Димитър Дулчев: Бих бил горд да играя за България


Димитър Дулчев: Бих бил горд да играя за България
21-04-2019 20:10 | Малинка Димитрова

 

Младият български диагонал Димитър Дулчев изпрати много успешен сезон в австрийския елит. Първо, 22-годишният състезател стана топреализатор на първенството, записвайки общо 412 точки в актива си и надделявайки над представителите на останалите отбори. 

 

Дни по-късно Дулчев привлече вниманието с ново постижение - 33 точки в мач, което освен личен рекорд, е и рекорд в Лигата.   

 

За целите, мечтите и бъдещето - Митко говори пред BGvolleyball.com. Предлагаме ви ексклузивното ни интервю: 

 

 

Как оценяваш изминалия сезон? Удовлетвори ли очакванията ти и доколко?

 

В личен план този сезон беше много успешен за мен. Първоначално желанието ми беше да помогна на отбора за по-добро класиране в лигата на Австрия. Впоследствие видях, че имам възможности да постигна повече. Волейболът е колективен спорт и доброто представяне зависи от всички състезатели в отбора. 

 

 

Записа три върхови постижения - първо топреализатор на лигата в Австрия, после постави личен рекорд, с него и рекорд на първенството. Това ли бяха целите ти или даже ги надмина? 

Целите ми бяха да реализирам своите възможности и постиженията ми могат само да ме радват. Мисля, че има още какво да покажа. Желанието и амбициите ми са да израствам и да се развивам. Това беше само първата крачка.

 


Трансферът във Вайц е първият в кариерата ти. Като се замислиш - ако беше избрал друга държава за дебюта си в чужбина, щяха ли нещата да са по-различни?

 

Да, това беше първият ми трансфер в чужбина. Може би, ако бях избрал друга държава, нещата щяха да се развият по различен начин, но моите цели и амбиции щяха да бъдат същите – да покажа най-доброто, на което съм способен. 

 


Как ти се струва нивото на волейбола в Австрия? 

 

Волейболът в Австрия се развива, много национални състезатели на други държави играят в лигата, също така има и доста чуждестранни треньори. Националният отбор се класира за Европейското първенство 2019. Стилът на игра е малко по-различен от този в българското първенство, залага се повече на организиран блок и защита. 

 


В едно интервю сподели, че мечтата ти е да играеш волейбол в Европа. Успя ли да я сбъднеш, или предстои да видим по-доброто от теб?

 

Както казах, това беше първата крачка. Има държави с по-силни първенства. Мечтата ми е да играя в някои от тях. Разбира се, продължавам да работя усилено, за да осъществя тази своя мечта. 

 

 

Чудесното ти представяне със сигурност е провокирало интерес към теб. Има ли вече оферти от някой клуб?

 

Безспорно, доброто ми представяне е провокирало интерес, на този етап има запитвания, но тепърва предстоят по-конкретни оферти. Сезонът все още не е приключил. 

 

 

Има ли място сред желанията ти поява в националния отбор? Всеки талантлив млад състезател не би пропуснал този шанс.

 

Да играеш за България е чест за всеки спортист. Треньорите на националните гарнитури са тези, които трябва да гледат и преценяват. От моя страна, бих бил горд, ако ми бъде отправена покана. 

 

 

Какво е мнението ти за връщане на правилото "за 21 години" - състезатели под тази възраст нямат право на трансфери в чужбина без изричното одобрение на УС на БФВ?

 

Смятам, че волейболът в България само би спечелил от това младите волейболисти да играят и да трупат опит в чужди първенства. Почти всички състезатели от мъжкия национален отбор на България са играли или играят в чужбина. Този факт е показателен. 

 

 
Как върви почивката ти? Успяваш ли да отделиш достатъчно време на семейството и приятелката ти? 

 

Съвсем скоро се върнах в България и още не мога да кажа, че съм си починал. Стремя се да бъда повече време със семейството ми. Предстоят светли християнски празници и най-хубавото е, когато ги прекараш сред близки и обичани хора. 

 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Димитър Дулчев, Австрия мъже
Коментари
няма мачове
Други новини