Любомир Герасимов: Надявам се отново да направим успешна година за женския волейбол


Любомир Герасимов: Надявам се отново да направим успешна година за женския волейбол
23-01-2019 16:18

 

Волейболистките на България попаднаха в група А на Европейското първенство по волейбол през 2019 година, това отреди тегленият днес жребий в Истанбул. Съперници на националките ни са Турция, Сърбия, Франция, Финландия и Гърция, двубоите ще се играят в турската столица Анкара. Мениджърът на женския ни национален отбор Любомир Герасимов присъства на живо на церемонията в Истанбул, а ето неговото мнение за официалния сайт на БФВ за жребия и предстоящите изпитания през новия сезон. 

 

 

Вашето мнение за жребия и съперниците за европейското първенство? 

 

Жребият не е много тежък, но не е и лек. В смисъл, че ако погледнем следващия епап, след изиграване на мачовете от групата, има преодолими съперници в следващата фаза. Това ни дава шансове евентуално да гоним по-предно класиране. 

 

Първо обаче трябва да излезем от групата. Мислите ли, че освен Сърбия и Турция, другите отбори са преодолими?

 

Абсолютно, да. Мисля, че ние сме плътно зад тези два отбора и като моментно състояние, и като състезателки, и като класа.  Смятам, че е нормално да играем с тях като равностойни, а другите противници да ги победим. 

 

 

Тоест смятате, че жребият е добър, заедно сме с европейския шампион Сърбия, бронзовият медалист Турция, който е домакин? 

 

По принцип е така, но ако погледнете в дълбочина нещата, ще видите, че имаме реални шансове да стигнем по-далеч на това европейско първенство. 

 

Има ли вече визия за подготовката за новия сезон? 

 

Да, плановете почти вече са направени. Първият етап на 90% вече е завършен, остана да се уточни една контрола преди първия турнир от Волейболната лига на нациите в Русе. В процес на договаряне на приятелски мач сме, противникът ще бъде обявен на по-късен етап. Всичко е уточнено с треньорския щаб и с ръководството на федерацията. Мисля че имаме всички предпоставки да започнем нормално и да направим една успешна година за женския ни волейбол. 

 

Кога започвате и къде ще се води подготовката? 

 

Ще  започнем на 23 април в София  с функционални изследвания на целия отбор. След това  ще отидем в Русе за лека аклиматизация и участие в първия турнир от Лигата на нациите. 

 

 

Нещо за състава да кажете, ще има ли промени? 

 

Тук думата има старши-треньорът Иван Петков. Той наблюдава в момента всички състезателки в България и чужбина. Има някакви идеи, но негова ще бъде последвана дума кои ще играят. 

 

Предстои турнир от Лигата на нациите, който ще бъде първи за този отбор. Какво да очакваме борба за оцеляване или нещо повече? 

 

Както ще бъде борба за оцеляване, така ще бъде и стремеж към нещо по-добро. Повечето отбори използват тези турнири за обиграване на млади състезатели. Нашата цел, която федерацията ни е поставила, е запазване на място в Лигата на нациите. Така че ще трябва с всички сили и средства, както и с най-добрите волейболистки да постигнем този резултат. 

 

Има още едно много важно състезание тази година - олимпийската квалификация. Доколко е реално нашето класиране? 

 

Засега най-силният и основен наш съперник, това е тимът на САЩ. Ще видим с какъв състав ще излязат, но те винаги разполагат със състезатели на високо ниво и взаимозаменяемост. Ще бъде много трудно. Да се надяваме, че ще можем да изиграем един мач перфектно. Ние също разполагаме с добри волейболистки, така че да направим този мач по-най-добрия начин и да постигнем резултат, за който всички мечтаем. За следващия турнир има много неясноти,  ще има поне два -три силни съперника. Кои ще са съперници и къде ще бъде не мога да гадая. Според мен тази цел е постижима, не е някакъм мираж. Всичко зависи от нашите момичета.

 

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Любомир Герасимов, България национален отбор волейбол жени
Коментари
Други новини