Германия, Япония и Русия. А отборите "претенденти" са Аржентина, Доминиканска република, Полша и Белгия.

 

 

В новата Волейболна лига на нацииите тимът на България не попадна сред елита

 

Друга промяна, предприета този път от Европейската конфедерация – ЦЕВ, е увеличение на броя на участниците за Европейските първенства и при двата пола. От следващите издания през 2019 година, в спора за титлата вече ще участват 24 отбора, вместо досегашните 16. С това се цели разширяване на географията в европейския волейбол  и ще се предостави уникална възможност за дългосрочно и устойчиво развитие на играта в цяла Европа. България класира директно и двата си тима за Европейските първенства 2019.

 

Следваща новост е решението на ЦЕВ да повери организацията на Евроволей на повече страни. Досега това бе правено от една страна домакин, или съвместно, както България и Италия през 2015 година. Така, от 2019 година за първи път в историята четири държави ще бъдат домакини на шампионатите на Стария континент. Франция, Словения, Белгия и Холандия ще приемат 31-ото издание на надпреварата след две години. Турнирът ще се проведе от 13 до 29 септември 2019 година. Унгария за първи път ще приеме международен форум от ранга на Европейското първенство за жени през 2019 година. Събитието е историческо за централноевропейската държава, която ще обедини усилия в организирането му с още три страни - Турция, Полша и Чехия.

 

 

България и Италия бяха първите съвместни домакини на Европейско първенство, сега форумът ще бъде организиран от четири страни

 

През 2017 година Международната федерация тества нова система на провеждане на волейболните мачове. Световните първенства за мъже и жени до 23 години се проведоха по нови, различни правила. Така регламентът бе да се играе до четири спечелени гейма от седем възможни. Във отделните части се игра до 15 спечелени точки. По време на геймовете пък нямаше технически прекъсвания, а отборите сменяха игралните полета на всеки два гейма.

 

 

Новите правила бяха тествани по време на Световните първенства за мъже и жени до 23 години в Кайро и Словения

 

С този експеримент от ФИВБ целяха значително съкращаване на времетраенето на двубоите за предизвикване на по-голям интерес за телевизионно излъчване. Смята се също, че новата система може да доведе до по-голяма атрактивност и вълнуващи моменти в срещите, което ще засили интереса на фенове и спонсори. За сега обаче това бе само един тест, като предизвика нееднозначни отзиви. На някои тя им хареса, а на други не, като тепърва предстои обсъждане на международно ниво.

 

Дали ще бъде въведена или новата система не се знае, но Международната федерация продължава да търси нови варианти за промяна. Стратегията на ФИВБ за бъдещето е намиране на начини за по-голяма атрактивност и известност на волейболната игра в света, като от централата продължават да работят упорито в тази насока.

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, България национален отбор волейбол жени
Коментари
Други новини