Александър Попов: Това е училище за тези момчета


Александър Попов: Това е училище за тези момчета
12-02-2020 22:35 | Ваня Николова

ЦСКА победи Дунав с 3:2 в отложен мач от 14-и кръг на Суперлигата. Срещата в зала "Васил Симов" в София предложи много емоции, обрати, оспорвани геймове, съдийски грешки, два червени картона. След края на мача треньорът на ЦСКА Александър Попов отговори на въпросите на BGvolleyball.com.

Г-н Попов, рядко говорим за съдиите, но днес няма как да пропуснем темата. И от двата отбора имахте претенции, бяха показани червени картони на Вас и на Дани Милушев. На какво отдавате съдийските грешки?
Не е приятно да се коментира съдийството. Дори да бяхме загубили, на този въпрос щях да кажа - сигурно са грешки, те са грешки, защото ние не реагираме заради точково съотношение или т.н. Нито е напрегната ситуацията в залата, нито беше изнервен мачът. Ние си губехме. Но да приемем, че всеки прави грешки.

Да се фокусираме върху мача, направихте страхотен обрат от 0:2. Как се стигна  до него?
За нас това е училище. Не знам колко време ще продължава. Ние се намираме в училище. Това е част от играта. Ние се борим с конкретния противник и там, и тук мачовете бяха 3:2. Сложно е. В игрището има състезатели, които преди няколко дни играха като равен с равен със силния отбор на Хебър. Сега се затрудниха с далеч не толкова класния отбор. Това е волейболът. Не е извинение, но младостта прави това нещо. Да не знаеш колко трябва да се напънеш в определената  ситуация. Хубаво е, че след 0:2 си казахме на разбора, че искаме да бием 3:0, нищо, че резултатът е 0:2. Успяхме. Това е училище за тези момчета. Георги Татаров е на 16 години, либерото Валентин Пейчев е на 19, Димитър Димитров редува изпълнения на световно ниво с грешки от младша възраст. Това е външният показ на края на седмицата на това какво сме правили, само че аз Ви казвам, че момчетата си струват, момчетата имат характер. В трудна ситуация сме, организационно и всякакси. Но всеки ден, не твърдя за тях, но за мен е удоволствие да се учим на волейбол в това училище. Така трябва да продължават. Тежък мач. След два дни ни предстои не по-малко тежък. Това е политиката. Събрахме няколко момчета, с които ще се опитаме да направим отбор в следващите години, който да се бори за мястото на ЦСКА. Трябва да го преодолеем. Момчетата дават всичко от себе си в седмичния цикъл. На мач има различни фактори като нерви, съдийство и т.н. Дори да бяхме загубили отново щях да кажа това. Мачът вървеше към 0:3. Щяхме да се опитаме да вадим поуки от тази ситуация. Призвани сме да си спасяваме честта по този начин. Искам с гордо вдигната глава, както продължаваме от началото на втория полусезон, независимо с кого играем, момчетата да растат и да дават всичко от себе си. В съблекалнята не е толкова миролюбиво. Но казвам, че това е училище и те трябва да го преодолеят.


Да кажем няколко думи за Владимир Станков, който сякаш беше навсякъде, въпреки че, доколкото чух, има някакви болежки.
Всички сме с болежки. Не може професионалният спортист да се оплаква от това. Влади, въпреки младостта си за разпределител, е човек, който показа морал. Десет човека ни напуснаха, той не ни напусна, а имаше тази възможност. Научен, откърмен от нашата школа, сега преподава на по-младите си съученици. Така трябва да продължава. Ако ме питате мен, мога да му направя десет забележки днес, но Вашето впечатление също е меродавно - че той се бори.

 

Като изключим Христо Цветанов и Ивайло Стефанов, той се превръща в лидер на отбора. Съгласен ли сте?
Призван е така да бъде. Щом е устискал в ситуацията да не предаде четата си, значи освен волейболни качества, има и така нужните морално волеви за състезател на ЦСКА. Не всеки може да играе в ЦСКА, тук тази година го видяхте  - не всеки може да играе в ЦСКА. Когато сме в такава ситуация, това е чест, достойнство, морал и т.н. Когато имаме финансиране и се борим за върха, също не е лесно да подберем хора, които всеки ден ще искат да побеждават. И Ивайло Стефанов го каза преди няколко дни. В някои отбори се играе трудно. При нас също, но дано да се увенчаят усилията на тези момчета.

 

---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Национална волейболна лига 2020 Суперлига, ЦСКА, Дунав, Александър Попов
Коментари
няма мачове
Други новини