Проблем ли е, ако тренировките са прекалено разнообразни


Проблем ли е, ако тренировките са прекалено разнообразни
15-05-2018 10:00

 

Когато става дума за тренировки, на повечето от нас не им липсват варианти. В днешно време градовете са пълни с различни фитнеси и зали, а услуги, като SportPass и Multisport, дават възможност да пробвате толкова различни спортове, колкото можете да вмъкнете в рамките на месец. Груповите занимания от типа на кросфит пък организират различна тренировка всеки ден. И ако обикновено се упражняват навън, опциите са почти безкрайни.

 

Разнообразието в тренировките е полезно. Така рискът от контузии намалява, освен това мускулите „се объркват“, което Ви предпазва от застой, защото тялото доста добре се адаптира към еднотипните физически натоварвания. Само че спортният физиолог Том Холанд твърди, че да променяте непрекъснато тренировките си не е никак разумно. Първо, без постоянство трудно ще превърнете в навик ежедневните упражнения. И второ, така е практически невъзможно да измервате прогреса си по отношение на силата или уменията, например.

 

Като имате предвид казаното дотук, ето как да въведе необходимото разнообразие в програмата си по разумен начин, както и няколко съвета какво да избягвате.

 

 

Измервайте прогреса към целта си

 

Ако просто искате да отслабнете или да поддържате добра физическа форма, тогава всякаква активност ще Ви свърши работа. Ако обаче целта Ви е да натрупате мускули, да развиете конкретни умения или да станете по-добри в определен спорт, тогава не е добра идея твърде често да прескачате от една активност на друга“, казва Холанд.

 

Тялото се нуждае от известно постоянство, за да се развива, а и самите Вие е добре да повтаряте едни и същи тренировки през около две седмици, за да следите прогреса си. Казано най-просто, никога няма да станете по-добри в набиранията, ако не правите редовно набирания. А и никога няма да разберете дали ставате по-добри, ако от време на време не се подлагате на тестове и не проверявате дали можете да направите повече.

 

Освен това, ако повтаряте дадени тренировки с идеята да ставате все по-добре, си напомняте защо сте се захванали с това начинание. „Повечето хора гонят някакви резултати. Ако не тичате по едно и също трасе все по-бързо или не правите еднакви упражнения, ставайки по-силни, трудно ще останете мотивирани“, допълва Холанд.

 

Изградете постоянство и навици

 

Твърде разхвърляните тренировки, които всеки път са различни и включват какви ли не упражнения, възпрепятстват формирането на навици и не Ви позволяват да развиете страст към определена активност или спорт. В някои случаи това не е проблем. Само че изследванията доказват, че е много по-вероятно да следвате тренировъчния си план, ако той е част от ежедневния Ви график и е поне до известна степен постоянен.

 

Освен това вероятността да се придържате към тренировките си значително нараства, ако ги правите с приятели. Ако обаче постоянно пробвате сами различни неща, скачате от спорт в спорт, от зала в зала и от занимание в занимание, е почти невъзможно да си намерите постоянни партньори.

 

Ако все пак искате да пробвате различни неща, би било добре да си създадете друг тип навици. Например, макар тренировките Ви да са разнообразни и на различни места, стремете се да бъдат по едно и също време от деня. Или ходете с различни приятели на различни спортове – с един на фитнес, с друг на тенис и т.н.

 

 

Изберете дейности, които се допълват

 

Погледнати като едно цяло, тренировките през седмицата трябва да Ви осигуряват развиване на силата, подобряване на аеробната формата и активно възстановяване. „Може да поддържате цялостна форма и да се предпазите от контузии, като намерите 3-4 тренировки, които се допълват и всяка елиминира слабите места на останалите“, казва Холанд. Едно от тези слаби места (и в същото време нещо, което мнозина пропускат) е активното възстановяване, допълва той.

 

Появява се проблем, когато започнете да правите едно след друго твърде много неща, които натоварват еднакви мускулни групи или са прекалено сходни – например високоинтензивни кардио тренировки в няколко поредни дни. „Един мой клиент постоянно открива нови спортове, които му харесват, само че просто добавя тренировките към програмата си без да вади нищо от списъка. Трябва да имате подреден план или бързо ще прегорите, дори да тренирате различни неща“, казва Холанд.

 

Един от най-простите начини да избегнете претоварването е да редувате в различни дни силовите и кардио тренировките и да си оставите време за възстановителни занимания, като йога или пилатес. И избягайте изкушението постоянно да добавяте нови натоварващи занимания в плана си, дори да Ви се струват много интересни и забавни.

 

 

Източник: 2befit.bg

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки, ефективност
Коментари
Други новини