Таласотерапия - лечебната сила на морската вода


Таласотерапия - лечебната сила на морската вода
22-01-2018 11:30

 

Таласотерапията е идеалният начин да съчетаете полезното с приятното. Терминът идва от гръцката дума „thalasso” и буквално означава море.  Или иначе казано, любимото плацикане в морето е не само релаксиращо, но и много здравословно.

Но лечебната сила на таласотерапията е не само в морската вода, а в морските соли, водорасли и морският климат.


Какво се лекува с таласотерапия?


Тя е изключително ефикасна при проблеми с белите дробове, сърдечно-съдовата и нервната системи.


Съдържащите се минерали, витамини, соли и други полезни вещества в морската вода и водораслите подобряват кръвообръщението, обмяната на веществата, подсилват имунната система и поддържат хормоналния баланс.
Таласотерапията помага при екземи, псориазис и други кожни възпаления, прави кожата гладка, намалява и изчиства целулита и има подмладяващ и детоксикиращ ефект. Изключително ефикасна е при ревматични заболявания, изкълчвания, счупвания.

Разходките в плиткото по брега са полезни при разширени вени, а хората, страдащи от алергии се повлияват изключително добре от морския климат подари значително по-малкото съдържание на алергени във въздуха.

Таласотерапията е ефикасна също при косопад и себорея, има тонизиращ ефект и помага при стрес и депресия.

 

Знаете ли, че...


Лечението с морска вода е старо колкото света и от него са се възползвали древните китайци, римляни, египтяни, елини. За лечебната сила на морето говорят още Платон, Еврипид, Херодот, както и Бащата на медицината - Хипократ. 

 

sea_therapy_01

 

Таласотерапията става особено популярна през XVIII век. по крайбрежните градове на Франция и Великобритания.


В края на 19 в. френският биолог Рене Кинтон доказва връзката между кръвната плазма и морската вода, като установява, че белите кръвни телца могат да живеят в морска вода. А през 1899 г. френският д-р Луи Баго създава първият център за таласотерапия Roscoff, базиран на лечение с морска вода.  


Таласотерапията не е сезонно лечение, така че, ако лятото ви се струва твърде далеч или просто нямате възможност да отидете на море, може да се възползвате от здравословната сила на морската вода в редица СПА центрове.

 

 

Източник: Розали 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: таласотерапия
Коментари
Други новини