В битката с COVID-19: Превърнаха четирите най-големи зали у нас в полеви болници (снимки)


В битката с COVID-19: Превърнаха четирите най-големи зали у нас в полеви болници (снимки)
Столичната Арена Армеец като полева болница с 500 легла
28-03-2020 11:31 | BGvolleyball.com

 

Битката с COVIT -19 засегна изцяло спорта. Пандемията прекрати почти всички състезания по света, а зали и стадиони пустеят. Време за вайкане обаче няма, като спортните съоръжения бяха включени във всеобщата борба срещу коронавируса и при нужда ще бъдат на първа линия в трудната битка.

 

В рамките на няколко дни четирите най-големи спортни зали у нас бяха превърнати във полеви болници, а военните проведоха успешни учения в София, Пловдив, Русе и Варна.

 

Естествено първо бяха проверени възможностите на най-голямата зала – столичната „Арена Армеец“. Националният оперативен щаб по разпореждане на премиера Бойко Борисов проведе на 20 март тренировка в нея и в рамките на един ден българската армия успя да разпъне 500 легла.

 

 

Заниманието беше на три етапа - разполагане на полева болница, оборудването ѝ, както и готовност за функциониране.

 

Ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски обясни тогава, че учението е за трансформиране на големи закрити площи във временни стационари, които са за карантинирани хора.

 

Следващата зала, която временно беше превърната в полева болница, беше пловдивската „Колодрума“. В нея на 24 март, бяха разположени 300 легла.

 

 

"Това е най-подходящата сграда за прием на заразени с коронавирус в Пловдив“, заяви  командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев пред Радио Пловдив.

 

 

Третата зала, която бе проверена за полева болница бе „Арена Русе“. На 26 март военни проведоха учение в крайдунавския град, като в рамките на три часа бяха поставени 300 легла. Те бяха разположени, както в голямата, така и в по-малките зали на ОЗК „Арена Русе“.

 

 

В малките зали бяха разпределени 63 от леглата и на тях при необходимост ще бъдат лекувани пациенти с по-тежки форми на болестта или такива, на които се налага изолация. Бяха обособени места за медицинските екипи, определено е място за столова, както и за необходимите санитарни възли.

 

 

В рамките на три дни, 24, 25 и 26 март, учение за кризисна ситуация бе проведено и в Двореца на Културата и спорта във Варна. В него участваха представители на Военноморските сили.

 

 

От държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" от Търговище и Силистра бяха предоставени 300 легла със цялостното им оборудване - дюшеци, чаршафи, възглавници, одяла, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами. Оборудването бе успешно транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота.

 

 

Така, най-големите спортни съоръжения у нас вече са проверени и готови за битката с COVID-19. Остава надеждата, че ще усеем да асе преборим в условията на карантина и няма да се стига до изграждането на полеви болници.

 

 

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини