Тренировка по време на грипна епидемия


Тренировка по време на грипна епидемия
10-03-2020 14:04

 

Грипните епидемии се редуват една след друга, а коронавирусът „стряска” все повече с обхвата си. Никой не е застрахован от разболяване, дори тези, които тренират редовно и приемат допълнително витамини и имуностимуланти.

 

Сигурно често си си задавал въпроса „Трябва ли да тренирам, докато съм болен?“. Истината е, че еднозначен отговор на този въпрос няма, защото всичко зависи от силата на болестта, физическото състояние на човек и желанието му да спортува.

 

Специалистите съветват хората да не се отказват напълно от упражненията, ако имат само хрема. Добре е да правят тренировки с ниска интензивност като леко кардио през първите няколко дни от болестта.

 

И все пак не прекалявай с тренировките, защото докато си болен, не бива да натоварваш тялото си прекалено, защото имунната ти система не е достатъчно силна. Това обаче не означава, че трябва да си през цялото време в леглото.

 

 

Има няколко подходящи активности, когато не се чувстваш на 100% здрав: плуване; разходка; йога; каране на колело; джогинг.

 

Тези активности не са достатъчни интензивни, за да стресират излишно организма ти, но в същото време са в състояние да ти помогнат да се пребориш по-бързо с болестта.

 

Имай предвид, че докато си болен, трябва да забравиш за продължителните енергични упражнения, защото те те правят по-податливи на инфекции. Стресът играе важна роля в отслабването на имунната система, а той може да се причини от най-различни неща като:

 

- стрес от заобикалящата среда – студ, топлина, замърсяване, излагане на светлина/тъмнина;

- физически стрес – инфекция, изморителен физически труд, изтощителни упражнения;

- стрес от начина на живот – лоша хигиена, агресивна диета, прием на медикаменти;

- психологически стрес – проблеми с парите, проблеми във взаимоотношенията, проблеми в работата.

 

Календар на физическата активност по време на грип или настинка:

 

Ден 1

Симптоми като кашлица, хрема или болки в гърлото - упражнения с ниска интензивност;

Симптоми като болки в ставите, диария, мускулни болки, повръщане, главоболие, повишена температура – не тренирай;

 

Ден 2

Ако симптомите като кашлицата, хремата и болките в гърлото не са се влошили и нямаш температура – тренирай със средна интензивност между 30 и 45 минути, като се стараеш пулсът ти да не е повече от 120 удара в минута;

Ако температурата ти е повече от 37.5 градуса, имаш диария или повръщате и кашлицата ти се е увеличила – не тренирай;

 

Ден 3

Ако нямаш температура и симптомите ти не са се влошили – прави умерени упражнения за 45-60 минути, като пулсът ти не бива да е повече от 150 удара в минута;

Ако все още имаш висока температура и симптомите ти не отшумяват – не тренирай и отиди на лекар, ако все още не си бил;

 

Ден 4

Ако състоянието ти се е подобрило значително – изчакай още 24 часа и се върни спокойно към нормалната си рутинна тренировка.

 

Източник: teenproblem.net

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини