Сребърният медалист от Мондиал 1970: Раната в душата ми не може да бъде излекувана


Сребърният медалист от Мондиал 1970: Раната в душата ми не може да бъде излекувана
Димитър Златанов още търси отговори за изпуснатия шанс през 1970 година. Снимка: LAP.bg
03-06-2018 17:22 | Ани Колева

 

Димитър Златанов бе удостоен с честта да стане първия волейболен човек, който вдигна символично купата на победителите на Световното първенство 2018 в България и Италия. Златанов е част от националния ни тим, стигнал до сребърните медали на световното първенство в София през 1970 година, след драматична загуба на финала от Германия с 2:3 гейма. През същата година е избран и за най-добър нападател в света, а през 1980 завоюва сребърен медал с България на олимпийските игри в Москва. Бившият ни национал, а впоследствие и треньор е и единствения роден представител в залата на славата в Масачузетц (САЩ). Ето какво каза Димитър Златанов пред BGvolleyball.com след официалната церемония по представянето на купата

 

Г-н Златанов какви спомени ви навя у вас докосването този уникален трофей?

Хубави спомени…Световно първенство, което за първи път у бе организирано у нас. Моменти и картини, които са живи в моето съзнание, въпреки времето. Изживявам мислено отново и отново всички мачове. Стигнахме до финала и за съжаление не можахме да го спечелим. Казват, че времето лекува, но тази горчилка не можа да бъде излекувана в моята душа. Още не мога да си дам обяснение нито като състезател, нито като треньор след това. Стигам до някъде и не мога да определя точно какво се случи и причината поради която не  можахме да триумфираме пред родна публика. Може би отговорът не е еднозначен. Смятам обаче, че това нещо трябваше след това да се обсъди и да се анализира за да може да послужи на идните поколения. Да знаят какво трябва да вършат, когато стигнат до такава важна ситуация.

 

Какво бихте казали за мачовете на националния отбор сега?

Мачовете много не ме вдъхновяват. Но като треньор мога да кажа, че това е един преходен период, един труден момент за всички състезатели. Разликата  е тази, че другите страни имат един по-голям резерв. Съперниците имат потенциал на скамейката, с който могат да участват или да направят програма за следващия олимпийски цикъл и да си подготвят състезатели използвайки този турнир. За съжаление ние не разполагаме с такъв потенциал и сме принудени, ако преследваме някаква цел или класиране, да играят всички основни състезатели. А като се има впредвид трудните клубни шампионати, които нашите момчета изиграха, много е трудно да стигнат до очакваната от тях форма. Знам го и като състезател и като треньор. Също така постигането на мотивация зависи и от взаимния процес между селекционер и на състезатели. Всичко е въпрос на преценка. Да се каже – това не ни интересува за да можем да си позволим да губим и така нататък, но  имам цел която следваме. При нас не е точно така и затова е трудно. Да се надяваме че националите по-бързо ще изживеят този момент.

 

На какво трява да се заложи?

Смятам, че те повече като колектив трябва да работят. Да създадат един свой облик на игра. Да преследват този облик, осъзнавайки отговорността, която имат пред себе си и целите които са поставени от федерацията. Иначе не говорейки за това и отминавайки темата на разговора, нещата не се получават на игрището така и това не говори за добро бъдеще.

 

Вие лично смятате ли, че можем да изглеждаме по друг начин на световното през септември?

По-добре  можехме да изглеждаме и с участието на Цецо соколов, но за съжаление това е ситуацията. Може да изглеждаме по друг начин стига да се намери правилния път на мотивацията на самите състезатели по време на подготовката. Има още три месеца и мисля, че мотивацията в това време е много важна. Как трябва да се вложат в процеса на подготовката и как трябва да участват, а именно със съзнанието да се раздават докрай. Колективно участие и колективна мисъл – това е основното според мен, а не само заявления за нещо, а след това половинчато участие. Такива неща не трябва да съществуват защото се оказва, че накрая, в най-важните моменти ние не може да спечелим мачовете, а ги губим. Затова още предварително трябва да знаят  какво искат и какво трябва да постигнат по време на  тренировки и подготовка.

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Димитър Златанов, България национален отбор волейбол мъже, Световно първенство волейбол 2018 мъже
Коментари
Други новини