Плажният волейбол в България през последните години


Плажният волейбол в България през последните години
12-06-2014 21:45 | Любомира Василева

Варна посреща участници, зрители и гости на площ от 10 000 кв. м при домакинства от европейския календар 

 

След историята на плажния волейбол в рубриката "Незабравимите" BGvolleyball.com ти предлага и историята на този спорт в България. 

 

За разлика от класическия волейбол, професионалното развитие на плажния волейбол в България започва отскоро. След безпорния успех на сестри Янчулови (българките участват на Олимпийските игри в Сидни′00, б.р.), през първите години на XXI век започват да се провеждат състезания на територията на страната, организирани от Национална комисия по плажен волейбол към Българска федерация по волейбол. През 2002 г. Банско става домакин на Балканско първенство за младежи, а през 2003 г. за първи път се провежда верига турнири по Черноморието - в Албена, Златни пясъци, Созопол и Несебър.

Благодарение на привличането на различни спонсори към плажния волейбол в България, 2007 се превръща в историческа за този спорт у нас. След успеха на отлично организирания турнир за "Купа Елените”, започва организирането на голямата верига турнири “М-тел Бийч Мастърс”, на която генерални спонсори стават гигантите в мобилните комуникации Мобилтел и националната Нова телевизия. Именно тази лятна верига турнири дава началото на бляскавото масово популяризиране на плажния волейбол в България, като още през 2008 г. един от турнирите става международен. Благодарение на отличната организация на М-тел Бийч Мастърс, България става домакин на официален кръг от Европейския шампионат по плажен волейбол за мъже - CEV Challenger 2009.

С цел популяризиране на играта организаторите утвърждават провеждането и на M-Tel Beach Masters Kids (традиционно в ролята на треньори на детските отбори са плажни състезатели, б.р.) и M-Tel Beach Masters Charity с благотворителна цел.

През 2009 г. най-добрата ни мъжка двойка по плажен волейбол до този момент Невен Нешев & Николай Колев (към днешна дата Колев още е част от националния отбор, но в тандем с Константин Митев, б.р.), бележи успехи на международния подиум, класирайки се в основните схеми на Swatch турнири.

Пред погледа на огромен брой български знаменитости и тогавашния кмет на град Варна Кирил Йорданов, Невен Нешев и Константин Митев печелят историческия сребърен медал от CEV Varna Masters’10.

 През 2011 във Варна за международното отличие и 40 000 евро се борят и женски отбори. Българките Ася Динова и Светла Ангелова записват първо влизане в топ 8 в турнир от подобен ранг. "За първи път сме в България и сме доволни от всичко, освен от нашето представяне. Турнирът е страхотен - организацията, съоръженията, публиката, съдействието, което получават състезателите. Заради всичко това искаме да се върнем още догодина и да играем на финала", това са думите на атрактивния бразилски отбор Фабиола & Евелин след края на турнира, като тези думи затвърждават мнението и на техническият наблюдател на CEV, че българският плажен волейбол е тръгнал по правилния път за развитие. Мъжкият ни представителен отбор Невен Нешев & Валентин Димов се класира на трето място в CEV Varna Masters. Същата година в България се утвърждава официално и веригата турнири за аматьори “Beach volley Mania”, а през 2012 г.  проектът за любители на плажния волейбол “Kamenitza Fresh” с 13 турнира завладява родното Черноморие.
 
Ето и мнението на самият президент на CEV - Андре Майер: “България има традиции във волейбола, които наскоро отново бяха потвърдени от мъжкия национален отбор. Но плажният волейбол също се радва на нарастваща популярност, голямо внимание от страна на медиите и нестихващ интерес от феновете във всяка една спирка от национално турне на веригата. Очаквам, че привлечена и от чуждестранните звезди, публиката отново ще запълни трибуните във Варна до пълен капацитет, както беше по време на изминали сезони по плажен волейбол”, с които думи България получи изключително голямо признание за развитието на спорта плажен волейбол в страната ни.

Благодарение на отличната съвместна работа на членовете от екипа на М-тел Бийч Мастърс (веригата турнири към 2014 г. вече е история, б.р.),  промоутърската агенция WWP (Weirather –Wenzel & Partner) и БФВ, през 2013 г. Варна стана домакин и на Европейско първенство за младежи и девойки до 22 години, който бе втория по значимост турнир за сезона в Европа, след провелото се Европейското първенство за мъже и жени в Клагенфурт, Австрия. Стадион с 2000 места и шест корта, които се разпростираха на 10 000 кв. м площ на Южния плаж, посрещаше участници, зрители и гости.

 

 

Програмата включваше детския турнир Mtel Beach Masters Kids на 14 август и битките между общо 128 спортисти за континенталния трон от 15 до 18 август – 32 тима за вски пол от 26 страни. Като домакин България имаше право да участва с две двойки при девойките и с две при младежите, съответно Ивана Боянова & Джесика Николова и Теодора Симеонова & Никол Николова при жените и Тома Станков & Силвестър Иванов и Мартин Иванов & Бранимир Грозданов при силния пол.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 _____

 

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com!


Тагове: Плажен волейбол, Невен Нешев, Николай Колев, Константин Митев, сестри Янчулови, Ася Динова, Светла Ангелова, Валентин Димов, Андре Майер
Коментари
Други новини