Волейболна лига на нациите 2019: Рекорди и любопитни факти


Волейболна лига на нациите 2019: Рекорди и любопитни факти
Българският национален отбор е един от най-младите в тазгодишната надпревара.
09-05-2019 11:10 | BGvolleyball.com

 

Началото на Волейболната лига на нациите е съвсем скоро. 16 отбора ще се борят да стигнат колкото може, по-далече в надпреварата. 

 

Ето защо решихме да ви представим някои любопитни факти и рекорди за отборите в предстоящите битки:  

 

  • Белгия и България ще бъдат представени от състезателки на средна възраст 22 години. Бразилия и Тайланд пък са най-"възрастни" сред 16-те участници - 27 години 
  • От регистрираните 465 играчи най-млади са руските диагонали Татяна Кадочкина и Валерия Горбунова, и двете родени на 21 март 2003 г. 
  • Бразилката Карол Гатаз, двукратен сребърен медалист на Световното първенство, е най- възрастната състезателка в списъка. Родена е на 27 юли 1981 г., бе обявена за най-добър блокировач на местната Суперлига и изведе своя тим - Минас Тенис Клуб до короната. 
  •  
  • Китай и Русия са най-високи - средно по 187 см, Япония и Тайланд пък са доста по-ниски - средно по 176 см. 
  •  
  • Четири волейболистки са с ръст повече от два метра. Централната блокировачка на САЩ Дана Ретке се извисява на цели 203см. 

 

Рекорди изобилстват и при постиженията на отделните състезателки - в списъка на отбелязалите 30 точки или повече в един мач в миналогодишната Лига на нациите.

 

Начело на рекордьорките е полякинята Малвина Смажек, отбелязала 39 точки в петгеймовото поражение на "дружина" от отбора на Тайланд. 22-годишният диагонал се появява още два пъти в списъка - с 35 и 33 точки, съответно срещу Китай и Япония. 

 

 

Сръбската националка Тияна Бошкович, китайката Жу Тинг и бразилската звезда Тандара Кайшета също се отличават. Бошкович и Тинг обаче са единствените, които са отбелязали 30 или повече точки по време на турнира от финалната шестица в Нанджин.  

 

 

 

 

 

 

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
няма мачове
Други новини