Мисия: Човешко тяло


Мисия: Човешко тяло
24-01-2018 16:00

 

Бихме могли да водим относително нормален живот без един бял дроб, един бъбрек, далак, апендикс, жлъчен мехур, трета сливица, двете нормални сливици, някои от лимфните възли, костите фибула на двата крака и без шест ребра. Загубата на матката, яйчниците и гърдите при жените или на тестисите и простатата при мъжете също няма да е фатална, но може да се наложи хормонална терапия за избягване на проблеми в дългосрочен план, примерно крехки кости. 

Ако прибегнем до изкуствени заместители и медикаменти, можем да отидем още по-далеч и да отстраним стомаха, дебелото черво, панкреаса, слюнчените жлези, щитовидната жлеза, пикочния мехур и втория бъбрек. Още ли не ви стига? Теоретично хирурзите биха могли да ампутират всичките крайници, да отстранят очите, носа, ушите, ларинкса, езика, долната част на гръбначния стълб и ректума. Ако човек е на животоподдържащи системи в интензивно отделение, могат да бъдат отстранени черепа, сърцето и другия бял дроб. Ще остане жив, поне за малко.

Ако сметнем всичко, излиза, че човек на теория може да оцелее след загуба на 45 процента от телесната си маса. Но каквато и да е травма, водеща до загуба на всички изброени органи едновременно, ще ви убие със сигурност най-малкото заради шока и загубата на кръв. Хирургическото отстраняване на орган по орган в продължение на месеци най-вероятно също ще бъде фатално, тъй като имунната система ще отслабне и ще се развият инфекции.

 


Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: ВВC Знание
Коментари
Други новини