Волейбол в сърцето на Балкана


Волейбол в сърцето на Балкана
10-02-2020 14:15 | troyan21.com

 

След години на силни думи и празни обещания в Троян най-накрая има волейболен клуб. Амбициозният проект с име Троян Волей е плод на усилията на интелигентни млади хора, а името Христо Илиев (дългогодишен национален състезател и треньор по волейбол, бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 г.) засилва любопитството към дейността на новосъздадения отбор. Роден в Троян, бележитият спортист е почетен президент, а в някои двубои и старши треньор на състава.

 

Въпреки очевидно неблагоприятните условия за провеждане на тренировъчен процес (Троян Волей тренира в тесния физкултурен салон на СУ „Васил Левски“) в Троян се работи, а резултатите вече се забелязват. Мъжкият състав на клуба има в актива си три успеха в Националната волейболна лига на България („А“ Национална волейболна група, трета дивизия на мъжкия ни волейбол), победа в групата си от държавното първенство имат и юношите до 19 години. Спортният салон на СУ „Васил Левски“ е пълен при всяко домакинство на отбора, а публиката съпреживява емоциите от играта наравно със състезателите. Разбира се, някои от водещите фигури в състава на старши треньора Анатоли Пенев не са родом от града, но предвид скорошното създаване на клуба това е нещо нормално и дори позитивно за цялостното развитие на проекта.

 

 

Опитът ми в българския волейбол показва, че отбор се гради трудно. Защото отбор не означава състезатели с умения, които тренират и играят заедно. В основата на това простичко понятие стои отношението, работната етика към предмета на дейността. Защото всеки детайл е важен. Професионализмът се разпознава лесно, когато всички са облечени по един и същ начин, когато всички демонстрират с поведението си, че са дисциплинирани, личи дори и от начина, по който даден отбор върши елементарни ежедневни дейности. Тук идва въпросът защо всичко това е толкова нужно. Отговорът за мен е кратък и ясен – защото колкото по-отдаден е човек, колкото по-сериозен е подходът му към нещо, толкова по-бързо идват и успехите. Всеки ще се съгласи с мен, че еднаквото облекло (включващо от брандирани кърпи и раници до официални екипи) не определя колко качества притежава даден състезател или колко успешен е един отбор. Детайлите всъщност са основополагащи за начина, по който един клуб се развива като обществено явление и марка, а проектът Троян Волей определено има потенциал да се превърне в един вид социално събитие, следвайки примера на други отбори от околността – Тетевен Волей, Ботев Луковит и др. И не на последно място, всички, свързани с клуба, трябва да се стремят той да стане разпознаваем заради професионалния му облик, който се постига именно чрез целенасочена, детайлна работа и стриктно спазване на състезателния режим.

 

Разбира се, при наличието на каквато и да е организирана дейност, трябва да се отбележат и рисковете. Предполагам, че няма да кажа нищо ново, ако спомена, че при класиране на мъжкия състав във Висшата лига на България (втора дивизия в мъжкия ни волейбол), физкултурният салон на СУ „Васил Левски“ няма да отговоря на изискванията и отборът ще трябва да търси нова зала за домакинствата си. За жалост, административни проблеми като този често се оказват основна спънка в развитието на клубове в различни спортове, особено в по-малките градове. Ако пък погледнем ситуацията от спортно-техническа гледна точка, ще се наложи да отбележим, че при изкачване в по-горна дивизия на шампионата ще се появят и истинските предизвикателства. Висшата лига е далеч по-конкурентна, отколкото „А“ Националната волейболна група, а хората, стоящи зад Троян Волей, трябва да са наясно, че реалната възможност тимът да се превърне от любителски в професионален идва едва на третата година – преход, който предполага доста трудности от организационно и финансово естество.

 

 

Въпреки наличието на всякакви трудности както от финансово, така и от чисто организационно естество, бъдещето е светло. Треньорът Анатоли Пенев е троянец, завършил НСА, треньорски профил, и е един от първите, които предлагат да помогнат в развитието на амбициозния проект. Пенев изпълнява функциите не само на старши треньор, но и на ментор на повечето състезатели, а резултатите са налице. ВК Троян Волей е горд участник в плейофите за класиране във волейболната ни Висша лига след три победи в редовния сезон на „А“ Национална волейболна група.

 

Поводи за радост има. Троян вече е част от волейболната карта на България, а амбициозните ръководители на клуба определено имат възможността да го превърнат в нещо повече от временно явление. Да, предстои изключително много работа, изискват се неимоверно много подобрения във всички чисто волейболни аспекти; и всички в града трябва да бъдат търпеливи, защото успехите няма как да дойдат изведнъж, а Троян Волей все още не се е приближил до нивото, отговарящо на класиране в професионална дивизия. Аз обаче вярвам в светлото бъдеще на този чудесен троянски проект и съм сигурен, че в сърцето на Балкана има почва за развитие на волейбола!

 

 

Автор: Андрей Николов 

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: ВК Троян Волей
Коментари
няма мачове
Други новини