ВК Люлин - млад, но успешен


ВК Люлин - млад, но успешен
Волейболистите на Люлин за момчета до 15 години спечелиха бронзовите медали за настоящия сезон
02-07-2018 13:00 | Ани Колева

 

BGvolleyball.com  продължава да запознава читателите  с дейността на малките клубове в България. Един от тях, който е само на пет години - ВК Люлин София, вече жъне първите си успехи, като върви във възходяща посока и набира все повече скорост във волейболния живот у нас.

 

Изключително успешена година отбеляза един от най-младите волейболни клубове у нас – ВК Люлин (София).  Само на пет години, но клубът от едноименния столичен квартал бележи голямо развитие, като през настоящия сезон 2017/2018 записа четири класирания за държавни финали в различните възрасти при подрастващите. И във всичките си участия сред най-добрите отбори в България малките волейболисти от Люлин се класираха във финалната четворка, като селекциите завоюваха три бронзови медала и едно четвърто място.

 

Това са резултатите след петгодишна упорита работа с децата от страна на треньорите и ръководството на столичният клуб.  С това, за този кратък период, ВК Люлин затвърждава позициите си на една от най-устойчиво развиващите волейболни школи в България.

 

В школата на клуба вече тренират над 200 децата от района. ВК Люлин поддържа тесни връзки с всичките 12 училища от квартала, като по този начин се дава пример за успешно партньорство между спортен клуб и учебни заведения. За изминалия перид вече са сформирани отбори за почти за всички възрасти, като от следващият сезон ще има всички селекции без юноши U20 години в мъжкото направление и в три възрасти при момичетата.

 

 

„Ще участваме в първенството на трета група - А - НВГ мъже предимно с момчетата ни, които вече ще са младша възраст (U17) и завършиха на трето място в България на последните финали за тяхната възраст. По този начин ще им предоставим възможност и условия да развият своите качества, които показаха, че имат с добрите игри“, разказва за BGvolleyball.com създателят и шеф на Люлин – Деян Нинов.

 

Работата обаче не спира до тук, като Деян Нинов обръща внимание и на масовия спорт. „Отделно от подрастващите, които се състезават в отборите ни, във ВК Люлин  успяхме да изградим една академия от около 200 деца на различна възраст, които тренират волейбол за удоволствие в различни групи. По този начин обръщаме внимание и на масовият спорт сред децата и младежите от район Люлин и провокирахме интереса им системни спортни занимания. В клуба работят петима треньори по волейбол, като търсим да назначим още един или двама млади мотивирани специалисти“, допълва клубния шеф.

 

ВК Люлин организира празник на волейбола на открито за всики желаещи в едноименния квартал

 

А историята на създаването на клуба е свързана именно с родния му квартал Люлин, където и израсъл, и където самият той е играл волейбол.

“След като приключих да играя волейбол твърде рано и с оглед на факта, че съм израснал в район Люлин, имах добрите намерения да направя нещо за децата и младежите от  квартала. Затова и създадох този клуб. По този начин се разшири обхвата на активно спортуващите деца. И най-важното нещо, заради което създадох клуба, е все повече млади хора чрез волейбола да бъдат далеч от улицата и другите неблагоприятните неща. Това за мен е най-важното! Защото не всички деца след време ще успеят да играят волейбол на високо ниво, но спортът ще ги научи на много неща, които ще са им полезни след това в живота“, разкрива Деян Нинов.

 

Всичко започва през есента на 2013 година, когато започват  с първия треньор по волейбол в клуба - Божидар Горанов да обикалят люлинските училища и да привличат деца да тренират волейбол. Нищо не се случва изведнъж, а процесът изисква много работа и търпени Но бавно и постепенно всичко потръгва, като кубът започва да се развива устойчиво.

 

 

Първите деца на ВК Люлин, разделени на два отбора на спортен празник през април 2014 година

 

ВК Люлин провежда заниманията си в спортните зали към четири училища в района а именно: 97СУ, 90 СУ, 96 СУ и 56 СУ.  Като за участието си с мъжкия отбор в А НВГ се използва зала „Сиконко“. „С всички училища работим много добре, като в 97 СУ създадохме дори и спортни паралелки с волейбол. Люлин е изключително голям район и е съвсем нормално да има и такива паралелки, в които децата да имат повече време за волейбол, без да се пренебрегва и ученето разбира се“, разкрива технологията клубния шеф.

 

Утвърждаването на един клуб изисква много работа и не малко жертви, но Деян Нинов се чувства удовлетворен, че все повече деца от Люлин са привлечени от волейбола, както и първите успехи, които вече са записани. „Удоволетворение за мен е, че успяваме да привлечем все повече и повече деца към спорта, както  спортните резултати които постигнахме през тази година. Истински щастлив ме правят и момичетата ни набор 2006 година. По начина, по-който играят и се държат, просто са уникални и винаги съм ги давал за пример във всяко едно отношение“, завършва Деян Нинов.

 

 

 

Настоящият сезон свърши, но във ВК Люлин няма много почивка. Вече се мисли за следващата година, новите селекции и всички си пожелават още по-успешна година.

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Деян Нинов, Люлин
Коментари
Други новини