Концертите връзват бюджета на спортните зали у нас


Концертите връзват бюджета на спортните зали у нас
Големите спортни зали в България връзват бюджета си главно благодарение на музикалните концерти
22-06-2019 19:22 | в. Монитор

Големите спортни зали в България връзват бюджета си главно благодарение на музикалните концерти, които се провеждат там.

 

"Арена Армеец“ в София, „Колодрума“ в Пловдив, „Арена Русе“, „Арена Шумен“ и Двореца на културата и спорта във Варна се явяват скъпи за местните клубове и се наемат основно от федерации, спечелили домакинство на голямо първенство, отново благодарение на финансовата подкрепа на държавата.

 

Че спортните зали трудно излизат на печалба, призна и самият спортен министър.

 

„Изключително сложно е обекти, като спортните зали в София, Русе, Варна и Пловдив да бъдат печеливши, тъй като 

 

основната им функция е социална"

 

Основните мероприятия, които се организират там, са спортни или културни. Затова ние би трябвало да се стремим да даваме залите за провеждане на спортни мероприятия на възможно най-ниските цени, за да може да се облекчават спортните клубове и федерации, които ги ползват“, коментира той.

 

По думите на министъра най-добре у нас се менажира „Арена Армеец“, която „има изключително добри приходи, които осигуряват издръжката й“. Дори тези приходи обаче не могат да покрият с лекота амортизационните отчисления на залата, което пък означава, че съоръжението трудно само ще изплати инвестицията си за определения от държавата период. В сградата на 4-и километър в столицата, която беше открита през лятото на 2011 г., държавата вложи 108 млн. лв. Според инвестиционния план те трябва да бъдат върнати в рамките на 66 години. За да стане, залата трябва да си докарва печалба най-малко от 1,6 млн. лв. на година.

 


Издръжката й надхвърля 4 млн. лв. годишно


 

Ако до преди 2 г. основният спонсор в лицето на ЗАД „Армеец“ помагаше с 1 млн. лв., колкото бе заложено в 6-годишния договор за името на съоръжението, то в момента не е ясно дали тази сума все още влиза в бюджета на съоръжението (бел. ред. - според дружеството и НСБ договорът е конфиденциален).

 

Според наши източници, мащабно събитие като концерт или шоу програма в "Арена Армеец" струва между 25 000 и 35 000 лева, което включва и разходите за електричество, отопление, охрана, помощен персонал. Сумата зависи от сезона, мощността на уредбите, които се ползват при концерти, зрителите, които са закупили билети, и други. За спортно събитие разходите са драстично по-малки - между 4000 и 5000 лева, но пък и приходите от него – също не са големи, ако въобще има такива.

 

По неофициални данни приходите на „Арена Армеец“ за година само от спортна дейност варират между 850 000 и 1,5 млн. лв. Залата досега е била домакин на няколко по-големи спортни събитие – 4 години поред на тенис турнира от сериите ATP 250 (веднъж и с участието на Григор Димитров) и 3 години на Турнира на шампионките на WTA, световни първенства по волейбол и по художествена гимнастика, Световната купа на грациите и Световната лига по волейбол, боксовите мачове на Кубрат Пулев с Хюи Фюри, Кевин Джонсън и Самюел Питър, световно първенство по шорттрек тази зима. За 6-и път предстои да се проведат финалите на световния шампионат по мотокрос - фрийстайл и други.

 

Като цяло обаче „Арена Армеец“ може да приюти само такива големи първенства, за чието домакинство спортните федерации получават допълнително финансиране от спортното министерство. От софийските клубове малцина могат да си позволят наем на залата между 10 000 и 15 000 лв. на ден, за да проведат там свое състезание.

 


За тренировка и дума не може да става

 

Дори малката тренировъчна зала на съоръжението е с наем около 120 лв. на час, а за провеждане на състезание се плаща между 480 лв. и 1000 лв. на ден. За други събития цената е около 1800 лв. на ден.

Що се отнася до концертите „Армеец“ е видяла „на живо“ светила като Стинг, Енрике Иглесиас, Майкъл Бубле, Хосе Карерас, Лени Кравиц, Ерос Рамацоти, Андре Рийо, както и Foreigner, Roger Waters, Deep Purple, Manower или Шабан Шаулич, Миле Китич и Василис Карас.

 

В цените на билетите също няма място за сравнение, тъй като най-високата летва от около 50 лв. за спорт е всъщност най-ниската за концерт. 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Арена Армеец, Колодрума, Арена Русе, Арена Шумен, Дворец на културата и спорта
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини