Жани Желязков: Не искам да звучи надменно, но Нефтохимик трябва да стане шампион


Жани Желязков: Не искам да звучи надменно, но Нефтохимик трябва да стане шампион
06-01-2018 17:15 | Мая Димитрова

Хебър, Монтана и ЦСКА също имат шанс за титлата, смята диагоналът на бургазлии

 

Волейболният национал Жани Желязков се заърна в България, след като статрира сезона в румънския Аркада (Галац). Сега, той ще облече екипа на шампиона Нефтохимик 2010 (Бургас). Как върви възстановяването му, защо напусна Аркада и какви са целите му с бургаския тим, Жани разказа пред BGvolleyball.com.

 

Защо напуснахте Аркада?

Защото не съм щастлив от факта, че президентът се меси в решенията на треньора кой и кога да играе. Сметнах, че е по-добре за мен да отида някъде, където съм сигурен, че ще играя, ако се представям добре. Разпределителителите в Аркада бяха Дима Филипов (б.а. гръцки национал) и Филип Деспотовски (б.а. македонски волейболист). За мен, Дима е 15 хил. пъти по-добър, но президентът налага да се играе с Филип. Смятам, че по този начин не можем да повдигнем резултата. 

 

Какво не му е наред на този клуб? Защо прогонва всички българи?

Той не прогонва всички българи, а просто прогонва всички. Дима Филипов също искаше да си тръгне, но не го пуснаха. Бразилецът Лукас Рангел също искаше да напусне. Подаде си документи за напускане. Не опира до народност, а е важно дали си любимец на президента. Президентът е завършил инженерство, той е инженер и цял живот с това се е занимавал. Построил е един голям мост близо до Галац, също се занимава с производство на цимент. На него това му е професията. Волейболът му е хоби. Проблемът е, че той се меси в работата на треньорите, а няма никаква идея какво прави. 

 

Лесно ли си тръгнахте от отбора или ви създаваха проблеми?

Лесно ме освободиха, без особени драми. Просто стана по-бавно, отколкото очаквах.

 

Съжалявате ли, че започнахте сезона там?

Не, защото смятам, че годината за мен до тук не беше нулева. Първо бяхме двамата с баща ми там. Отидох главно заради това, защото знаех, че ще мога да играя на високо ниво.  Доволен съм от престоя си там, но гледайки какво се случва с други мои колеги в Галац, сметнах, че е по-добре да си тръгна навреме.

 

Кога получихте предложение от Нефтохимик и колко време ви беше нужно, за да вземете решение дали да играете за този клуб?

Когато баща ми си тръгна от Галац, предположих, че и аз сигурно ще имам някакви проблеми. През ноември от Нефтохимик  ме попитаха какво смятам да правя. Казах им, че съм решил да си тръгна на полусезона. В интерес на истината, много бързо се разбрахме за всичко, но не можех да коментирам. Нямаше как да подпиша договор с тях, докато имам действащ договор с Аркада. Затова отстрани нещата изгледаха така, все едно са се проточили много дълго време.

 

Какви са очакванията ви за остатъка от сезона с Нефтохимик?

Целта е да спечелим и купата и шампионата. 

 

Какви са впечатленията ви от Суперлигата до този момент?

Като цяло нямах много възможности от Румъния да гледам българското първенство. След като ми обърнаха палеца, се прибрах в София и гледах един мач на Монтана и Левски. Също гледах на живо Хебър с Нефтохимик. Мисля, че нивото не е ниско. Имаше прилично ниво. Със сигурност е интересно. Като погледнем класирането, има 4-5 отбора, които се борят за титлата.

 

Всъщност кои са големите фаворити в Суперлигата този сезон?

Без да искам да звучи надменно, но смятам, че ние би трябвало да станем шампиони. Също смятам, че Хебър, Монтана и ЦСКА имат своите шансове за титлата. 

 

Постоянните промени в Нефтохимик вредят ли на отбора?

Не смятам, че това им време, а по-скоро, че възлагаха много големи надежди на някои от чужденците. А всъщност те се оказаха не толкова добри състезатели. 

 

Имахте контузия на дясната ръка, сега какво е състоянието ви?

Състоянието ми е учудващо добро. Държах да се прибера в България, защото познавам много добри специалисти и дойдох тук за второ мнение. Оказа се, че фрактура счупване на коста, не е имало. Това, което там са видяли е плаваща костица в една от ставите. Но това някои хора го имат, някои го нямат. Ако не се направи ренгенова снимка не може да се разбере. И те са решили, че това е било счупена кост от ставата, а не е. Иначе всички сухожилия са здрави. Единствено имам шест шева там, където ми се беше сцепила кожата. В момента в ежедневието си използвам ръката все едно никога нищо не е имало. Просто самият пръст е една идея по-слаб, но това е въпрос на време да се възстанови. В четвъртък направих първа тренировка с Нефтохимик. Всичко е наред. 

 

Това означава ли, че в понеделник ще се появите в игра за Нефтохимик срещи Сливнишки герой?

Не знам все още. Бих могъл да играя, но това зависи от треньора. Не съм играл все пак волейбол от 10 декември. В момента ми е доста трудно да вляза в час. Но по принцип вече мога. 

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Жани Желязков, Аркада Галац, Нефтохимик 2010
Коментари
Други новини