Плажният волейбол: любим на Бийтълс, Мерилин Монро и Джон Кенеди


Плажният волейбол: любим на Бийтълс, Мерилин Монро и Джон Кенеди
11-06-2014 22:05

През 2006 Световните серии в тази дисциплина раздават общо 6 520 000 милиона долара


В рубриката "Незабравимите" BGvolleyball.com представя интересната история на плажния волейбол и неговото обособяване като отделна дисциплина от волейбола в зала. Източник на информацията: Василева, Л. Мениджмънт и развитие на плажния волейбол в България - дипломна работа,  НСА 2013.

 

В периода на Световната икономическа криза, наричана още “Голямата депресия”,  хиляди хора, нуждаещи се от безплатен начин за приповдигане на настроението и психическа отмора, играят плажен волейбол за удоволствие. Започнал през 1929 година и тежко засегнал Съединените американски щати, този етап от световната история на човечеството дава началото на бързото популяризиране и разпостранение на тази нова разновидност на играта волейбол, повлияна от метеорологичните условия, слънцето и вятъра.

От малкото съществуващи исторически източници научаваме, че първите изградени игрища за плажен волейбол са разположени на плажовете Плейграунд, Санта Моника (в щата Калифорния), а през 1930 е проведен и първия официален мач между отбори, съставени вече от по двама играчи. Силно заинтригувала стотици спортни семейства, играта прекосява Атлантическия океан, достигайки Стария континент.

От официалният сайт www.athleticscholarships.net научаваме, че именно с ранната си поява в Европа, плажен волейбол започва да се играе и в България.

В началото на 1950 се полага началото на “Бийчманията” с организирането на верига турнири на пет плажа: Санта Барбара, Стейт Бийч, Корона дел Мар, Лагуна Бийч и Сан Диего в САЩ. В тях вземат участие стотици двойки, а играчите получават прозвището “Бийчери”.  От тези спортни събития става ясно, че плажният волейбол вече не е просто игра, той се превръща в шоу. С включването в официалната програма на конкурси за красота “Мис” и  “Мистър” играчите се превръщат в едни от най-известните, търсени и желани личности по плажовете.

Върхът на “Бийч-шоуто” се получава, когато през 1960 на един от турнирите OPEN, проведен на плажовете Соренто Бийч, легендарните “Бийтълс” идват да играят любимата вече игра. Там световноизвестната филмова знаменитост Мерилин Монро разказва за удоволствието, което е изпитала от плажния волейбол, а самият президент на САЩ тогава - Джон Кенеди, връчва наградите на победителите в турнира.

Не по-малък е интереса към играта на по-широките плажове Копакабана и Ипанема в Бразилия, а популярността към плажния волейбол расте стремглаво и в Европа. През 1960 във Франция се организира първият турнир с награден фонд 30 000 френски франка.

 


Огромната популярност през тези години, рамо до рамо с тази на класическия волейбол, довежда до учредяване на Калифорнийската асоциация по плажен волейбол- CBVA през 1965, с цел регламентиране на определени правила за водене на играта и утвърждаване на най-подходящата схема за провеждане на “откритите” турнири.

С провеждането на първият неофициален Световен шампионат, организиран през 1976 година от ръководителите на американското списание “Волейбол” с награден фонд $ 5000, интересът към спорта нараства и от страна на богати личности и фирми. Спонсори на турнирите стават имена като Хосе Куерво Текила, “Милър Брюинг къмпани”, фирмата за слънчеви очила Боли, Pepsi и цигари Winston.

На 21 юли 1983 се учредява Асоциацията на волейболистите - професионалисти от САЩ- AVP. Плажният волейбол се превръща в национален спорт.

През 1986 - На 20-ия конгрес на FIVB в Прага, плажният волейбол получава официален статут от членовете на Международната федерация по волейбол.

Голямото социално значение на плажният волейбол в световен мащаб, през 1987 довежда до решението на Комисията по плажен волейбол към FIVB да се постави началото на организирани състезания по плажен волейбол из целия свят. През 1989 членовете й организират Световни серии по този спорт с цел утвърждаването му в различни държави от Южна Америка, Азия и Европа.

Едновременно с тенденцията за увеличаване на броя любители на плажния волейбол, се повишава значително интереса към играта от страна на медии, радио и телевизия.

На Световният шампионат в Рио де Женейро през 1993, финалните срещи са удостоени с присъствието на президента на Международния олимпийски комитет - Хуан Антонио Самаранч и Били Пейн - президент на организационния комитет на Олимпийските игри в Атланта′96. Месеци след това в Монте Карло се провежда поредният конгрес на МОК. На него плажният волейбол заслужено получава Олимпийска виза за Игрите в Атланта′96, като там участват 16 женски и 24 мъжки отбори.

Първи олимпийски шампиони при мъжете стават Кирали и Стийфс от САЩ, а при жените златните отличия вземат бразилките Жаки Силва и Сандра Пирес. Там Карч Кирали е обявен за “King of the beach”, като малко преди това е признат и за най-добрият волейболист в света в зала. Олимпийският турнир е наблюдаван от общо 107 000 зрители - огромно постижение за новопризнатия олимпийски спорт.

През 2000 се бележи най-високия връх до този момент - в официалния календар на ФИВБ са определени 8 Отворени турнира от Световните серии, които носят точки за класиране на Олимпийските игри в Сидни′2000, като всеки турнир е с награден фонд $ 170 000. Именно на второто си олимпийско участие, плажният волейбол е обявен за сензация от многобройните му почитатели и медиите. Две години по-късно Международната федерация по волейбол започва да организира Световни първенства и за юноши и девойки.

По думи на Антонов, И. и Кючуков, Б., 2004, по време на второто Световно първенство в Клагенфурт, Австрия, “за никого не е изненада, че през шестте състезателни дни, състезанията са били наблюдавани от повече от 100 000 зрители”.

През 2002 се провеждат 10 турнира от Световните серии за мъже и 11 за жени, като общо на тези турнири се раздават $ 3 350 000 награден фонд.

Третото Световно първенство под егидата на FIVB се провежда през 2003. Домакин на шампионата е град Рио де Женейро, а общият награден фонд е $ 800 000.

На игрище с трибуни за 11 000 зрители, 24 мъжки и 24 женски двойки се борят за разпределението на медалите на Игрите в Атина’04. Олимпийски шампиони при мъжете стават Рикардо Сантос и Емануел Рего от Бразилия, а при жените – Кери Уолш и Мисти Мей от САЩ. Именно успехите на женският отбор (Олимпийски шампионки и в Пекин’08 и Лондон’12), сочен за най-добрия отбор по плажен волейбол за всички времена, е една от причините за огромния интерес към плажните състезатели в днешно време. Заедно със свои колеги от този спорт, Кери Уолш Дженингс участва в световно известния американски сериен филм “CSI: Маями” и множество реалити предавания. Плажният волейбол навлиза в една нова ера на развитие с привличането на спонсори като SWATCH, SMART, MIKASA, JEEP, hp, REDBUL, RAUCH, ESKIMO, DESCENTE, KIA MOTORS, SUBWAY и много други.

Билетите за състезанията по плажен волейбол на Игрите в Атина′04, Пекин′08 и Лондон′12 са продадени месеци предварително, като волейбола в зала и този на открито са в състояние да продават 10.3% от общия размер на билетите за 28-те олимпийски спорта. Негово Кралско величество принц Албер от Монако става почетен президент на FIVB, а плажното зрелище се превръща в едно от най–желаните и в очите на спонсорите в световен мащаб.

Четвъртото Световно първенство по плажен волейбол под егидата на FIVB се провежда в столицата на Германия – Берлин. В него вземат участие 42 мъжки и 42 женски отбора, а общият награден фонд вече доближава този за традиционен волейбол в зала, като достига рекордните $ 1 000 000.

През 2006 турнири от Световните серии по плажен волейбол се провеждат на 5 континента, а общият им брой е 29 – 15 за жени и 14 за мъже. От тях четири мъжки и четири женски турнира са от категория Гранд шлем. Общо за тази година на турнирите от Световните серии се раздава награден фонд от $ 6 520 000.

През февруари 2013 FIVB за пореден път включва ново официално състезание в календара на спорта (до този момент има U19 и  U21 за подрастващи, б.р.) – Световно първенство за младежи и девойки до 23 години.

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 _____

 

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com!


Тагове: Плажен волейбол, Бийтълс, принц Албер, Хуан Антонио Самаранч, Джон Кенеди, Мерилин Монро, Кери Уолш. Мисти Мей
Коментари
Други новини