Ева Янева за най-важния мач в живота си - този срещу рака (видео)


Ева Янева за най-важния мач в живота си - този срещу рака (видео)

Снимки: Архив. 

25-10-2020 11:53

 

Тя е силна, красива и вдъхновяваща. Във волейбола е защитавала цветовете на някои от най-силните отбори в света.

 

Ева Янева притежава всичко, за което може да мечтае човек. До преди няколко години когато неочаквано чува най-страшната диагноза - рак.

 

Янева трябва да се бори не само за живота си, но и да се раздели с най-голямата си мечта.

 

 „В живота има и победи и загуби, но мисля, че загубите ни учат. Макар и това да звучи прекалено като клише - загубите ни учат повече от победите“, заяви Ева пред Нова телевизия.

 

За да печелиш в живота, както и в спорта, трябва да умееш да губиш. Ева Янева знае добре това. След години наред с капитанската лента на България и стотици двубои на високо ниво, волейболистката трябва да изиграе най-важния си мач  - този за живота.

 

 

През 2013 година Ева защитава цветовете  на японския Джапан Марвълъс. Тежка контузия в лакътя я изкарва принудително от волейболното игрище за 8 месеца. Получава разрешение от клуба да се прибере за възстановяване в България. Рутинен преглед в София обаче ще преобърне живота й.

 

Болестта иска да отнеме не просто живота й, но и да открадне най-съкровенната й мечта.

 

Мисълта да нямам деца беше по-страшна от това да изгубя живота си. Защото си казах, че ако утре ме няма, аз няма да страдам. Ще бъде тежко за близките ми. Мислех за тях как ще го приемат.  Не се притеснявах за мен. Но да нямам деца.... Това беше много тежко“, споделя Ева.

 

 Ракът на яйчниците е с най-висока смъртност сред гинекологичните онкологични заболявания. Годишно около 240 000 жени по света чуват тази диагноза. В България те са около 800 всяка година. 80% от случаите са в напреднал стадий, тъй като често заболяването протича с неспецифични симптоми.

 

Изключителен жест към родната състезателка прави и отборът на Кан, където през годините Ева оставя сърцето си. Бившият клуб на волейболистката вярва в оздравяване й и предлага на българката нов договор. Това ще й позволи и лечение в страната.

 

Седмици по-късно идва добрата новина. Лекарите съобщават на Ева, че няма нужда от химиотерапия. Ракът е бил капсулован и не е предизвикал разсейки.

 

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Ева Янева, Франция жени
Коментари
Други новини