Милко Багдасаров, който гледа на съвременния свят през очите на бъдещето


Милко Багдасаров, който гледа на съвременния свят през очите на бъдещето
26-06-2019 12:00 | novjivot.info

 

Директорът на най-голямото училище в област Кърджали СУ „П. Р. Славейков“ бе удостоен с наградата Мултикултурният човек

 

Директорът на най-голямото училище в област Кърджали СУ „П. Р. Славейков“, известно още като "училището за шампиони" - Милко Багдасаров бе удостоен с наградата за Мултикултурният човек през 2019 година. Призът се връчва за седма поредна година, като се дава на кърджалиец, където и той да се намира той по света, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурният диалог и езиковото многообразие.

 

 

Милко Багдасаров e от тези кърджалийци, с чието име се свързва националният образ на града. Сякаш рождената му дата 21 октомври (Денят на Кърджали) предопределя бъдещия му житейски и професионален път. Роден е в Пловдив, където завършва като отличник математическата гимназия „Акад. К. Попов”. Следват години на учене и специализации – магистър по математика в Пловдивския университет (1980), специализация по „Информатика” в Софийския университет (1984-1985), квалификационен клас по математика в Централния институт за усъвършенстване на учители и ръководни кадри (1992) в София, диплома по „Организация и управление на образованието” в УНСС (1991), клас квалификация по специалност „Право” и завършена магистратура по „Счетоводство и контрол” от Великотърновския университет (2001).

 

През 1981 година младият Багдасаров става учител по математика в Кърджали в днешната Професионална гимназия по туризъм, а едва навършил 25, става зам.-директор на СУ „Отец Паисий”. От септември 1990 г. до момента Милко Багдасаров е директор на най-голямото училище в Южна България – СУ „П. Р. Славейков”. Ръководи над 1600 ученици годишно, от подготвителна група до 12 клас, както и над 180 човека учители и помощен персонал. Не е тайна, че познава всичките си ученици по име. Успява да ангажира максимален брой възпитаници в разнообразни извънкласни форми. По негова инициатива в училището се развиват школи по математика, история, журналистика, български език и литература, спортни школи по волейбол, баскетбол, футбол, тенис на маса и шахмат. Възпитаниците му винаги са на челни места на регионални, национални и международни състезания. Всяка година ученици и учители от училището за шампиони представят себе си и училището на престижни математически форуми. При посещението си на 31 май т.г. президентът Радев подчерта: „Всички вие доказахте, и ръководството на училището, и преподавателите, и родителите и най-вече децата, че само за 35 години едно училище може да се утвърди сред най-големите образователни средища на България. Средища за таланти, за шампионски дух.”

 

Средище за гражданска и социална чувствителност също. От 2007 г. се организира инициативата „Заедно“ (Joining Up), по време на която всички деца, които живеят в Центъра от семеен тип в Крумовград, посещават своите съученици и приятели от училище „П.Р.Славейков“ в Кърджали за една цяла седмица, за да учат и да се забавляват заедно: плуват в градския басейн, ходят на кино, пикници и екскурзии, плуват с корабче в язовир Кърджали, посещават различни забележителности в района. Всичко това се случва благодарение на финансовата помощ на Джил Тимис и нейните приятели, които всяка година карат колелета с благотворителна цел в различни държави в Европа и част от събраните пари изпращат за децата от Крумовград и Кърджали.

 


 

Вече четири години сборен отбор от училището представлява България на Световните ученически спортно-образователни игри в Атина – чест, която се предоставя на училище, класирало най-много отбори за републиканските финали на Ученическите игри. През последните години училищните отбори по волейбол на СУ „П. Р. Славейков” неизменно представят България на световните първенства в различните възрастови групи.

 

От 2001 г. Милко Багдасаров е председател на Спортен волейболен клуб Арда (Кърджали). Мъжкият отбор по волейбол играе в Суперлигата на България. От  2014 г. е председател на Комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол. През това време  и под негово ръководство Кърджали се утвърди като център за провеждане на национални и международни състезания по плажен волейбол.

 

От 1995 г. Милко Багдасаров е председател на Областния съвет на БСП-Кърджали, а през 2013-2014 г. е народен представител в 42-рото Народно събрание на Р България и зам.-председател на Комисията по образование към Народното събрание. На заседание на Комисията на 09/10/2013, на което се обсъжда актуалната ситуация и конкретни мерки на институциите по отношение на семействата и децата, търсещи убежище в Република България, той подчертава, че най-важното е институциите да „не губят чувствителността си към хората, изпаднали в беда”.

 

През 2003 г. получава най-престижната награда в българското образование и култура – почетното отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието. През 2008 г. получава награда от СБУ на КНСБ за най-добър колективен трудов договор, а през 2009 и 2010 г. – наградата „Най-добър социален партньор – директор” на Синдиката на българските учители. На 6 юни т.г. бе удостоен с Почетен знак на Външно министерство на Русия за принос в дългогодишното сътрудничество между двете страни, между училището за шампиони в Кърджали и Московския Лицей 1553 „Вернадского”.

 

И два непопулярни факта. През 1999 г. поема от капитана руля на емблематичния кораб „Радецки” и го управлява смело за час по Дунав по време на обучение за директори-мениджъри в град Козлодуй, а през 2011 г. призовава своите ученици да се присъединят към кампанията „Да спасим Радецки”, подета от техните връстници в Козлодуй. Багдасаров е почитател на китарата и с китара може да върне доброто ви настроение във всеки момент.

 

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Милко Багдасаров, Арда, СУ Пенчо Рачов Славейков
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини