Мис BGvolleyball.com 2018 - от Разлог до Айдахо


Мис BGvolleyball.com 2018 - от Разлог до Айдахо
Снимки: Личен архив.
17-03-2019 14:20 | Малинка Димитрова

 

На бляскава церемония в края на ноември бяха отличени новите Мис и Мистър BGvolleyball.com. Короната в петото издание на конкурса бе спечелена от Ивана Тренчева, състезателка в колежанското първенство на САЩ. 21-годишната волейболистка, която може да играе на два поста – посрещач и диагонал, спечелила категорично и трите етапа, е родом от китното планинско градче Разлог. 180-сантиметровата Тренчева израства в полите на Пирин планина, дала на страната ни много забележителни личности с непримирим борбен дух, както немалко волейболни звезди.  

 

Новата Мис BGvolleyball.com е типичен представител на родния си край – амбициозна, решителна, твърдо отстояваща позициите и целите си. Защото знае, че без труд и усилия няма как да получиш желаното и да му се наслаждаваш. Победата в конкурса я прави горда, най-вече от факта, че прославя още повече изпълненото с история родно място, а и защото именно от там започва приключението й във волейбола.

 

 

„Започнах да тренирам волейбол от 11-годишна възраст – беше случайно, честно казано. С една приятелка се записахме, но тя впоследствие се отказа, и се радвам, че не я последвах, защото същата година станахме републикански шампионки. В началото не мислех, че ще се задържа дълго в залата, защото играех народни танци, ходех на уроци по рисуване, народно пеене. После обаче осъзнах, че не съм заинтересована от нищо друго. Продължих да играя благодарение на първия ми треньор Иван Дурев, който ме запали още повече по спорта", започва разказа си Ивана. "С годините разбрах, че просто волейболът ми е в кръвта. Никой от семейството ми не е играл, просто нашият край е известен с тръпката, наречена волейбол. Вече не си представям денят да мине без тренировка. Дори и сега, когато имам една година и половина до завършването, не знам как ще живея без това." 

 

 

Как решава да замине за САЩ?  „Още когато играех в Пирин Разлог, идеята да отида в Америка беше вече в главата ми. Дъщерята на треньора ми, вече беше отишла там, а по-късно, както и още няколко момичета от Разлог. Всяка година отиваха по едно-две момичета. В началото ми се виждаше доста невъзможно, предвид факта, че е толкова скъпо, и Америка е толкова далече от България. Но разбрах, че има стипендии, които ми позволяват да уча безплатно. От мен се искаше просто да науча английски език, за да взема два нужни изпита и да тренирам трима, за да успея да бъда на нужното ниво. Стана ми направо фикс идея. Тренирах по два пъти на ден, дори и през празничните дни около Коледа, Нова година - просто нямаше почивка, ако искам да осъществя мечтата си. За щастие този труд се отплати. И искам на благодаря на всички, които ми помогнаха да осъществя мечтата си, защото немалко хора бяха съпричастни. Учители, треньори - всички ми дадоха по нещо.”  

 

Началото не е никак лесно – на хиляди километри от дома, където никой не те познава и трябва да доказваш себе си постоянно. „Беше ми изключително трудно да се адаптирам. Започнах кариерата си в Южния колеж на Айдахо с пълна стипендия и бях единствената чужденка по това време. Идвам от малък град и не бях свикнала да комуникирам с толкова нови хора, бях доста по-затворена, но това не ми пречеше ни най-малко на играта. Очакванията в отбора бяха доста високи - треньорите държаха на идеята за 12-та шампионска титла, за тях нямаше друга алтернатива, а това означава че само най-добрите можеха да играят. Аз бях титуляр дори и като новодошла, но беше постоянна борба на тренировка, покажеш ли дори малка слабост другите де възползват, трябваше да внимавам доста и да се науча на играя тяхната игра, за да оцелея.”

 

 

Като всяко нормално момиче, и Ивана има своите чисто човешки занимания. В малкото си свободно време пише домашни, излиза с приятели, ходи на фитнес, гледа филми за отпускане и чете книги по психология.

 

 И докато за някои участници конкурсът на BGvolleyball.com е просто забавление, то за младата волейболистка той е нещо повече. „За мен надпреварата е едно позитивно изживяване. Трябва се провежда всяка година, може би повече хора ще се включат и от двата пола. А и толкова много ползи ще имат - един такъв конкурс ще послужи като трамплин в тяхната спортна кариера.”

 

Усеща ли разлика в отношението на околните и как я възприемат като Мис? „Преди надпреварата също имах за какво да се гордея, но сега се радвам, че хората от Разлог и волейболния свят ще ме разпознават. Всички ме обсипаха с позитивни коментари в социалната мрежа, а някои ми писаха на лично съобщение да споделят радостта си. Усещам, че разложани се гордеят с факта, че съм спечелила. Колкото до американците - тъй като не знаят български език все още, не разбраха, че съм спечелила след всички тези публикации, но те също бяха много доволни, защото те всички ме подкрепиха в битката за титлата. Мога да кажа, че се чувствам страхотно.”

 

 

Титлата не е само повод за гордост за Ивана, а и мисия да мотивира поддръжниците си да се борят за мечтите си. „Чувствам се много горда от себе си, не само от факта, че победих, но отново доказах на себе си, че с каквото се захвана, го постигам. Скромно момиче като мен, идващо от малък град и клубен отбор, без участие в национален отбор, нито известна по някакъв начин, доказа, че не е нужно да си суперзвезда, за да спечелиш подобен конкурс. Това може да служи само като мотивация за всички останали спортистки да участват, и да се преборят за титлата. Ако имам повече възможности, бих искала да повлияя на повече хора от моят град, да се включат в повече инициативи в каквато и да е сфера, за да продължават да прославят града и да се развиват.”

 

 

На младите момичета, които тепърва  навлизат в спорта, пожелава да бъдат упорити и амбициозни, и да не се отказват при първата трудност, защото след успешно преминатото изпитание идва удоволствието, че се си справил. „Не се страхувайте да мечтаете, дори понякога да изглежда безнадеждно, не спирайте и не се обръщайте назад - там няма нищо хубаво. Доста млади спортисти са се отказали заради треньори, които ги убеждават, че не стават за този спорт. Моля ви, не допускайте такива хора да влязат в главата ви и да съсипят живота ви като ви откажат от това, което обичате. Продължавайте напук на всички и успехът ще дойде, тогава може само да се обърнете и изсмеете в лицата им.”

 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Ивана Тренчева, Мис BGvolleyball.com 2018
Коментари
няма мачове
Други новини