Как отгледахме безделници?


Как отгледахме безделници?
11-02-2015 15:00

 

Когато прочетох поредното изследване, поставящо младите българи на първо място по безделие в Европа, за пореден път сърцето ми се сви. Още не мога да свикна с подобни мрачни статистики, макар да излизат почти всеки месец. Дори нещо повече - тягостното чувство за безнадеждност ме стиска за гърлото всеки ден.

 

Огромна част от родителите на  тийнейджъри, колкото и да не искат, виждат, че с единия си крак децата им вече са в спиралата на нищоправенето.

 

Всеки БГ родител със средни доходи, прилична професия, стандарт на живот и нормални амбиции иска детето му да е умно, възпитано и образовано. Да придобие такива знания и опит, които да го направят конкурентоспособен индивид и отговорен гражданин.

 

Оказва се обаче, че тези желания са непосилни изисквания.Така ми казва моят тийнейджър например, когато се опитам за пореден път да проведа нормален разговор за училището или бъдещето. Отпорът, който срещам, е толкова голям, че мога да задвижа цял ветрогенератор. На моите разумни според възпитанието ми аргументи получавам отговори, че съм филмирана, демоде, не разбирам какво се случва и изобщо съм рядко изостанал от съвременните възпитателни тенденции индивид.


Повече от ясно е, че не мога да приема подобни тийнейджърски твърдения. Наясно съм, че на тази възраст в главите им дрънчат всевъзможни идеи и са податливи на влияния. Как тогава да тълкуваме общественото влияние върху младите, след като 67 на сто от тях нямат желание за нови знания, не четат, дори не спортуват. Акцентирам на „обществено влияние“, защото от една възраст нататък семейството трудно въздейства върху възпитанието на децата си. Показва го и собственият ми опит.


Доста объркващ е фактът, че едва 40 на сто от безработните младежи са се регистрирали в бюрата по труда. Масово не знаели, че има безплатни курсове за квалификация и програми за финансиране на започващ бизнес. Но пък се готвели да емигрират въпреки незнаенето на чужди езици. В същото време имат достатъчно свободно време, за да търсят бъдеще за себе си и да се дообразоват, тъй като и това е огромен проблем. Защо не го правят, е големият въпрос!


Огромната апатия и безхаберие се превръщат в социален проблем, в който родителите се блъскат като в бетонна стена. Явлението е добило почти епидемични размери. Понятия като ценности, задължения, отговорност са абстрактни категории. И нещо повече - будят смях дори и сред младежи от семейства, които не се борят за едното оцеляване.


Как един безделник у нас, отивайки в Европа, ще намери смисъл в това да работи там? Стимулът е в заплащането може би. Или пък как един български тийнейджър, който учи на Запад, се съобразява с правилата там, а тук потъва в блатото на посредствеността и безхаберието. Само въпроси, на които докато намерим отговор, ще загубим още едно поколение.

Автор Петя Бахарова, коментарът е публикуван във в. "Монитор"


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


 


Тагове: младежи, безделие
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини