Столичани в повече


Столичани в повече
09-02-2015 12:15

 

Спортните клубове в София изнемогват финансово и вървят към мимикрия и закриване

 

Часът на Земята е онова време в годината, в което хората по цял свят гасят лампите в апартаментите и офисите си, за да покажат, че трябва да се пести електроенергия. В един столичен волейболен клуб – този на трикратния носител на Купата на европейските шампион ЦСКА, винаги е Часът на Земята. Изпълнителният директор на клуба Александър Попов се ангажира лично с болезнено-тягостното занимание да проверява дали навсякъде лампите са изгасени след тренировка и дали някъде не е оставена капеща чешма.


Самият Попов е излязъл на километри встрани от обичайния образ на CEO и в момента е и сърцето, и надеждата на ЦСКА. Заради липсата на средства и екип е принуден сам да организира събития, маркетингови кампании, занимава се с търговска дейност, среща се с представители на бизнеса и на фенклубовете. Някъде между всичко останало е и треньор на мъжкия отбор.

 

 

 

 

Изпълнителният директор на ВК ЦСКА Александър Попов търси всякакви начини за оцеляването на Червените

 

 

Подобно, изглежда, е положението и в баскетболния Левски, който до миналото лято се радваше на най-големия бюджет в България (нещо, което не е лесно на фона на Лукойл Академик). Крахът та КТБ ги остави без пари. Старши треньорът Константин Папазов, изглежда, вече е и всичко останало в клуба и се опитва да го спаси.

 

 

 

 

Баскетболният Левски изведнъж остана без пари

 


Това са двата последни софийски отбора по волейбол и баскетбол, които все още видимо показват признаци на живот. Останалите или от години мимикрират, или вече са изчезнали. Конкуренцията между Левски и ЦСКА отдавна не е същата, но през последните 25 години се е случвало едните да помагат на другите, за да може спортът да съществува. Сега вече изглежда, че никой на никого не може да помогне.

Сривът на столичните клубове не е от вчера. Още преди няколко години изчезна баскетболният ЦСКА, който преди 1989 г. беше един от водещите в страната. Сега е възроден в минималистичен вариант без мъжки отбор. Ако потърсите Славия в таблицата с класирането, няма да ги намерите – нито в баскетбола, нито във волейбола. А там израснаха баскетболисти като Тони Дечев и Ивайло Равуцов и оттам тръгна Матей Казийски.

"Когато бяхме най-добре, алармирахме спортната общественост, че нещата в държавата не вървят. От 2010-2011 г. виждахме какво ни се случва и как нямаме начин за излизане от тази ситуация. Нещата не са се променили, напротив - отиват към по-лошо. Тогава бяхме единствените бедстващи, а сега, ако не всички, то поне половината отбори в какви ли не спортове имат подобни трудности", коментира за "Капитал" Александър Попов.

"Това означава, че проблемът не е в клуб, в ръководство, а е в политиката на държавата по отношение на спорта. Няма как да си намираме спонсори и рекламодатели при действащата нормативна база. Ако само ние не можехме да намерим - окей, но с фалита на една банка какво се случва... КВК Габрово и на Тити отборът се чудят като нас какво да направят. Ние сме опитни и знаем - трябва да търсим собствени приходи. Ден и нощ си мислим какво да направим в ЦСКА, надявам се, че така е и в другите клубове. Ние не чакаме, а сами се борим да се самофинансираме. Знам, че няма друг начин да оцелеем", каза Попов.

Въпреки критичното положение той се стреми да вижда и положителното. То според него е, че немотията го принуждава да пуска в първия отбор юноши на по 16-17 години, които по-рано получават възможност за развитие.

Поставен до стената, ЦСКА най-напред се видя принуден да се насочи към привържениците си. Червените развиха няколко проекта, първият от които беше "100 сърца за ЦСКА". Идеята беше сто души да дадат по 1000 лева, за да може клубът да продължи съществуването си. Това показа на Попов, че ЦСКА може да осигурява част от бюджета си чрез маркетингов подход и търговска дейност. Така беше създадена картата за отстъпки "100 сърца за ЦСКА", а тази пролет клубът подготвя и нов проект.

Преди две години Александър Попов е имал идея за голямо събитие в "Арена Армеец", което поради различни причини не се е осъществило. Сега до тази идея опря и баскетболният Левски. На 15 февруари сините се надяват на пълна зала при вход от 10 лева, за да си осигурят средства за завършването на сезона. Обичайният свръхентусиазъм на Папазов обаче този път му изигра лоша шега. Той побърза да обяви, че ще получат залата безплатно, без да е договорил подобно нещо. Тъй като това естествено трудно може да се случи, защото залата работи на търговски принцип, сега Левски започна да търси спонсор за наема. Идеята на Папазов е по подобие на мача за 100-годишния юбилей на футболния Левски да се съберат достатъчно запалянковци, които със своята минимална финансова подкрепа да осигурят прилично съществуване поне за една година. За последния си мач от Адриатическата лига отборът, който е шампион на България след 11-годишна хегемония на Лукойл Академик, пътува с осем баскетболисти (при петима на полето). Поради липсата на пари веднъж пропусна гостуване, но след като беше глобен с 5000 евро, вече не го прави.

"Аз вероятно съм помогнал за 98% от спонсорите в Левски. Но никога не казвам аз. Ето сега и Тити първо тръгва с "Аз", което е грешка. Разделени сме на "Левски Запад", "Левски Изток" и "Сините камъни". А няма кой да даде 100 лева", коментира за "Капитал" председателят на Обединените спортни клубове Левски Стоян Хранов.

 

 

 

Мъжкият отбор на Левски оцелява с млади волейболисти до 20 годиниПреди години той беше поставен пред ситуация да спасява волейболния Левски и тогава докара Данчо Лазаров. "Не се срамувам от това", казва той, като отчита, че все пак дълги години отборите им съществуваха. Сега волейболният Левски се отдалечава плашещо от собствените си успехи в миналото. Женският и мъжкият клуб дори нямат нищо общо един с друг. Левски Волей, както се нарича женският отбор, е начело в класирането. Това обаче едва ли може да радва някого в първенство с едва шест отбора, в което мачовете събират публика, колкото е броят на състезателките на полето. При мъжете клубът претърпя много метаморфози и загуби корените си. Преди година т.нар. Левски Бол се дистанцира от задълженията на Левски Сиконко и намери начин да привлече състезатели и италиански треньор и спечели Купата на България и с финансовата помощ на бившия национал Владимир Николов. Този сезон вече играе с юноши и е в дъното на Суперлигата.

За Хранов най-голямото престъпление в българския спорт е закриването на женския баскетболен отбор на Славия, където преди години играеше Ваня Войнова. "Ние може да играем с 18-годишин момичета, но поне запазихме женския отбор на Левски. Вярно, срещу тях излизат с отбори с американки, но поне се борят и търсят възможност за реализация", казва той.

Председателят на Славия Владимир Симеонов обаче коментира ситуацията така: "И феновете ни критикуват, че сме закрили отбора, но съм им предложил да се съберат и да намерят пари, с които да издържат отбора, така както помогнаха за юбилея "100 години "Славия". Без спонсори и държавна подкрепа можем само да развиваме детско-юношески спорт. Ние нямаме нито един състезател на трудов договор."

Един от проблемите на софийските клубове е насаденото разбиране, че трябва да се оправят сами без външна помощ. Според Александър Попов трябва да има равнопоставеност между клубовете, когато става дума за подкрепата на общините. Пред "Капитал" той каза, че не е задължително местната власт да помага чрез пряко финансиране. По думите му би било от полза, ако залите, които се ползват, се отпускат без наем, както се случва на много места в провинцията. Спортните клубове на ЦСКА от години се борят да решат проблема с базите си, като твърдят, че им се иска непосилен наем. Тази на ЦСКА е държавна собственост в рамките на Министерството на спорта. Баскетболният Левски имаше комфорта да ползва зала "Универсиада", която отново беше в орбитата на Цветан Василев.

В Славия от години нямат проблеми с базата, но според Владимир Симеонов също срещат трудности: "За съжаление всичките ни усилия са съсредоточени върху оцеляването и съхраняването на базата. Не можем да приложим и 1% от това, за което сме учили, защото само се говори за ток, парно и консумативи."

В тази картина трябва да се прибави и проблемът със зала "Сиконко" в "Люлин". Домът на сините от ерата на Данчо Лазаров беше обявен за продажба от частен съдебен изпълнител през 2013 г. и вече е с нов собственик. "Общината, общината и пак общината. В Сърбия всяка община отделя по 5% от бюджета си за спорт. Виждам какво се прави в провинцията – Бургас, Стара Загора, Монтана... София е Европейска столица на спорта през 2018 г., а басейнът на ЦСКА е разбит, с "Мария Луиза" не е ясно какво става, басейнът на "Славия" не работи. Само един "Спартак", и то имаме огромни задължения към "Топлофикация", каза Хранов.

Общинският съветник Анатоли Илиев, който беше в основата на кандидатурата за София за спортна столица на Европа, твърди, че пари има, но трябва да се поискат. "Тази година бюджетът за спорт е с 200 хиляди лева повече от миналата и е 1.5 милиона лева. Специално за клубовете има около 600 - 700 хиляди лева, за които може да се кандидатства с проекти. Преди четири дни отворихме първата сесия за годината за 270 хиляди лева. Засега това е принципът, но все пак го има", коментира за "Капитал" той.

Така се оказва, че столичните клубове са в омагьосан кръг. Те хем не получават подкрепа от общината, но и не се възползват от факта, че се намират в най-развития и финансово силен пазар в България. Продуктът им става все по-непривлекателен и съвсем не привлича зрители. Единственото, което им остава, е да развиват деца и юноши. Поне в това отношение би трябвало да имат ноу-хау, а при малките марките ЦСКА и Левски все още са привлекателни.

 

Източник: Капитал

 


-------

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


 


Тагове: ЦСКА, Левски, КВК Габрово, Лукойл-Академик, Александър Попов, Костнатин Папазов, КТБ
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини