Мартин Стоев: Младите ни волейболисти сами си поставят високи цели


Мартин Стоев: Младите ни волейболисти сами си поставят високи цели
15-01-2019 16:00 | Ани Колева

 

Националният отбор по волейбол на България за юноши под 16 години, който е воден от Мартин Стоев, стана балкански шампион през изминалата 2018 година и се класира директно за европейското първенство през 2019 година за U17. Шампионатът на Стария континент ще се проведе в България от 13 до 21 юли, а мачовете от двете предварителни групи ще се играят в столичните зали „Христо Ботев“ и помощната на „Арена Армеец“. За този успех младите ни национали бяха удостоени със специален приз за “Най-перспективен млад отбор“  в анкетата за Най-добър млад спортист на България, която се организира от сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg и медийната група ЕС Медиа.

 

Ето какво каза селекционерът Мартин Стоев в интервю за BGvolleyball.com за работата си с подрастващите и подготовката за Европейското първенство:

 

В настоящето кое е основно за работата с юношите, за да бъдат те симулирани да се развиват?

На този етап и в тази възраст, тези млади волейболисти нямат нужда от стимул, те имат огромно желание. Те са още чисти, още са деца, мисленето им е детско. Попиват всяка една дума, която им кажеш. Интересното е, че тези юноши не са и глупави, напротив. За много малък период от време, около 15 дена, на няколко състезатели им сменихме постовете. Те успяха бързо да влязат в ритъм и да се сработят като тим за две седмици. За първи път работеха със системата дата волей, за първи път имаха видео анализи и се справиха доста добре. Надявам се така да продължават.

 

Този светкавичен и бърз успех, дебют, гарниран с балканска титла, може ли да бъде нож с две остриета?

Не, не мисля. Не може да бъде. По- добре до започнеш като шампион на Бълканиада, отколкото като пети-шести например. Ако си на по-задните позиции едва ли след това ще станеш европейски шампион. Това за тях е хубав старт. Този старт ще им донесе по-голямо самочувствие и по-голяма увереност в себе си. Същевременно ще ги задължи да го защитават това първо място. Това е една допълнителна заангажираност, че пред тях ще има винаги високи цели.

 

 

На награждаването момчетата си пожелаха европейска титла, поставят си високи цели?

Те си имат група във Фейсбук, където постоянно се коментира всичко, обсъжда се ще се събират ли няма ли да се събират, кога почва подготовката и т.н. Вълнуват се много, очакват го това Европейско първенство с нетърпение. Имат огромен мерак, това мога да кажа със сигурност. А това, че си пожелават титлата е много хубаво. Имат самочувствие, поставят си високи цели.

 

Кога ще стана ясни всички съперници?

Тези дни се провеждат международни първенства в Европа, които са като Балканиадата – други такива регионални форуми, които също дават на първенците място на европейското. След това следват квалификациите за европейското, които са през април за още шест меса. Така че сега ще разберем пет отбора, които се класират, останалите шест ще ги узнаем през април.

 

Имаш ли вече визия за подготовката за Европейското?

Да, но не можем да започнем веднага. Първо трябва да се съберат балканските страни за да определят кога ще бъдат Балканиадите това лято. Най-вероятно турнирът за юноши U17 ще бъде преди европейското първенство. След това трябва да се определят държавните финали на България за кадети, те да бъдат те изтеглени по-рано и едва тогава можем да започнем подготовка. По рано е невъзможно, защото волейболистите играят по клубовете, имат състезания, някои от тях 3-4 играят и във Висша лига, същевременно и са ученици, трябва да ходят и на училище.

 

 

Оптимист ли си за представянето на отбора на Европейското?

Това, което мога да кажа на момента е - убеден съм, че моите волейболисти ще играят добре. Че ще се вложат максимално. Не мога да кажа, че съм оптимист преди да видя отборите, които са се класирали. Трябва да взема мачове, да гледам съперниците, да ги преценим. Защото ние не ги познаваме отборите. Не мога да кажа – да, ставаме европейски шампион, или - да има пет отбора по –силни от нас реално. Това можем да го говорим едва през април, когато всички квалификации са приключили и ние разберем останалите съперници на какво ниво са.

 

И все пак има утвърдени школи, които винаги можем да посочим?

Да, със сигурност поляците на малките възрастово национални селекции са много силни, руснаците са много високи, но по по-малко технични. Французите със сигурност ще са много технични. Италианците също са много подготвени. Там втората група е много голяма и тя е разделена на север и юг. Най-вероятно във втората група играят част от тези състезатели, които ще бъдат в националния отбор. Така че за да мога да кажа на 100  реално какво ще целим трябва да познаваме отборите. Без да познаваме отборите, през миналото лято и преди да заминем за Турция, аз им казах на състезателите, че нашата цел е да станем първи. За да можем да се класираме директно за европейско. Отидохме и станахме първи, касирахме се. Сега предстои много работа да надграждаме.

 

ЧАСТ 1 ОТ ИНТЕРВЮТО С МАРТИН СТОЕВ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.

 

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Мартин Стоев, България национален отбор волейбол юноши под 17 години, Европейско първенство волейбол 2019 юноши под 17 години
Коментари
Други новини