Нито крачка назад, България е зад вас!


Нито крачка назад, България е зад вас!
22-07-2019 17:30 | Малинка Димитрова

 

България има своите (вице)шампиони на голям волейболен форум! Волейболистите ни от тима под 17 години записаха най-доброто си класиране на Евроволей за тази възраст от 2010 г. насам, след като завоюваха сребърните медали в битка на финала с Франция. И го направиха пред пълната до краен предел зала "Христо Ботев" - пред погледите на привържениците си, на родители, волейболни деятели, съперници от останалите отбори в надпреварата. Безпрецентен интерес към шампионат на подрастващи!

 

Направиха го две седмици, след като станаха балкански шампиони. 

 

Вероятно обърнахте внимание по-горе, че оставих "вице" в скоби, а наблегнах на втората част от думата... Това е така, защото с извървяния до момента път отборът може само да се гордее, спечеленото сребро на Европейското първенство е с цената и блясъка на най-благородния метал. Особено сладко е, когато се случи на родна земя и с такава страхотна подкрепа! Доказва го и транспарантът, разпънат в един от секторите на залата: "Нито капка страх, нито крачка назад! България е зад вас!"

 

 

До някаква степен горчилка със сигурност има, забеляза се преди награждаването на призьорите. Сълзите в очите на Владимир Гърков и съотборниците му след двубоя ясно показаха, че са желали титлата повече от всичко. Пожелаха си я след Балканиадата, във всички битки на шампионата на Стария континент демонстрираха увереност в способностите си, каквато трябва да има всеки шампион. Единственият "препъникамък" (и то два пъти) бе отборът на Франция, чиято школа също "произвежда" безспорни таланти. Пред останалите противници българските състезатели бяха убедителни и не допуснаха изненади и съмнения, че са и ще бъдат сред най-добрите в Европа. Оставиха зад себе си волейболни сили като Полша, Италия, Турция... И със сигурност, след първенството са вече порастнали. 

 

 

Видя се, че подценяването преди състезанието от страна на "разбиращи" и не толкова волейболния спорт успя единствено да мотивира играчите на Мартин Стоев да стигнат до крайната цел - да играят финал. Да, златото остана на една крачка от нас, но пък е крачка напред към бъдещи по-големи успехи. Работи се в правилната посока, а колко от състезателите ще задържат нивото си, зависи от самите тях. Доказателство за усилията им е и фактът, че двама от основните точконосители на отбора - Владимир Гърков и Георги Татаров, влязоха в идеалния отбор на Евроволей и дублираха индивидуалните си отличия от Балканиадата. Наградите са плод на труда на целия отбор, каза го и самият капитан (Гърков), след като стана MVP на Балканите. 

 

 

И не е определящо каква фамилия носиш, дали си от спортно семейство, или не. Всъщност, последното съвсем не е важно... Защото, както каза през последните дни един от феновете на отбора: всяко семейство е спортно, след като е претърпяло лишения в името на детето си (цитирам по памет, но изказването бе в тази линия). А колкото до фамилията - наистина, нерядко тежестта й е голяма, да не кажа винаги. Но дали си Николов, Стоев, или друг - в големите битки няма значение. Важен е единствено талантът ти, способността да се бориш докрай и да даваш всичко от себе си в мачовете. Да си оставяш сърцето на терена - това видяхме в последните близо десет дни. 

 

 

Въпросните два критерия поставят и огромни очаквания върху младите състезатели, които, малко или много, ги натоварват. Дали ще постигнат успехите на родителите си, дали ще ги надминат - не се знае. Само времето ще покаже какво ще се случи! Дотогава е редно всички ние (журналисти, фенове и всички, свързани със спорта) да им отдадем нужното, без да им поставяме ненужни етикети и да ги освободим от бремето на името. Което, така или иначе, работи за тях, но съвсем скоро ще трябва те да работят за него и да вървят напред. 

 

 

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол юноши под 17 години, Европейско първенство волейбол 2019 юноши под 17 години
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини