За отживелия принцип на Кубертен и отсъствието на най-силните от олимпийските игри


За отживелия принцип на Кубертен и отсъствието на най-силните от олимпийските игри
14-01-2020 16:30 | iskra.bg

 

Умишлено изчаках да изминат няколко дни, за да намалее еуфорията около националния отбор и силните мачове, които изиграха. Огромни благодарности първо към Капитана Виктор Йосифов, който обяви, че се оттегля от националния отбор. Вики показа неведнъж и два пъти през годините, че е истински мъжкар и е изключителен волейболист.

 

Голямо благодаря и на другия мохикан – Теодор Салпаров. Едно от най-добрите на поста либеро в историята на играта. Сърцето на този отбор. Последният от онзи отбор, който спечели бронзовите медали на Световното в Япония през 2006 година.

Благодаря и на всички останали, които се бориха като лъвове, но късметът им попречи да отстранят Германия, а с това и да се класират за Токио. Уви, това успя да направи Франция, която успяхме да победим в групата.

На Олимпиадата се класираха 12 отбора – Япония, Бразилия, САЩ, Италия, Полша, Русия, Аржентина, Франция, Иран, Тунис, Венецуела и Канада. Не, няма грешка, сред 12-те правилно не виждате отбори като Сърбия, Словения и България. Първите два са актуалните златни и сребърни медалисти от последното Европейско първенство, а България, макар и да няма толкова силно поколение, е отбор, с който всички се съобразяват!

 

Въпросът, който трябва да се зададе към управляващите световния волейбол е: Кой има интерес от двубой с отборите на Тунис и Венецуела (без да омаловажавам класирането им)? Просто тези два отбора са безкрайно далеч от класата посочените по-горе. А и да не забравяме каква е конкуренцията в Европа и каква е тази в Африка и Южна Америка.

Напълно съм съгласен с мнението на Николай Желязков, който твърди, че Кубертеновият принцип може да е имал смисъл в миналото, но в днешно време да лишаваш феновете от потенциално взривните мачове си е чисто престъпление, както срещу спорта, така и срещу зрителите. Отсега всеки може да направи вярно предположение как ще завършат мачовете на Тунис и Венецуела, освен, ако не се паднат в една група.

 

Аз, като човек израснал с волейбола и голям фен на играта, не бих си правил труда да гледам, който и да е от техните мачове. Но, ако там бяха два отбора измежду България, Словения и Сърбия, то зрелището щеше да бъде гарантирано. Щом толкова се държи на отбори от всички континенти, защо просто не увеличат бройката на 14 отбора?

 

Не искам да бъда разбран грешно – да, съжалявам, че България не успя да си осигури визи за Токио 2020, защото бяха много близо на два пъти, но като почитател на играта съжалявам и за липсата на сърби и словенци. Не е редно на най-големия световен форум да не участват най-добрите.

 

Станалото – станало. Дано поне за Франция 2024 регламентът да бъде поправен, за да можем феновете да се насладим на най-доброто. Колкото до Токио, мачът за 12-ото място ще включва Тунис и Венецуела, или поне един от двата.

 

Автор: Георги Терзиев
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини