Олимпийска шампионка изгоря за четири години


Олимпийска шампионка изгоря за четири години
14-08-2019 20:06 | BGvolleyball.com

 

Олимпийската шампионка с националния тим на Китай Ян Фансю получи забрана да се състезава за срок от четири години. 24-годишната волейболистка е дала положителна проба за забранени вещества. В кръвта й е открит еритропоетин - естествен хормон, който стимулира образуването на червени кръвни телца в костния мозък. 

 

Наказанието датира от август миналата година, точно преди Азиатските игри. Случаят не е бил огласяван от Китайската антидопингова агенция до този вторник, когато от организацията са обявили, че тестът е положителен. Така Фансю няма да може да практикува до септември 2022 г., но и ще плати разноските по изследването. 

 

От спортните среди смятат, че разкритието за наказанието вероятно ще окаже влияние върху репутацията на отбора, който преди 10 дни спечели квота за олимпийските игри в Токио догодина. 

 

Еритропоетинът се използва предимно в спортове, в които се изисква издръжливост - основно от бегачи на дълги разстояния и колоездачи. По-големият брой червени кръвни телца означава по-добър пренос на кислород и следователно – повишен аеробен капацитет. Колкото по-голям е аеробният капацитет, толкова по-добре може да работи спортистът без да използва анаеробните системи, тъй като при тяхното действие в мускулите се отделя млечна киселина, а тя е една от причините за мускулната треска; освен това анаеробните системи имат по-високо енергийно обезпечаване. 

 

Използването на еритропоетина като допинг датира от 80-те години на миналия век, заради качествата му на по-бързо действаща и „по-чиста” алтернатива на кръвния допинг. 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Китай национален отбор волейбол жени, допинг
Коментари
Други новини