МОК отложи олимпийските игри в Токио за 2021 година


МОК отложи олимпийските игри в Токио за 2021 година
24-03-2020 16:01 | BGvolleyball.com

 

Олимпийските игри в Токио, които трябваше да започнат на 24 юли, официално бяха отложени за 2021 година, съобщиха организаторите заедно с Международния олимпийски комитет (МОК). Причината е глобалната пандемия от COVID-19.


"В условията в момента и на основата на информацията, която беше предоставена от Световната здравна организация, президентът на МОК Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе стигнаха до извода, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отложени за следващата година, но ще се проведат не по-късно от лятото на 2021-а. Решението е взето, за да се гарантира здравето на спортистите и на всички участници в Игрите", се казва в съобщението на МОК.


Японският премиер Шиндзо Абе съобщи по-рано пред медиите, че предложението му е било одобрено от МОК.


"Предложих да отложим Игрите с година и президентът на МОК Томас Бах се съгласи на 100%", заяви Абе.


С една година ще бъдат отложени и Паралимпийските игри, които също трябваше да се проведат в края на това лято.


"Отлагането ще даде възможност на атлетите да се подготвят при най-добри условия и ще даде възможност Игрите да се проведат при най-сигурни условия за зрителите", добави Абе.


Заради световната пандемия от коронавируса в последните няколко дни редица нации обявиха, че няма да допуснат спортистите си до участие на олимпийските игри, ако те се проведат това лято. Сред тези, които обявиха искането си за отлагане, бяха Канада, Австралия и САЩ, а до края на деня се очакваше това да поиска и Великобритания.


До момента летни олимпийски игри никога не са се провеждали в нечетна година и са били отлагани единствено заради Първата и Втората световна война. Интересното е, че при втория такъв случай през 1940 година Игрите е трябвало отново да бъдат проведени в Токио.

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини