Как да се наспиваме (съветите на експерта)


Как да се наспиваме (съветите на експерта)
30-06-2018 10:30

 

Крис Хазлем е експерт по съня, който работи с футболен клуб Брентфорд, грижейки се играчите винаги да се наспиват и да са перфектно отпочинали и възстановени. Съветите му са приложими не само за футболистите, но и за всички атлети, независимо от спорта…

 


Крис, защо сънят е толкова важен?


Храненето е много важно, но ако спите както трябва, ще извлечете толкова много ползи, които не може да получите от храната. Качественият сън прави играчите много по-ефективни в тренировките, при разборите и докато тренират във фитнеса. В по-добра форма са както физически, така и умствено. Ако дълго време успяват да спят пълноценно, играчите се развиват по-добре.

 

 

Ами ако един спортист не се наспива пълноценно?


Сънят се осъществява на 90-минутни цикли. Така че ако човек става няколко пъти през нощта или си легне прекалено късно, няма да мине през достатъчно цикли, необходими за оптимизиране на възстановяването. Също така тялото му няма да произвежда достатъчно хормон на растежа и тестостерон, които са много важни за възстановяването. Опасността да се контузи или да се разболее рязко се покачва.

 

 

Какво правите в Брентфорд, за да подобрите съня на играчите си?


Избрахме десетима играчи, които взеха участие в проект с една компания, наречена Five Ways West. Поставихме ги под стриктно наблюдение, за да оценим качеството на съня им. После всеки от тях работи индивидуално с консултант по съня. Освен това използвахме преносими технологии, разработени от Whoop, които проследяват ежедневната активност и качеството на съня.

 

 

Какво най-често нарушава съня на играчите?


Много спортисти се разтоварват с видео игри, смартфони и т.н. Това е добре, стига да използват тези технологии в подходящото време. Вторачването в екрана точно преди лягане може да повлияе негативно на съня. Късните мачове също са проблем. Футболистите често вземат кофеин преди и по време на мача, заради което часове след края му се чувстват бодри. Пък и отнема време да се отпуснат след края на двубоите.

 

 

Какво правиш, за да пребориш тези проблеми?


Ако сме играли далеч от дома, караме играчите да изключат телефоните, таблетите и т.н. около два часа преди да пристигнем. Освен това държим автобуса тъмен и прохладен. Тези три дребни неща осигуряват по-спокойна атмосфера и насърчават съня. Освен това караме играчите да не играят на нищо, щом се приберат.

 

 

Насърчавате ли играчите да спят до по-късно преди следобеден мач?


Караме ги да спазват обичайните си график. Не искаме да спят един, два или три часа повече от обикновено, защото това може да повлияе негативно на циркадния им ритъм – времето, по което по принцип лягат и стават. По-младите играчите имат нужда от повече съвети и следене в това отношение. По-възрастните играчи със семейства си имат изградени навици.  

 

 

Гостуванията далеч от дома създават ли и други проблеми?


Ако предишната вечер сме били на хотел, може да е проблем, защото сме в различна среда, с различни легла и т.н. В такъв случай вечеряме сравнително рано, като се стараем футболистите да не ядат нищо тежко и да не се натъпчат преди лягане. Могат да избират дали да са в самостоятелна стая или заедно с някой друг. Стараем се да им създадем оптимално условия.

 

 

Автор: FourFourTwo 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: сън, здраве, тренировки
Коментари
Други новини