Недоспиването и спортната форма (говори експертът)


Недоспиването и спортната форма (говори експертът)
08-07-2018 13:00

 

Обикновено изпитваме чувство на вина за спестените часове сън. Дали е заради купон или някой много интересен филм, често почивката бива пожертвана в името на по-интересни занимания.

 

Макар че кофеинът може да Ви помогне да преживеете следващия ден, представянето Ви на терена или в залата сериозно ще пострада, ако безсънните нощи зачестят. Експертът по съня Ана Уест, която работи с футболен клуб Брентфорд, швейцарския национален отбор и още много спортисти, обяснява пред FourFourTwo защо спортистите често имат проблеми със заспиването и как това им влияе:

 

 

Какво поражда проблемите?

 

Неспокоен ум

 

Футболистите, например, трудно заспиват след късен мач, защото постоянно мислят за играта. Моят съвет е целият отбор да обсъди случилото се на терена, след това да записват на лист нещата, за които си мислят. Това им помага да укротят неспокойния си ум“, казва Уест.

 

Затова е добра идея, ако има нещо, което Ви тревожи, да го напишете преди да легнете, за да освободите съзнанието си от него. Може да си правите и списък със задачи за следващия ден, така че да не мислите постоянно какво трябва да правите, когато станете.

 

 

Кофеин

 

Някои атлети често се будят нощем, което означава, че не преминават през достатъчно цикли на съня. Приемът на твърде много кофеин може да е проблем. Освен това светлината от електронни уреди, като смартфона или телевизора, заблуждава тялото, че е ден", предупреждава Уест.


Избягвайте кафето и всякакви източници на кофеин по-късно през деня и се постарайте да се приспивате с книга, вместо с телевизия или телефона си.

 

 

Температурата

 

Идеалната температура за заспиване е около 17 градуса, но ако сте спортували късно, може да отнеме време на тялото да се охлади. Същият проблем може да бъде предизвикан и ако преядете преди лягане“, предупреждава Уест.

 

 

Как това влияе на спортното представяне?

 

Възстановяване

 

Сънят е оръжие. Всички физиологични компоненти, нужни за спортното представяне, се възстановяват, докато спите. Затова добрият сън е основата на възстановяването. Освен това той оказва влияние на психологическото Ви състояние, на горенето на калории и на способността да научавате нови неща“, обяснява Уест.

 

 

Контузии и болести

 

„Ако не спите добре, имунната Ви система отслабва и се увеличава рискът да се разболеете“, подчертава Уест. Според резултатите от изследване на Калифорнийския университет в Сан Франциско хората, които спят по 6 часа на нощ или по-малко, е над четири пъти по-вероятно да се разболеят, отколкото тези, които спят поне 7 часа. Това е поредно доказателство колко важен е сънят за здравето ни.

 

„Освен това трупащата се умора забавя възстановяването на мускулите след тренировка или състезание“, допълва специалистката. Пък и ако не спите достатъчно, тялото Ви няма да произвежда достатъчно хормон на растежа и тестостерон, които играят важна роля при възстановяването на тялото.

 

В резултат на недоспиването пък ставате по-раздразнителни и стресирани. Умората оказва пряко негативно въздействие на реакциите Ви и Ви забавя при спринтиране. Ако един състезател, например, не играе добре, защото не е отпочинал, това оказва влияние на целия отбор и увеличава грешките на всички“, заключва Уест.

 

 

Източник: 2beFit 

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: сън, здраве, тренировки
Коментари
Марек Юнион-Ивкони Черно море
2:3
17:00 часа
(25:22) - (26:24) - (23:25) - (20:25) - (13:15)
Дунав Хебър
2:3
17:00 часа
(27:29) - (23:25) - (25:23) - (25:23) - (8:15)
Пирин Монтана
3:0
18:00 часа
(33:31) - (25:19) - (25:21)
Други новини