Мартин Мечкаров: Израстнах много в Чехия, съжалявам, че сезонът приключи преждевременно


Мартин Мечкаров: Израстнах много в Чехия, съжалявам, че сезонът приключи преждевременно
24-03-2020 10:30 | Малинка Димитрова

 

Широкото разпространение* на коронавируса принуди чешката федерация по волейбол да прекрати преждевременно сезона. Шампиони за 2019/20 няма да има, запазва се класирането до момента. Отборът, в който се изявяваше българският посрещач Мартин Мечкаров - Ижхострой (Чешке Будейовице), завърши на второто място. 

 

Волейболистът вече си е у дома, в родния Тетевен. BGvolleyball.com се свърза с Мартин за специално интервю. 

 

За волейбола и коронавируса, перипетиите около пътуването към вкъщи, как прекарва времето под карантина и още - прочетете в следващите редове: 

 

 

Сезонът в чешката Екстралига приключи преждевременно заради разпространението на коронавируса. Според теб имаше ли възможност нещата да се развият по друг начин?

 

Да, така е. Мисля, че нямаше друг вариант с оглед на ситуацията и бързото разпространение на вируса. Мисля, че правителството взе най-правилното решение за момента. 

 

 

Как поддържахте форма, докато чакахте решението на федерацията? 

 

Всичко стана много бързо - буквално за два-три дни. Треньорът един ден просто дойде в съблекалнята и каза: "Вземете каквото можете със себе си, защото след два часа залата се затваря". Всеки взе по нещо, ластици, медицински топки, въжета за скачане и т.н. Използвахме пособията, за да поддържаме физическото си състояние, но всеки у дома си. Всички чакахме решението на федерацията, но на мен ми се наложи да напусна предварително поради затварянето на границите. 

 

 

Срещна ли някакви проблеми при прибирането си насам - затворени са много граници и има редица ограничения?

 

Проблем беше, защото в последния момент трябваше да си купя билет, а имаше доста отменени полети. Също така нямаше директни, или удобни за мен полети. Това доведе до друг проблем, а именно големият престой (8 часа) на летището в Истанбул. Всички знаем, че летищата са едни от най-рисковите места тези дни. Но в крайна сметка всичко премина добре и нямаше проблеми със самите полети. 

 

 

Какво правиш сега, след като вече няма мачове, тренировки? Как прекарваш времето си у дома - ситуацията и тук е сходна с тази в Чехия?

 

Стоя си у дома и спазвам 14-дневната карантина, която се налага на всички хора, прибрали се от чужбина. Опитвам се да се разнообразявам, като гледам филми, играя компютърни игри, чета и провеждам видеоразговори с приятели. 

 

 

 В края на февруари спечели Купата с отбора на Ижхострой. Какви бяха емоциите след финала за трофея?

 

Винаги е прекрасно, когато печелиш. Когато печелиш такъв трофей, преживяването е още по-хубаво, вълнуващо и радостта е наистина голяма. Специално при нас се случи, така че трябваше да играем полуфинала срещу силен съперник, който заемаше първо място във временното класиране на първенството. Знаехме, че ако победим в полуфинала, нямаше да имаме проблем, срещу който и да е друг отбор. След победата в полуфинала радостта беше наистина голяма и всеки предчувстваше и знаеше какъв ще бъде изходът от финалния мач. След финала бяхме щастливи и празнувахме много.

 

 

Съжаляваш ли, че не успя да играеш за трофея в шампионата?

 

Да. Съжалявам, защото станах част от този отбор с мисълта, че искам да спечелим всичко възможно на клубно ниво, както и да направим добро представяне в Шампионската лига. Сигурен съм, че щяхме да го направим, защото бяхме най-добрият отбор в Чехия. 

 

 

 Как оценяваш втория си сезон в чужбина - доколко си удовлетворен от представянето си?

 

Удовлетворен съм от представянето си, въпреки проблемите, които получих януари месец. Тази втора година ми даде наистина много. Доста повече от първата ми. В тазгодишния си отбор израстнах наистина много. Получих такъв опит, какъвто можеш да получиш само и единствено в отбор, който се бори за трофеите непрекъснато, и същевременно знае как да ги спечели, знае правилния път и правилната нагласа, за да го направи. 

 

 

Преди време бе казал, че искаш да играеш в някой от топ отборите в света. Каква е равносметката ти до момента и продължаваш ли да преследваш тази мечта?

 

Да. Продължавам да следвам мечтата си и винаги ще го правя. Всяка година надграждам себе си и се развивам. 

 

 

Можем ли да кажем, че предходният сезон във Франция, и този в Чехия, са трамплинът към следваща стъпка в кариерата ти?

 

Според мен всяко добро представяне е трамплин. Може да се каже така, тъй като всеки добре изигран предходен сезон, е трамплин за следващия. 

 

 

Какво би искал да кажеш на читателите на BGvolleyball.com в настоящата ситуация на извънредно положение?

 

Нека всички останем вкъщи и да бъдем позитивни, защото трудната ситуация, в която сме, е временна. 

 

 

 

 

*Заразени в страната са над 1100 души, съобщава се за една жертва.  

 ---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Мартин Мечкаров, Ижхострой (Чешке Будейовице), Чехия мъже, коронавирус, карантина, извънредно положение
Коментари
няма мачове
Други новини