Данчо Лазаров: България няма да отпадне от Лигата на нациите


Данчо Лазаров: България няма да отпадне от Лигата на нациите
03-06-2018 19:44 | Ани Колева

 

„Това е един трофей, който всички ние бихме се радвали да запазим“, това бяха първите думи на президентът на Българска федерация по олейбол Данчо Лазаров след официалното представяне днес на купата на Световното първенство 2018 в България и Италия.

 

„Знаем, че пътят е много труден. Както Димитър Златанов каза, колкото тежи купата толкова трябва да бъде подготовката на националите ни. Но аз съм уверен, че за големи събития момчетата винаги успяват да се съберат, да се мобилизират и да се представят достойно. Така че след третото място в Токио този път дано успеем“.

 

Притеснява ли ви обаче в момента състоянието на националния отбор?

 От гледна точка на спортен резултат, тази загуба срещу Австралия не трябваше да става. Но аз имам чувството, че Пламен Константинов гледа доста по-напред. Неговите решения очевидно са насочени към световното първенство. Не съм разговарял с него за вижданията му по отношение на състава, не е моя работа да го коментирам. За нас обаче едно достойно представяне на Лигата на нациите е твърде важно. Знаете, че ние сме един от четирите тима „чаланджъри“ , които трябва де се борят всяка година за оставане в лигата. Така че по-скоро нека да приемем, че това е нещо, което се случва по пътя към голямата цел – световното първенство.

 

Австралия обаче е един от отборите като нас..

Да, при такива случаи трябва да победиш преките си съперници. Това са Австралия, Канада и Корея. И не сам това. Трябва активът, който натрупаме да бъде по-голям от този, който другите успеят да направят. Защото Лигата на нациите е най-голямото спортно събитие във волейбола и винаги ще остане такова. Говорили сме си с Пламен, че в никакъв случай не трябва да се подценява. Сега, след тази загуба от Австралия трябва да търсим победи над далеч по-силни съперници.

 

Виждате ли други причини, или само контузиите повлияха за негативните резултати?

Не мисля, че трябва да се говори за контузиите. От самият старт на подготовката се започна с разговори на тема контузи на отделни играчи. Всички отбори имат в една или друга степен здравословни проблеми. Но аз не съм чул някой да коментира, че този или онзи липсва и по тази причина ние играем така, или иначе. Тоест контузиите са едно неизбежно зло. Когато един състезател е контузен, това не трябва да го превръщаме в основание да търсим обяснение за евентуални неблагоприятни резултати. Има достатъчно български волейболисти които искат да играят в националния отбор. Това, което се случи в мача с Австралия е точно защото Пламен искаше да им даде шанс. Така че пропуснатите ползи не се връщат, но трябва да гледаме как да ги наваксаме.

 

Не ви ли притеснява, че ни очакват доста тежки съперници и можем да отпаднем от Лигата?

Това няма да се случи да изпаднем. В никакъв случай, в това съм уверен. Но все пак в самата схема, която световната федерация конструира тези „чаланджър“ тимове винаги са застрашени от подобна съдба. Докато останалите 12 тима имат гарантирано седемгодишно участие и те могат да си позволят всякакви експерименти. Ние не можем.

 

Изравняват ли се силите във волейбола или ние отстъпваме назад?

Приемете го като моментно състояние по трасето, едно камъче по пътя към световното, карате де подскочиш, но от тук нататък продължаваме. Така трябва да гледаме нещата. В никакъв случай България няма да излезе от Лигата на нациите.

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
Други новини