Четири варианта за провеждане на новия сезон в руската Суперлига


Четири варианта за провеждане на новия сезон в руската Суперлига
19-05-2020 20:05 | BGvolleyball.com

 

Четири варианта има за провеждането на новия сезон в руската Суперлига. Това стана ясно след състоялата се онлайн среща в платформата Zoom между представителите на клубовете и руската федерация, която имаше за цел да обобщи миналия сезон и да очертае контурите на предстоящото първенство.

 

Президентът на ВФВ Станислав Шевченко очаква предложения от отборите, като се очаква да финализират календара в средата на юни, когато ще има яснота за датите на мачовете в евротурнирите. Тогава и институциите ще определят политиката на държавата в борбата с коронавируса. 

 

Ето какво съдържат четирите проекта. 

  

 

Вариант №1 и №2: край на редовния сезон + приятелски срещи или "Финална шестица" 


Предвижда се началото на сезона да е на 26 септември, краят - до 10 април.  

 

Първенството може да започне по-рано, но от Федерацията са решили да запазят втората половина на август и първата половина на септември за Купата на Русия, която през новия сезон трябва да се проведе на четири етапа (вместо обичайните три) - добавен е отделен кръг за клубовете от Висшата лига А. 

 

От друга страна в този период ще се състои лагерът на руския национален отбор. Според Шевченко се водят преговори за приятелски срещи с други отбори, ако границите са отворени. 

 

Клубовете след пълен редовен сезон ще избират между „Финална шестица“ и съкратени плейофи.  

 

 


В първия случай двата най-добри отбора от редовния сезон се класират директно във Финалната шестица, осем отбора играят плейофи - както трябваше да се проведе изминалия сезон. 

 

Във втория случай, всички етапи на плейофите, включително и финалът, ще се играят в два мача със „златен гейм“ (в случай на равен брой победи). 

 

Календарът на руското първенство, разбира се, зависи от евротурнирите и при съставянето му със сигурност ще има трудности, тъй като във всяка страна има ограничения и не се знае кога ще бъдат премахнати. 

 

 

Вариант №4: Провъзгласяване на шампион след редовния сезон 


Не е ясно точно колко клуба ще играят в руската Суперлига през следващия сезон. Като се има предвид, че първенството беше приключено предварително, а мачове не се проведоха, няма и изпадащи. Единственият въпрос са финансовите възможности на НОВА (Новокуйбишевск), който все още не е потвърдил участието си. 

 

Властите в Самарска област вече обявиха, че се интересуват от това отборът да остане в елита и ще помогнат за финансирането в същия обем. Важно е обаче дали ще остане основният спонсор.

 

Според изданието "Бизнес Онлайн" Нефтяник (Оренбург), който зае второ място във Висшата лига А, се колебае дали да участва в Суперлигата. Според регламента ВК Трансгаз (Ставропол) трябва да се изкачи, но няма подходяща зала и е с неяснота за финансирането. Най-вероятно клубът ще остане във втора дивизия, но бе четирима основни състезатели, които са се преместили в отбори от Суперлигата. 

 

Генералният секретар на ВФВ Александър Яременко заяви, че всички клубове трябва да мислят как тимовете им да играят два или три сезона без изпадане от Суперлигата и Висшата лига, за да "може да се облекчи финансовата тежест". В същото време той отбеляза, че тази година Суперлигата може да бъде разширена до 15 отбора, а през следващия сезон - до 16, а след това да рестартира обменът на отбори между лигите.

 


Ако в турнира участват 15-16 отбора, федерацията предлага да се определи шампион според резултатите от редовния сезон - отборите ще играят в два кръга, общо 28 или 30 мача. 

 

Припомняме ви, че през изминалия сезон, поради обявения край заради пандемията от коронавирус, Локомотив (Новосибирск) беше признат за шампион на Русия след резултатите от непълен редовен сезон - 14 отбора изиграха по 19 мача всеки.

 

Последният път, когато шампионът беше определен от резултатите от редовния сезон през сезон 2015/16. Титлата спечели Зенит (Казан), който имаше 25 победи от 26 мача.

 

Вариант 3: Състезание тип "турне" 


Забраната за посещение на масови прояви в Русия продължава и може би ще бъде отменена последна. Следователно,не е ясно  кога публиката ще може да бъде по трибуните. Затова, от федерацията имат и вариант на календара, който предвижда мачове без зрители.

 

Ще се заложи на надпревара тип "турне", при която четири клуба се събират в един и същи град и играят помежду си. Тогава четворките се променят и те играят в други градове. Идеята е да се спестят пари от полети. Според Яременко тази система има много предимства: „по-малко движение, повече тренировки, по-добри зали, по-добра цялостна обстановка“.

 


От ВФВ молят клубовете да разгледат по-обстойно варианта, тъй като при стандартния календар за пътуване отборите могат да бъдат в неравностойни условия, ако например мачовете със зрители са забранени в страната преди Нова година и бъдат разрешени от януари.

 

Малко вероятно е клубовете да завършат сезона без зрители, ако в даден момент им бъде разрешен достъп до трибуните. Дори може да се окаже, че в някои градове някой от отборите изобщо няма да бъде видян на живо.

 

Много клубове се притесняват и от пристигането на чужденците си. Както BGvolleyball.com вече писа, руското правителство позволи на чуждестранните спортисти и треньори да се върнат в Русия. Разрешението важи за тези, които имат валиден трудов договор с руска спортна организация.

 

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: волейбол, Русия мъже, коронавирус, пандемия
Коментари
няма мачове
Други новини